Exempelportföljer

Du kanske inte vill byta fonder i din PPM-portfölj varje vecka eller månad? Du kanske hellre kollar över innehavet någon gång per år, eller kanske bara vill välja en gång, och sedan får det vara bra under en lång tid? Vi har plockat fram några portföljer* som kan du kan inspireras av, eller följa rakt av som vi tänkt på lite längre sikt. (Givetvis kan vi inte garantera avkastningen. Vi väljer ut de portföljer som vi själva tycker verkar bra… utan garantier.)

* För en guide om hur man byter fonder, klicka på PPM i menyn ovan. Du behöver ha ppm-numret på fonden du vill byta till, och en procentuell fördelning.

Portföljexempel 1 års sikt (från feb-15)
En del tillväxt och bransch, men mest i USA och Globalt. Lite räntor för att säkra upp eventuella dippar… Försök att investera brett där det går bra nu, och förhoppningsvis den närmsta tiden.

 

Portföljexempel 10 år
En jämn fördelning som försöker fånga upp allt. En bra globalfond, en branschfond som utvecklats oerhört bra under lång tid, en billig USA-fond och en bra Sverigefond. Alla fonderna har väldigt bra historik, och vi hoppas på en lika bra framtid!

PPM exempel 10 år

Portföljexempel Etisk 10 år

En någorlunda säker fördelning som försöker fånga upp det mesta i världen och krydda med lite specialfonder. En globalfond, en sverigefond och en USA-fond. Dessutom två branschfonder som utvecklats oerhört bra under lång tid. Alla fonderna har bra historik, och vi hoppas på en lika bra framtid! Alla fonderna i denna portfölj är klassade som etiska av PPM.

Aktiefond - 10 år - etisk

Claes Hemberg

Sedan är det aldrig fel att ta rygg på experterna. Avanza:s sparekonom Claes Hemberg bloggade om sin PPM-portfölj för 2015. Han är lite vag över tidshorisonten. Antagligen återkommer han till sin portfölj om ett år, men kanske ska den ligga och jäsa längre? Läs gärna blogginlägget och skapa din egen uppfattning. Claes har antagligen tänkt igenom sina investeringar ordentligt!

PPM exempel ClaesHemberg

Claes gör brett och lägger hälften av innehavet globalt/USA. Sedan finns det två branschfonder i branscher som gått starkt ett tag. Lite tillväxt finns det också! (Hemberg pratar om Indonesien i bloggen… men någon sådan fond hittade jag inte exakt, utan tog det närmsta!)

* Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för en framtida avkastning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s