Dividend carpet bombing

bomb-29527

Tänk att kunna få extra pengar varje månad genom att äga aktier. Ja, det är möjligt om man bygger upp en portfölj med rätt utdelningsbolag.

Utdelningar i Sverige är vanligast på våren men det finns undantag där preferensaktier ofta har utdelning fyra gånger om året eller till exempel Atlas Copco som har utdelning två gånger om året. Men för att göra den här listan komplett kan det vara bra att komplettera med aktier från till exempel USA.
Har man en långsiktig investeringsstrategi kan det vara intressant att bygga sina innehav på stabila bolag som har höjt sin utdelning under många år, de så kallade utdelningsaristokrater (bolag som höjt utdelningen i minst 25 år). Att investera i dessa bolag har visat sig vara en lönsam affär om man är långsiktig.

När man köper utländska aktier måste man betala en källskatt som ligger på 15% av utdelningen. Därför är det bra att ha koll på om man har en vanlig aktiedepå, ISK eller KF. Det är utan tvekan bäst att äga utländska aktier i en Kapitalförsäkring för där får man tillbaka hela den utländska källskatten så småningom. Har man pengarna i en ISK är det begränsat vad gäller återbetalning av källskatten.

Bygga en bombmatta
1. Leta efter bolag som har haft många år av utdelningshöjning
2. Komplettera med ytterligare bolag med månadsutdelning och preferensaktier
3. Dela upp utdelningstillfällena över ett helt år och se till att diversifiera portföljen
5. Köp både svenska och utländska bolag
6. Öppna en KF som du döper till Bombmattan de Lux (eller valfritt)

Svenska bolag som kan kvala in på listan är till exempel: Castellum, Hufvudstaden, Atlas Copco, Nibe, Assa Abloy, Sweco. Om man vill frångå principen med stabila utdelningsbolag kan man titta på preferensaktier som till exempel: SAS Pref, Läs mer här om Preferensaktier. Det kan också vara smart att slänga in till exempel högavkastande som eWork Scandinavia eller ett investmentbolag.

Bland de amerikanska bolagen återfinns många som är kända för oss svenskar: Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson, McDonald’s, Procter & Gamble, Stanley Black & Decker, Wal-Mart Stores, AT&T och 3M Company. Letar man efter högutdelarna bland de stabila utdelningsbolagen kan man plocka in: HCP (6,36%), Chevron (4,69%), Universal Health Realty Trust (4,86%), National Retail Properties (4,52%), Consolidated Edison (4,18%) och Bowl America Class A (5,01%). Sen är det alltid trevligt om man kan hitta bra bolag som delar ut varje månad: Realty Income Corp eller LTC Properties.

Om man verkligen vill ha ett jämt flöde med utdelningar skulle man rent teoretiskt kunna få utdelning varje vecka. Detta åstadkoms genom att bolagen delar ut olika datum varje månad. Dock skulle antalet bolag antagligen behöva öka kraftigt och kanske ligga runt 30-35 stycken.

Givetvis blir inte utdelningen mer över året med denna metod men rent psykologiskt känns det bättre med ett jämt flöde av pengar som strömmar in på kontot. Om man nu väljer att tillämpa detta är det väldigt viktigt att hitta bra stabila bolag.

Här kommer nu ett exempel på bolag som man kan välja för att bygga upp sin månatliga utdelningsportfölj.

Skärmklipp 2015-12-27 09.16.18

Här finns andra exempel här och här på hur man får utdelningar varje månad. Ett äldre inlägg på Avanza tar upp bra bolag vars utdelning har ökat under mycket lång tid.

Kom ihåg att detta är ett sätt man kan investera på och att bolagen är endast förslag.

Lycka till!
Sparabloggen

2 kommentarer

Lämna en kommentar