
Foto: Pensionsmyndigheten
Pensionsmyndigheten har fått i uppdrag att göra nya beräkningsmodeller för riktåldern för pensionsuttag. Detta är en del i att anpassa pensionen till det faktum att vi lever längre och att pengarna skall räcka till fler personer. Men än så länge är det bara en utredning.
Detta innebär att en person som idag är 35 år får en riktålder på 70 år för pensionsuttag. De har delat in riktåldern för olika åldersgrupper där man startar med personer som är födda 1958.
Om det införs skulle en person som arbetar från 23 år till riktålder få ut 70-80 procent i lön inkl tjänstepension (mycket tveksamt). Den riktålder som man får efter vilket år man är född, innebär att man skall kunna börja ta ut pension fyra år innan riktåldern, men priset för detta är givetvis en lägre pension.
Indelningen ser ut enligt följande:
1958-1960 – 66 år
1961-1963 – 67 år
1964-1969 – 68 år
1970-1982 – 69 år
1983-1996 – 70 år
1997-2012 – 71 år
2013 – 72 år
Pensionsmyndigheten skriver:
”Riktåldern för varje årskull fastställs, enligt förslaget, vid 60 år. Det ger en god framförhållning och goda förutsättningar för individen att planera sin pension, anser Pensionsmyndigheten. För att undvika stora förändringar i riktålder under kort tid är förslaget att riktåldern för en årskull ligger stilla i tre år innan den kan ändras med maximalt ett år i taget.”
Men räds nu inte att pensionsåldern flyttas ett antal år framåt, det är i stora drag du själv som avgör när du kan gå i pension. Att denna förändring sker är helt logiskt och man skall ha med sig att gå i pension vid 65-67 år har hängt med sedan 1913 då den första pensionsreformen infördes. Dock med den stora skillnaden att medellivslängden var 55 år vid den här tidpunkten och nu är den över 80 år.
Med vetskapen om att man måste jobba längre upp i åldrarna kan det vara bra att fundera på hur man vill ha det i framtiden. Om man inte har ett pensionssparande får man nog räkna med ett långt yrkesliv och sänkt levnadsstandard den dagen man går i pension. Detta är givetvis ett val eller omständighet utifrån sin egen plånbok eller att pengarna skall användas för helt andra saker.
För de som väljer ett sparande för livet är åldern en viktig faktor, ju tidigare desto mindre uppoffring för att skapa sig en god ekonomisk grund i framtiden. Men det är aldrig för sent och har man passerat 50 år kanske insatsen är lite större men hellre att göra något än ingenting.
Vägen till framtiden
Har man ingen erfarenhet från ett aktivt sparande tidigare är det hög tid att sätta sig in i det och nej, det är inte svårt!
Vill man göra det riktigt enkelt för sig skapar man ett konto på Avanza, Nordnet eller varför inte Lysa. Man skapar ett konto för att sedan svara på ett antal frågor. Välj hur mycket man vill spara i månaden och sedan är man igång.
För den som verkligen vill sätta sig in i sparandets underbara värld och spara för livet, finns det mängder att material där ute. Sök på sparskola, budget, aktie- och fondskola osv.
Vi på Sparabloggen har skrivit om det vid flera tillfällen och här är några länkar som kan vara bra att läsa igenom: aktieskolan, fondskolan, robotrådgivning och månadssparande.
För den som vill läsa mer om Pensionsmyndighetens utredning hittas den här.
Sparabloggen.com
En kommentar