Per

 

Mitt sparmål i livet är att avsätta av ca 20 % av hushållets gemensamma inkomster. Förutsättningarna till att kunna upprätthålla en rätt aggressiv sparplan kommer att variera och förutsätter givetvis oförändrad eller ökad inkomst över tid.

Andra förutsättningar är det låga ränteläget, inga lån på bilen och inga direkt akuta renoveringsplaner på huset. Detta till trots att badrummet redan var omodernt i mitten av 80-talet.

Första gången jag klev in på börsen var 1994. Köpte då det statliga skogsbolaget AssiDomän som börsintroduceras till priset av 138 kronor. Sålde antagligen av ganska snabbt och plockade hem en liten vinst.

Mitt andra aktieköp var den berömda folkaktien: Telia. Rosenström var väldigt övertygande och vad fanns det att tveka på. Sådär 14 år senare är värdet en bit ifrån värderingen som gjordes i början av 2000-talet på 85 kronor.
Fonder började jag spara i 1997 och då var det Roburs kommunikationsfond som var het på marknaden. Några år senare hade jag ca 250% upp på denna fond och tanken på att det skulle sjunka fanns inte i min värld. Men i mars 2000 så började fallet och någon tanke på att sälja fanns inte. Det vänder, snart vänder det, nu måste det vända men historien har svaret.
Som tur var så hade jag inte hela mitt kapital bundet i kommunikationsfonden och 2005 när jag skulle köpa hus fanns det ett värde av ca 100000 kronor, det var ingen vinst men huvudsaken var att jag hade sparat.
Efter husköpet började jag bygga upp en liten buffert igen med hjälp av fonder. Denna gång satsade jag inte på kommunikationsfonden utan fördelade mellan tre stycken. Med ett månatligt sparande på 2000 kronor bygger man upp sitt kapital rätt fort. Återigen så var jag passiv och betalade månadsvis och värdeutvecklingen var rätt medioker.
Hösten 2013 bestämmer jag mig för att skaffa konto på Avanza och börja handla med aktier. Ett ekonomisk intresse har alltid funnits hos mig men det kändes som ett hinder att skaffa sig möjligheten att handla på börsen. Med hjälp av en vän fick jag inblick i hur det fungerar och sedan dess har jag varit såld på aktie- och fondmarknaden.
Hur går det då? Ja, det får vi se tillsamman på den här bloggen.
Väl mött!
Per
sparabloggen@gmail.com
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s