Thobias

Var ska man börja när man ska beskriva sin egen syn på sparande? Ska man börja från början, när man spelade Monopol med brorsorna när man var liten? Antagligen lades grund till min syn på sparande redan innan dess… men jag tänker ändå börja med mitt första aktieköp.

Jag hade blivit lite nyfiken på det här med börsen runt 1999. Det pratades om börsens otroliga möjligheter överallt. Allt gick upp och det fanns stora pengar att tjäna! Tittade man bara på Ericsson så stod aktiekursen på 200 kr i början av -99 och toppade på 900 kr i början av -00. En uppgång på över 350%!

Jag hade lyckats spara ihop 10 000 kr. Jag gick all-in i Ericsson och köpte för 241 kr/aktie (om jag minns rätt). Nu är det ett tag sedan… och jag minns inte den galna uppgången på aktiedepån i början av 2000. Men ni som känner till historien vet att IT-bubblan sprack och hela börsen gick fullständigt i botten. Ericsson landade inte förrän efter en nyemission och börsen låg på 3,35 kr. Jag tappade 98,4% av värdet. Som tur är jag lite envis. Jag dubblade mitt innehav i emissionen, jag köpte på mig ytterligare aktier, och när jag sålde låg kursen på runt 20 kr och jag gick väl ungefär +/- 0 kr totalt.

Detta borde inte ha fått mig att våga satsa vidare på börsen. Som tur är hade vi börjat pensionsspara i PPM vid ungefär samma tid. Jag fick upp ögonen för detta och började försöka höja min avkastning runt 2004… Mer om mina resultat på PPM kan läsas under rubriken ovan i menyn.

Men intresset för att investera i fonder och aktier på börsen väcktes igen och en del av besparingarna hittade tillbaka till börsen igen. Dock kunde jag inte spara undan så mycket, då en hel del pengar fick användas för att köpa och renovera hus. (Affärer som visserligen har gett ganska bra avkastning de också…)

2010 startade jag och några kompisar aktiesparklubben SMAUGinvest och sommaren 2014 startades Sparabloggens AK. Intresset för svensk industri och börsen lever!

Men… hur är min syn på sparande i allt det här? För att beskriva hur jag ser på sparande så får vi prata om två saker. Hur mycket jag tycker man bör spara, och varför;

  • Jag tror på devisen att man ska lägga undan minst 10 % till sig själv varje månad. Man lyckas med detta genom att rätta sina utgifter efter sina inkomster. Varför minst 10 %? Per H Börjesson kan förklara!
  • Jag siktar på att bygga upp ett sparkapital som kan börja arbete för mig och hjälp att försörja mig. Ekonomiskt oberoende? Vem vet… kanske en dag? Hur som helst vill jag bygga upp en trygghet i form av ekonomiska medel.

 

Mer tankar, idéer, tips, mm kan ni läsa här på sparabloggen!

Vill ni få reda på hur man gör för att bli rik nu på en gång? Då behöver ni bara följa råden Per H Börjesson skriver om här.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s