Tjänstepension

pexels-photo(Grafik: pexels.com, collectum och Thobias)

Hela nio av tio svenskar har en tjänstepension, men vet alla om att de har någon? Det är arbetsgivarens skyldighet att tala om för den anställde att de betalar in till en tjänstepension, som är en viktig anställningsförmån. Hur mycket du får i tjänstepension beror på hur mycket du har i lön, hur länge du arbetar och var du arbetar. Till skillnad från den allmänna pensionen får du tjänstepension också på inkomstdelar över 7,5 inkomstbasbelopp.

Det första du ska göra är att kontrollera att du faktiskt har en tjänstepension. Kolla med din arbetsgivare eller logga in på www.minpension.se med ditt mobila bankID. Där ser du vilket avtalsområde som du tillhör och vilka val som du eller bolaget har gjort. Givetvis kan du se avkastningen under de år som du har arbetat. Gör en analys av din avkastning och fundera på om det har varit ett bra resultat hittills. Att börja jämföra mot index som har haft ett utfall av 12 procent i snitt över en 25 årsperiod kanske inte är en så dum idé. Ligger din avkastning över eller i paritet med detta så ska du inte vara besviken.

Pensionstorn
Pensionsmyndigheten brukar använda en pyramid för att visualisera pensionssystemet. Tanken är att visa att staten tar störst ansvar för din pension, arbetsgivaren näst störst, och du behöver bara toppa upp. Jag tror inte den bilden stämmer helt. Tjänstepensionen och det privata sparandet tar allt större plats av din framtida pension. I takt med att Sverige får fler pensionärer på färre arbetande så kommer inkomstpensionen att minska i pensionen. Ta eget ansvar för din framtida pension!

Har du eget företag har du ingen tjänstepension, utan får se till att själv sätta av pengar till ett sparande.

Minpension– för att få en överblick över din pension, logga in på minpension.se

När du ska göra valet av bolag som ska förvalta din tjänstepension glöm inte bort att titta på avgifterna. Dessa till synes små avgifter kommer att ha stor inverkan på din pension som kanske ligger 30 år fram i tiden. Ibland så lönar det sig helt enkelt inte att välja ett bolag aktivt då ickevalsalternativen oftast har de lägsta avgifterna och har förmågan att avkasta bra.

I tjänstepensionen kan du välja att placera pengarna i en traditionell livförsäkring eller i en fondförsäkring. I den traditionella livförsäkringen låter du pensionsbolaget förvalta pengarna och i en fondförsäkring väljer du själv fonder. Väljer du en fondförsäkring måste du vara lite mer aktiv, hålla koll på vilka fonder som är bra och följa deras utveckling, samt hålla koll på avgifterna.

Väljer man en traditionella livförsäkringen förvaltas pengarna av pensionsbolaget och man blir garanterad en ränta där också avgiften har också varit låg. Men med ett lägre ränteläge är det risk att villkoren försämrat. Så har du inte gjort något val har dina pengar hamnat i en traditionell livförsäkring.

Om du däremot har valt en fondförsäkring, se till att vara lite aktiv eller till och med mycket aktiv. Många väljer men struntar eller glömmer bort att välja fonder. Pengarna i pensionsbolagets egen ”entrélösning”, med fonder som pensionsbolaget valt ut. Det behöver inte vara dåligt men se till att åtminstone ha koll på hur just din lösning ser ut.

Kollektivavtalade tjänstepensionen har regelbundna upphandlingar där man har ett antal utvalda och rabatterade alternativ att välja på. Att spara i aktiefonder är en bra idé när du har långt kvar till pension. Kanske en billig indexfond kan vara ett bra alternativ för den som inte vill vara så aktiv.

Se över vad just dina fondbolag har att erbjuda och byt till de som passar dig bäst.

Hur gör man då för att välja?

  • Logga in på din valcentral:
    Collectum – ITP
    Fora – SAF-LO
    pensionsvalet.se – AKAP-KL, KAP-KL
    valentralen.se – KAP-KL, AKAP-KL
    SPV – PA 03.
  • Skriver du in ditt personnummer och du får reda på vilket pensionsval du tillhör.
  • Logga in med BankID

Här väljer du att få samlad information om vilka bolag du kan välja mellan. Denna tjänst brukar ta några dagar och du får ett meddelande t.ex i via sms när
det är klart.

Nu kan du gå in och välja det bolag som du finner mest attraktivt. Nu börjar flytten av ditt kapital och detta brukar ta minst en månad att genomföra.

Öppna upp tjänstepension hos det bolag som du har valt och vänta på att pengarna ramlar in.

Läs mer om tjänstepensionen som vi har skrivit om:

Omval i tjänstepensionen.
Tjänstepensionen – din räddning.
Har du koll på din tjänstepension.
Pensionssystemet – ta det lugnt.

 

 

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s