Bästa året och snart målgång

red fireworks display

Photo by Belle Co on Pexels.com

Osäkerheten inför börsåret 2019 var många och få om ingen hade gissat att OMX Stockholm 30 skulle närma sig 30 procentig ökning mot slutet av året. Men som alltid finns det ”experter” som måste uttrycka en åsikt och som omöjligt kan se de faktorer som kan komma att påverka både positivt och negativt.

Det brittiska analyshuset Capital Economics hävdade att innan året är slut kommer årets börsuppgångar att utplånas på grund av handelskriget och en allt svagare ekonomi i USA. Just detta är faktorer som har hängt som en våt filt över börsen hela året. En tweet från Donald Trump och börsen går upp eller ned och min känsla är att Trump vill visa sin framgång i börsens uppgång. Capital Economics fick trots allt inte rätt men det är inte lätt att sia om framtiden.
Analytiker, affärstidningar och andra insatta spår gärna utveckling för börsen och enskilda bolag. Några träffar rätt medan andra missar målet, med sunt förnuft och uthållighet kommer man som småsparare bli en vinnare i slutändan. Att tro på de stora klippen är en utopi för de flesta och det finns få genvägar till att bli framgångsrik på börsen.

Investera för livet
Som småhandlare på börsen får man inte ha bråttom. Tid och struktur är din bästa vän och när det väl tar fart märker man av ränta på ränta effekten. Världens åttonde underverk som Einstein uttryckte det, eller om han nu gjorde det? “Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it. He who doesn’t, pays it.
Att få till en bra utveckling på sina investeringar är en blandning av tur och skicklighet. Att enskilda professionella fondförvaltare gör urusla resultat bevisar tesen att trots utbildning och erfarenhet spelar det ibland ingen roll.

2019
Detta årets börsuppgång kunde ingen drömma om i början av året. Efter en urusel höst 2018 var optimismen inte på topp. Men någonting hände och börsen tog rejäl fart under våren för att sedan vackla under sommaren för att sedan återigen ta fart. Om man tittar på svenska aktiefonder så finns det inget direkt magplask och utvecklingen ligger mellan 14-59% och visst är det roligare att ha satsat pengar i SEB Sverigefond Småbolag än Strand Småbolagsfond. Om man tittar på de olika bolagen finns givetvis en enorm spännvidd där många förhoppningsbolag både toppar och bottnar listan över kursutveckling från 1100% till -95%.
För egen del har de olika portföljerna gått relativt bra. Sparabloggens portfölj som i grunden är en defensiv portfölj har avkastat kring 26% och för närvarande innehåller 15% Spiltan Högräntefond och 15% Avanza Global. Resten är direktägande i aktier där Nibe, Lagercrantz och BTS har gått bäst under året.
Bland mina övriga portföljer är det en av barnportföljerna samt fruns som har gått bäst med plus 40%. Aktieinnehaven i barnportföljen är Fabege, ÅF, Walt Disney och Novo Nordisk kryddat med de två fonderna Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Swedbank Robur Ny Teknik A.
Bolag som har stått ut bland de privata innehaven och avkastat bra är Fortnox, Evolution Gaming Group, Samhällsbyggnadsbo i Norden B, Enea, NIBE, Beijer Ref, Catena, Dometic och Bure Equity. I särklass sämst har Kindred varit, men den hänger fortfarande med.
Gällande utdelningar har jag under året fokuserat lite mer på att få en trygg avkastning i portföljerna. Därav har jag investerat i flera bolag med bra utdelning och har sedan tidigare en bra utdelningsgrund att stå på. Målet när det är dags att skörda frukten av mina investeringar är att utdelningen skall vara den del som skapar mervärde i vardagen.

2020
Inför nästa år finns det inga förhoppningar om vare sig stora uppgångar eller nedgångar. Det blir som det blir och få personer kan styra över vad som kommer att hända på börsen. Som ett brev på posten (före Postnord) kom så den obligatoriska artikeln i DN: Experterna förutspår inledningen av börsåret 2020.
Trots allt är det förlusterna man vill undvika för det finns inget tråkigare än att se innehaven minska i värde även om det är en del av spelet.

Gott nytt år önskar Sparabloggen.
Vi ses 2020 med förhoppningar om en bättre värld.

Lämna en kommentar