Sparabloggens aktiesparklubb

aktiesparklubb
(Grafik: pexel.com och Thobias)

Sparabloggens AK startades under sommaren 2014. Den startades med målet att bygga upp ett stort sparkapital. Vi hoppas bygga en större utdelningsportfölj med tiden, som kan hjälpa oss att höja upp vår inkomst.

Det började med att vi ville fördjupa vårt samarbete i investeringar och eftersom Thobias hade erfarenhet från en tidigare aktiesparklubb var det bara att starta upp. Det krävdes en del pappersarbete för att få det att fungera eftersom det är viktigt att det går rätt till. Bolagsavtal skulle upprättas, depå skulle startas och affärsplan skulle arbetas fram. All information fanns på nätet, så det var bara att starta upp.

Aktiespararna, info om aktiesparklubbar.
Spara & Placera, info om aktiesparklubbar.
En sjysst folder att läsa på om aktiesparklubbar, Aktiespararna.

Vi startade en depå på Avanza. Det enklaste hade varit att spara inom ett InvesteringsSparKonto (ISK) eller en KapitalFörsäkring (KF). Tyvärr är det enligt gällande lagstiftning omöjligt att samäga ett sådant konto. Ska man starta ett samägt kontot måste det vara ett klassisk aktie- och fondkonto (AF). Det medför i så fall 30% kapitalvinstskatt och att man måste deklarera allting. Inom en ISK eller KF schablonskattar man hela innehavet och vinster/utdelningar blir obeskattade. Man slipper också deklarera allting, vilket är bra. Denna sortens konto måste i framtiden gå att öppna samägt!

Info om kontotyper hos Avanza.

Starta depå på Nordnet Direkt.
Starta depå på Avanza.

Exempel på bolagsavtal.

contract

Så här jobbar vi

Vi tillför kapital till klubbens portfölj månadsvis och har även möten en gång i månaden för att avgöra hur kapitalet ska investeras. Vi har också byggt upp en investeringsplan, med riktlinjer om vilka kategorier vi ska köpa värdepapper i, hur stora poster vi ska handla i osv.

Vi har byggt upp vår investeringsplan i två färdiga steg, och ett tredje steg där planen inte är helt klar.

Första steget är från 0 kr – 20 000 kr. Här handlar det om att samla pengar i olika fonder, eftersom det är något dyrt att handla aktier i för små poster.

Andra steget är 20 000 kr – 44 000 kr. Eftersom vi kan utnyttja Avanza Mini-courtage kan vi köpa riktigt små poster med aktier (ca 4 500 kr/bolag). Vi bygger nu upp en portfölj där vi successivt omvandlar 100% fonder till 50% fonder och 50% aktier. Vi kommer slutligen att landa på 6 st bolag. Det är viktigt att sprida riskerna!

Tredje steget är från 44 000 kr – 120 000 kr. Vi ska nu försöka bygga om från 50% aktier till 100% aktier. Vi siktar på 10 bolag med poster om ca 12 000 kr. De bolag vi tittar på är relativt trygga bolag med hög direktavkastning. Främst i Sverige och USA.
(H&M, TeliaSonera, Swedbank, Castellum, Hufvudstaden, Wihlborgs, Wallenstam, Coca-Cola, Johnson & Johnson, Proctor & Gamble, Kraft Foods, Wal-Mart, Bank of America, Home Depot, General Electric mm)

Fjärde steget är från 120 000 kr – ? kr. Här står vi nu! Vi har byggt upp en portfölj om 10 bolag, om också kryddas med en del fonder för att kunna ta del av tillväxt utomlands. För att kunna se våra innehav kan du kika i vår portfölj här. Vill du ta en titt på vår utveckling finns den dokumenterad här.

trends1

Nu ska det bli spännande att se vad det här tar vägen! Vårt tips till er är att ni startar er egen aktiesparklubb! Det är lärorikt och förhoppningsvis lukrativt! Men det gäller att tänka långsiktigt!

Har du egna erfarenheter kring aktieklubba? Mejla oss gärna på sparabloggen@gmail.com!

/Thobias och Per
Sparabloggen AK

 

klocka.nu.png
Stöd sparabloggen!
Köp dina klockor på klockor.nu. Passa på nu så kan du få upp till 80% rabatt!

Annons

En kommentar

  1. Hejsan!

    tack för en väldigt givande blogg.
    vill hemskt gärna följa den portföljen med allt vad den innebär. Har investerat i mina dagar men ingen stort framgång. Har sparat nästan en sex siffrigt kapital så tänkte bygga tre portföljer. Tänkte även följa Estelles Aktieportfölj och även hitta en utlands (USA) de grupp aktier som kallas WNSS eller winners. Tacksam om eran åsikt.

    varma hälsningar / BZ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s