Thobias portfölj

PPM-portföljen.jpg(Grafik: Thobias Eriksson och unsplash.com)

Den viktigaste biten i min allmänna pension är PPM-portföljen. Kanske inte för att den är störst, utan för att den faktiskt är min. Inkomstpensionen är redan uppäten av dagens pensionärer, så hur stor den blir beror på hur Sverige utvecklas de närmsta 25 åren. PPM-portföljen är dock min, och kommer om inget ändras att betalas ut till mig. Därför försöker jag visa den omsorg!

Tidigare har jag försökt vara aktiv och byta fonder ganska ofta för att ”fånga trenden”… Är du intresserad hur jag jobbade med det kan du läsa nedan. Dock känner jag inte att jag varit så framgångsrik med det. Kanske har jag blivit för feg? Hur som helst har jag istället försökt komponera en portfölj som jag tror kan gå bra helt på egen hand över lång tid. (Med lång tid menar jag över flera konjunkturcykler… minst 5 – 6 år.) Därmed inte sagt att jag inte kommer ändra den då och då… men jag måste inte! Portföljen ser ut enligt följande:

PPM portfölj

Tyngden ligger brett globalt och sedan fina Sverige och snabbt växande tillväxtmarknader! Sedan får USA och Europa vara med också. Fonderna är framplockade för att ha låga avgifter och ett etiskt ansvar. Mer info:

PPM-portfölj, sedan mars-17

PPM portfölj
Som synes har alla fonder miljö-/etisk märkning, förutom Didner & Gerge. Den rankar dock högt på Morningstars hållbarhetsindex.

Utveckling:

Thobias utveckling ppm mars18

Min historiska utveckling ser ut så här mars-18:

Historik Thobias ppm
Har den tråkiga utvecklingen ändrats?
Det går i alla fall uppåt igen.

Tidigare har jag försökt följa trender och byta fonder till de fonder som går bäst för tillfället i min PPM-portfölj (och andra pensionsportföljer). Ibland har det gått bra, ibland har det gått sämre. Jag kan också arbete med fördelningen aktiefonder / räntefonder för att försöka säkra portföljen mot nedgångar. Jag använde mig främst av sidan www.morningstar.se. Där kan man ställa in att bara se PPM-fonder, och därmed jämföra fonderna för att se vilka som gått bäst. (En historisk bra avkastning är dock ingen garanti för framtida bra avkastning… men man kan ju alltid byta bort det som går dåligt!)
Under åren har jag använt olika strategier… Från början gjorde jag inget alls. Jag gjorde ett förstaval när PPM startade som fick vila i flera år. När jag gick över till att vara aktiv använde jag i stort samma strategi som idag. Jag följde trenden och gick över till det som gick bäst! Under en period följde jag också rådgivarna från twoship.com… men jag insåg efter ett tag att jag lyckades bättre på egen hand!
Börjar lura på en ny taktik. Visst går AP7 aktiefond väldigt bra när börsen går upp? Och AP7 räntefond är ju säker även om börsen går ner? Något att titta mer på kanske…

2 kommentarer

  1. Hur har dina ppmfonder gått jämfört med index? Att köpa fonder som gått upp mycket tror jag inte på, då har ju även risken ökat mycket. Räntefonder bör bara väljas om man tror aktier ska gå ner, så att ha både aktie- och räntefonder är ologiskt. Själv har jag 50% i Indien, 25% i Läkemedel – enbart inom generika, och 25% i en ganska ny fond som köper i ”nya” tillväxtländer som Vietnam, Fillipinerna etc. Har gjort ca 13% 2016 på ppm och över 300% sedan starten.

    1. Bra jobbat Mikael!

      Tydligt är att du slagit min utveckling. Till mitt försvar kan jag säga att jag inte varit aktiv hela tiden. Kanske är det där du dragit förbi? 😉 (så är det nog trots allt inte.)

      Det finns ju en liten risk med att vara helt öppen med sina resultat. Det finns nog ett helt gäng med människor där ute som slår mig på fingrarna. Men ska jag vara öppen med min portfölj för att inspirera andra får jag nog också vara öppen med hur det går. Jag såg någonstans att 9% årlig utveckling är bättre än 90% av PPM-portföljerna.

      Vi har olika syn på hur man komponerar sin portfölj. Jag är just nu lite osäker på hur det kommer gå så därför lägger jag haöva portföljen i räntor. Men det finns tillväxt, så jag vill inte lägga 100% i räntor. (Samma resonemang åt andra hållet med aktier) Det är helt enkelt ett sätt att sänka risken att jag har fel i min tro på marknaden.

      Med sänkt risk följer givetvis sänkt avkastning. Eller i alla fall möjligheten till avkastning. Risken kan ju också medföra att man förlorar stort också.

      Men jag tror det finns en stor vinst i att analysera marknaden och gå in i det som kommer gå bra innan kursen gått upp. Jag är osäker på om jag skulle klara det så jag jobbar mer med ”the trend is your friend”. Följer trenden.

      Framtiden får visa hur det går!

Lämna en kommentar