Hype kring bolag

Det anrika bolaget Ericsson som verkat på marknaden sedan 1876 har haft en riktig framgångssaga inom telekommunikation. Så sent som 2012 hade de 38% av marknaden för att bygga nätverk för mobil kommunikation. Men under IT- och telekomkrisen hände något drastiskt med bolaget. År 2000 ett rekordår för Ericssons omsättning med 273 miljarder kronor och detta var 58 miljarder mer än 1999. Detta resulterade i en nettovinst på hela 21 miljarder kronor, fantastiskt! Aktien steg till rekordnivån 892 kronor den 28 februari 2000.

Bild

 

Efter kraschen noterades aktien den 9 september 2002 till 21.50 kronor. Ett år efter hade hälften av de 110 000 anställda sagts upp på grund av minskad försäljning. År 2001 gjorde Ericsson en förlust på över 30 miljarder kronor, vilket ledde till stora förändringar i organisationen. Bolaget har sedan dess återhämtat sig och dagens kursnivå är runt 80 kronor.

Inga jämförelse i övrigt men om man ser till graferna på diverse bolag som har verkat sedan It- och telekomkraschen så är det just de upphaussade kurserna som var signifikativt. Många bolag försvann som Boo.com, Icon MediaLab och Framfab. Många bolag lever kvar under andra namn eller att de blev uppköpta av någon större aktör. Alla dessa bolag var svåra att värdera i den ”nya” ekonomin. Förhoppningar om en ekonomisk frälsning där normala värderingsmodeller upphörde att existera under några år. Men till slut så kommer verkligheten alltid ikapp och någonstans måste det börja generera en vinst.

Jag har tittar närmare på tre bolag som fanns med under Millenumskiftet och där två av bolagen inte levererar några vinster och historien visar på samma trend. Det tredje bolaget Proacts historia är inte heller så ljus men under ett antal år har man visat på vinst och är en ledande aktör inom segmentet molntjänster. Bolaget Fingerprint Cards som är noterad på midcap omsätter runt 90 miljoner men utlovar siffran 500 miljoner under 2014. Bolaget går inte med vinst men de har expanderat kraftigt under det senaste året. Deras historiska graf ser ut enligt följande:

Bild

 

Precis Biometric har en liknande kursutveckling med en peak på 57 kronor och en lägstanivå på 37 öre. Efter Apples introduktion av fingeravtrycksläsare fick de bägge en uppsving men därefter uppvisar Precise en mer negativ trend. Givetvis finns det ingen vinst och förhoppning och aktieägare är det som leder verksamheten framåt rent ekonomiskt.

Bild

Proact är det av bolagen som haft en mer verklighetsanpassad verksamhet under de senaste tio åren. Med en kurspeak på 202 kronor den 13:e mars 2000 föll den drastiskt ner till dryga 10 kronor två år senare. Nu agerar bolaget i Europa och har en vinstdrivande verksamhet med utdelning till aktieägarna.

Bild

Ska man då investera i dessa bolag? Svaret är inte helt ensidigt men den generella bilden är att man bör undvika bolag som inte går med vinst eller visar upp en nedåtgående trend i sin utveckling. Visst finns det guldkorn där ute och en på hundra kanske ger ett rejält uppsving men denna sortens lottsedel är inte att rekommendera.
Nuvarande hype kring 3D-skrivare är intressant och det mest kända svenska bolaget är Arcam som är övervärderat och har ett P/E tal på 187. Mycket talar för att 3D-skrivaren kommer att bli en produkt som är här för att stanna men vägen dit är än så länge fyllt med lite för mycket optimism.
Lyssna gärna på den otroliga historien om spelkonsolen Gizmondo som utvecklades av ett antal svenskar och som mest var värderat till 15 miljarder kronor, men historien slutar inte så lyckligt…
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s