Nya priser på Avanza för aktiehandel utomlands! Handla amerikanskt?

wallstreet pixabay.com
pixabay.com

Det har aldrig varit enklare och billigare för privatpersoner att handla med aktier än vad det är just nu. Nätmäklarna har ökat konkurrensen och utländska aktörer är med och pressar priserna! Detta gör det ännu billigare för oss svenskar att investera på utländska börser.

Den svenska marknaden för aktiehandel hårdnar alltmer, då fler företag konkurrerar om att få hjälpa oss svenskar att spara i aktier. Länge fick man handla via storbanker, men i mitten av 90-talet startades Nordnet (1996) och Avanza (1997) och började med nätmäkleri. Priserna gick ner och tillgängligheten gick upp.

Nyligen slog sig även en utländsk aktör in, DeGiro som erbjuder billig handel på flera utländska börser. Avanza har svarat med att sänka priset för handel med aktier på utländska börser! Fantastiskt för oss investerare! Det lönar sig dock alltid att jämföra priser när man handlar och du kan hitta prislistor här:

Nordnet
DeGiro
Avanza

Vad kostar det då? Vi får ju inget pris, utan en funktion, en formel för priset. Nedanstående diagram visar hur mycket det kostar att handla amerikanska aktier på Avanza i olika courtage-nivåer, enligt Avanzas prislista:

Kostnad handel USA aktier
Kostnad för handel med Amerikanska aktier på Avanza. Courtaget (priset) avgörs av storleken på affären.

Brytpunkter (vid vilken storlek på affären som olika courtagenivåer är mest förmånliga)

Mini – Affärer under ca 20 000 kr
Small – Affärer mellan ca 20 000 kr och 46 000 kr
Medium – Affärer mellan ca 46 000 kr och 116 000 kr
Fastpris – Affärer över ca 116 000 kr

Men vad kostar det då?! Frågan är dock lite mer komplex ändå. Avanza tar ut en valutaväxlingsavgift på 0,25% per affär när man handlar i utländsk valuta. Så diagrammen borde se ut så här:

Kostnad handel USA aktier växlingsavgift
Växlingsavgiften läggs till affären. Det gör att det alltid tas ut en procentuell avgift på grund av valutaväxling.

Brytpunkterna ligger på samma ställe, men priserna går upp ganska avsevärt:

Köpa/sälja aktier för 10 000 kr kostar ca 50 kr i courtageklass Mini.
Köpa/sälja aktier för 25 000 kr kostar ca 115 kr i courtageklass Small.
Köpa/sälja aktier för 40 000 kr kostar ca 160 kr i courtageklass Small.
Köpa/sälja aktier för 50 000 kr kostar ca 195 kr i courtageklass Medium.
osv.

Valutaväxlingsavgiften står med i prislistan, men på ett annat ställe än ordinarie courtage. Den är ganska lätt att missa på grund av det, vilket är extra synd då den faktiskt gör en ganska stor skillnad i priset. Det blir tex dubbelt så dyrt i courtageklass Mini. Dessutom är det svårt att se på notan efter affären vad valutaväxlingen kostade, den redovisas nämligen inte. Växlingsavgiften hamnar som ett tillägg på valutakursen som står på notan, men specificeras inte. Här finns utrymme för förbättring för Avanza.

Man kan minska ner växlingsavgiften från 0,5% (för både köpordern och sedan säljordern) till 0,15% om man växlar manuellt. Då bli det avsevärt billigare! Läs mer här. Man registrerar sig helt enkelt för ha olika valuta på sin depå, och växlar själv till aktuell valuta. Det blir mycket billigare!

Priserna på uppstickaren DeGiro är ännu svårare att beräkna, då de tar betalt både i annan valuta än den svenska + att de tar betalt per aktie. (Amerikanska aktier kostar € 0,50 + USD 0,004 per aktie att köpa. Det blir lite olika beroende på vilket värde varje aktie har i det aktuella bolaget, och vad valutakurserna står i… en djungel!) Till detta kommer en valutaväxlingsavgift på 0,10%.

DeGiro-exempel:

Google-aktier för 25 000 kr.
Google aktie kostar $700 = 6 055 kr (dollarkurs 8,65 kr)
Antal aktier = 4 st
Courtage: € 0,50 + 4 * $ 0,004 = 0,5*9,37 + 0,004 * 4 * 8,65 = 4,69 + 0,14 = 5 kr.
Totalkostnad: 5 kr + 0,001 * 25 000 = 5 + 25 = 30 kr

Facebook-aktier för 25 000 kr
Facebook aktie kostar $95 = 822 kr (dollarkurs 8,65 kr)
Antal aktier = 30 st
Courtage: € 0,50 + 30 * $ 0,004 = 0,5*9,37 + 0,004*30*8,65 = 4,69 + 1,04 = 5,70 kr
Totalkostnad: 5,70 + 0,001 * 25 000 = 5,70 + 25 = 30,70 kr

Slutsatsen blir att det fortfarande är ganska dyrt att köpa aktier på andra börser än den svenska hos Avanza. Det kan dock vara värt det! Man sprider sina risker genom att handla i olika branscher och i olika marknader. Att köpa amerikanska aktier kan vara ett bra sätt att få lite mer spridning i sin portfölj. Avgiften på 1% borde dessutom kunna tjänas in relativt fort med en normal avkastning.

Vill man sedan öppna upp en depå hos DeGiro så kan det ju faktiskt bli billigt! Titta lite närmare på deras jämförelse av priserna mellan olika aktörer!

Förslag på amerikanska bolag att köpa ska vi ta upp i kommande inlägg!

Annons

6 kommentarer

 1. Tycker Avanza vilseleder kostnaderna för handel en del. Ser man priset 0.25 % avgift men som du skriver tillkommer valutaväxlingsavgift och den är dubbelt så dyr. När man väl köper amerikanska aktier ser man inte den totala kostnaden på en gång. Utan den kommer surt efter och blir även risk att hamna minus på kontot och då betala för det. Handlar man för större belopp. Tex 100000 kr blir det mycket dyrare med utländska aktier än svenska. Det blir samma när man säljer. Sålde amerikanska aktier för 400 tusen och det försvann genast ett par 3 tusen i courtage avgift pga valutaväxlingsavgift och vanlig avgift. Det tycker jag avanza kan upplysa om innan man säljer så man slipper ligga back nån tusenlapp ifall man samtidigt köper svenska aktier istället. Handlar själv nu endast på Stockholms börsen då jag är less på dom dyrare urlandsavgifterna.

  1. Köpte på Avanza NYSE. Courtageklass Start. Endast 2700 Kr. Total kostnad avgifter 194 Kr..Omöjligt att avgöra hur stor andel är Courtage växlingsavgoft och avgift 0.25 procent . …en gissning är typ 150 Kr rent Courtage. Alltså 75 Kr per köp eller sälj. Lite högt för att vara Startnivå. Borde vara lägre än mini.

   1. 194 kr i totala kostnader verkar onekligen dyrt. Känns det fel tycker jag du ska ringa kundtjänst och be dem förklara vad för avgifter som är dragna.

    Men det jag läser just nu är att courtage på NYSE är 0,25% i courtage, minsta avgift 1 USD. Sedan tillkommer en växlingsavgift på 0,25%.

    Jag får det till total avgift 0,5%. Det borde bli 13,5 kr… Men lite mer eftersom courtage blir 1 USD.

    194 kr låter fruktansvärt mycket. Det är ju typ 7,2% av kapitalet om jag tolkat dig rätt. Du borde verkligen prata med Avanza om det. De har en bra kundtjänst.

    Kanske är det växlingskurser som bråkar? Jag vet inte riktigt.

 2. Ska man göra affärer av den storleken, 50 000 och uppåt, så få man nog vidta åtgärder för att det inte ska bli för dyrt. Starta valutakontot på Avanza och sköta växlingen själv. Då blir det mycket billigare.

  Eller titta på DeGiro?

  1. Kan tänka mig Degiro i framtiden om intresse för utländska aktier kommer tillbaka. Tycker svenska kronan har dåligt värde just nu så får inte mycket amerikanska aktier för pengarna. Bygger för tillfället upp en reserv då jag nästan är fullinvesterad i aktier. Köpte regelbundet varje månad tidigare men tänkte spara ihop så jag har 15-20 % ränta i portföljen. Kan vara bra att ha lite kontanter om det blir en lågkonjunktur så man kan passa på och fynda 🙂

 3. Som dom säger på Avanza:
  Observera att det endast går att ha manuell växling på ett aktie- och fondkonto.

  Så glöm det där med egen växling om du har ISK eller KF. Möjligen kan det genom en manöver funka för ISK genom att först köpa på ett depåkonto (aktie- och fondkonto) och sedan överföra in dom till en ISK. Kan eventuellt tillkomma avgift att göra överföringen mellan kontona, det är bäst att kontrollera med Avanza angående de avgifterna. Och så ska det naturligtvis deklareras för den eventuell vinst eller förlust då det ses som en skattemässig försäljning vid införande till ISK.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s