Historik

Utveckling juli14dec18
Börsen har varit ganska sur sedan september 18…
Men jämför med nedgången april-15 till feb-16. Det kan hålla i sig i 10 – 12 månader.
Det är en bergochdalbana. Vi hoppas på uppgång igen!
För att se års resultat så scrolla neråt.

Vi använder Avanzas grafer. De har en intressant metod att räkna ut utvecklingen genom att efterlikna hur man räknar på utvecklingen hos en fond. Det innebär att den procentuella utvecklingen räknas med ”lika vikt” hela tiden. Men eftersom vi sätter in mer kapital varje månad betyder 1% i slutet mer total avkastning än 1% i början.

Sedan starten 1 juli 2014 har vi avkastat 32,33 % (2018-12-29). Spännande att se hur detta fortsätter. Vill du se innehållet i vår portfölj kan du läsa här.

Stöd gärna sparabloggen.com genom att besöka våra samarbetspartners.

2014

Sparabloggen AK startade upp och gjorde sina första investeringar 1 juli 2014. Första halvåret lyckades vi avkasta 9,80 %. Vi skuggade index… eller skuggade index oss?

utveckling-2014

2015

2015 var ett mycket bra år för portföljen. Vi lyckades slå index med 17,25 % ungefär, och totalavkasta 19,75 %. Vår stora förtjänst var att vi överviktade små bolag med god tillväxt. Dessutom gick vi ur marknaden till viss del under året.

utveckling-2015

2016

Vi valde att parera nedgången april15 – juni16 genom att inte vara fullinvesterade. Det var delvis ett bra beslut. Det svåra är alltid att stiga in med en bra tajming också. Vi har varit långsamma på bollen. Dessutom skiftade marknaden 2016. Småbolag som tidigare gått mycket bättre än index fick se sig slagna av mer cykliska och stora bolag. Detta gjorde att vi inte hängde med index alls, framförallt inte i slutet av året. Index slog oss med ca 8 %.

utveckling-2016

2017

Under året har börsen gått upp och ner som en sågtand. Sågen har dock fortfarande en positiv trend… Det kan man inte säga om vår egen utveckling. Vi har investerat i lite skakigare SmallCap-bolag (Resurs Bank, Dedicare) och en del andra bolag som inte riktigt hängt med (Bilia, Melker Schörling). Det är svårt att säga om vi valt fel bolag och sedan hoppat av i tid, eller om vi valt rätt bolag med fel tajming och sedan hoppat av för tidigt…

Kanske bör man se över den stora strategin?

Utveckling 2017

2018

Även 2018 har varit ett ganska volatilt år. I stort sett åksjuka av bergochdalbanan. Sparabloggen har inte riktigt hängt med i svängarna, utan legat strax under index med utdelningar. Det är första året som vi inte lyckats göra vinst. En nedgång på 2,04% är inte jätteilla, men absolut inte bra. Vi landade i par med index till slut.

Utveckling 2018

Stöd sparabloggen! Köp dina hemrenoveringsprodukter här! Kampanj nu!

Annons

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s