Bil: förnuft eller känsla?

ford-223124_1920.jpg

I Sverige finns det 4 800 000 bilar som är i trafik och räknar man med de bilar som för tillfället är avställd blir den siffran 6 000 000 bilar. Alltså finns det 60 procent bilar av hela befolkningen i Sverige. Nybilsförsäljningen i januari uppgick till 24 039 bilar och det var en ökning med 7,4 procent jämfört med samma period 2016.

Jag började läsa Länsförsäkringars maskinskaderapport 2017 och fundera kring varför man väljer ett bilmärke och hur man kan få en bättre ekonomi genom att faktiskt studera vilka bilar som har minst fel. Men först ska vi reda ut vilka bilmärken som svenskarna väljer när de köper bil.

vanligaste.jpg

Källa: SCB

Ingalunda förvånande har Volvo haft en total dominans bland alla bilmärken och så har det varit i Sverige under många år tillbaka. Allt från PV, Amazon, Volvo 140, Volvo 240 och Volvo 740 har varit svenskarnas favoriter. Saab har givetvis också varit en stor favorit bland svenska bilköpare men de nåde aldrig upp till de volymer som Volvo tillverkades i. De hade framgång med modeller som Saab 99 och Saab 900 och 1987 var året då de tillverkade mest antal bilar, 134 000.

De vanligaste bilmodellerna och antal under 2016 är följande:

antal 2016.jpg

Källa: SCB

Statistik över skador
Länsförsäkringar har gett ut en rapport över hur och vilka skador som olika bilmodeller har och generellt kan man säga att de bilmärken med lägst respektive högst skadefrekvens är:

Lägst skadefrekvens          Högst skadefrekvens

Kia                                             Land Rover/Range Rover
Hyundai                                   Porsche
Honda                                       Mini
Lexus                                        Seat
Toyota                                      BMW

Källa: Länsförsäkringar

Nedan kan man se hur skadorna fördelar sig per/100 bilar bland de olika märkena. Man kan notera att japanska bilar ligger absolut bäst till vad gäller fel detta är kanske inte så förvånande då dessa ofta visar upp en mycket hög driftsäkerhet. Lite mer förvånande är att Hyundai och Kia ligger i absoluta toppen med minst antalet fel. De bägge bilmärkena ingår i Hyundai Motors och har utvecklat bilar sedan 1974-75 och är världens tredje största biltillverkare efter Toyota och Volkswagen. De tyska biltillverkarna har mer fel än medelbilen vilken kan förvåna när man pratar om tysk bilkvalité.

statistik.jpgKombinationen få fel och små reparationskostnader är en oslagbar kombination som gör stor skillnad i plånboken. Men då måste man förstås bortse från den emotionella delen i att äga en bil och bara fokusera på det bästa för ekonomin.

statistik kostnader 2.jpg

Elbil
Det kan vara tal om ett paradigmskifte när det gäller energikällan till bilen. Elbilen har genom Tesla visat att det går att köra långt, snabbt och samtidigt få en riktigt snygg bil. Innan Tesla förknippades elbilen med tråkig design och kort körsträcka. Intressant är att elbilen var dominerande en bit in på 1900-talet innan bensinmotorn tog över. Mycket av de punkter som Länsförsäkringar tar upp berör inte en elbil vilket således förklaras med att den ännu inte är så vanlig och att det finns för få äldre bilar.
Felkategorierna kommer att se helt annorlunda ut på en elbil där många av ovan nämnda kategorier saknas.

Slutsats
Hur man väljer bil är högst personligt och kan vara allt från utseende, driftsäkerhet, säkerhet, yttre påverkan, pris, miljö, utrymme, komfort till servicekostnader.
Helt klart är att det finns pengar att spara om man väljer bilar som har få fel, kombinerat med låga servicekostnader.
Men det finns fler rapporter som man kan läsa för att bilda sig en uppfattning om vanliga fel och vilka bilar man ska undvika. Dekra ger ut en årsrapport där man har med 474 bilmodeller. Om man är intresserad att läsa om sin bil eller nästa köp kan man söka här.

För Er som vill läsa hela rapporten från Länsförsäkringar kan man hämta den här.

Lycka till med Ert bilägande!

Sparabloggen.com
1 mars 2017

 

3 kommentarer

  1. Hej grabbar!
    Tack för ytterliggare en intressent läsning.

    Jag skulle vilja tillägga faktorer som inköpspris, andra- och tredjehandsvärde samt servicekostnad.
    När gemene man köper en ny bil så lämnas denna primärt till den auktoriserade servieverkstaden. Först flera år senare så börjar bilägaren nyttja konkurensen på marknaden och se efter billigare alternativ.
    Flera bilmärken lovar långa nybilsgarantier. Fantastiska alternativ för kunden! Men man missar ofta det finstilta. ”Vilkoren här är oftast att all service måste ske av auktoriserad verkstad”
    Det gamla uttrycket; ”Det man förlorar på karusellen får man ta igen på gungorna”
    Beskriver bäst detta koncept.
    I vårt underbara land har vi lagstadgad besiktning för personbilar. Kontrollpunkterna här är i det flesta fall samma som en originalservice hos den auktoriserade verkstaden. Bortsett torkarblad och spolarvätska.
    Vi betalar alltså dubbelt för denna kontroll?

    Det sägs att en önskvärd balans för biltillverkaren är när bilen under sin livstid btalat samma summa i service och reparation som själva inköpspriset.
    Så val av verkstad för reparation och service kan spara stora summor om bilägaren lägger lite tid på jämförelse.

    Jag har ingen statistik att dela men min magkänsla säger att fler småverkstäder öppnar och går runt.
    Länge fanns det nästan bara auktoriserade alternativ.

    Kanske vågar man till och med skruva själv? 😉

  2. Tack för ett mycket intressant tillägg till vår text. Om bilen åldrats är det kanske smartare att lämna in den till valfri verkstad eller om det finns möjlighet sköta delar av servicen själv.

  3. Bra inlägg!! Att köpa en bil är nog aldrig en bra investering men det är oftast en nödvändighet för de flesta av oss. Privatmarknaden är fortfarande populär för att hitta lite billigare bilar men många köper också genom företag för att få lite extra trygghet.

Lämna en kommentar