Se till att ha tecknat elavtal! Du sparar tusentals kronor!

ringeelbolaget
(Grafik: pixabay.com och Thobias)

Har du tecknat ett elavtal? Om du inte gjort det så har du ett så kallat ”anvisat pris” (tidigare ”tillsvidareavtal”). Det låter väl okej men det gör ditt elpris ungefär 30 – 50 % dyrare!

Ellagen säger att alla har rätt till el när de flyttar in i ett nytt boende. Finns det inget avtal tecknat så måste alltså nätbolaget (Typ Alingsås Energi) anvisa en elleverantör till kunden. Ofta har nätbolaget ett eget elleverantör-bolag (Typ… Alingsås Energi). Kunden får då helt enkelt ett anvisat pris, som bolaget passar på att göra mycket dyrare!

Drygt 15 % av alla elkunder i Sverige (720 000!) har denna typ av dyra avtal. Det är 1 av 6! Det genererar ca en miljard extra kronor till elleverantörerna. Läs mer här.

Men är det så farligt? Vi kollar upp detta!

Elpriset anvisat pris

Vad se vi i tabellen då?

Man ser att bara genom att be om ett rörligt pris så sparar man tusentals kronor varje år! Det är inga större skillnader på avtalen (rörligt och anvisat) i övrigt, förutom att det kostar ca 50 % mer att inte ringa till elleverantören och välja avtal. Skillnaden ligger i bindningstiden, som kan vara runt ett år.

Man ser också att om man väljer en billigare elleverantör så kan man spara upp till någon tusenlapp till! Vilken elleverantör som är billigast för dig kan du se på: Compricer.se – el-priser

Har du inte gjort ett eget val om el-avtal? Spara tusentals kronor och gör det nu! Kolla upp vilken leverantör som är billigast för dig och skriv ett avtal med dem! Passa också på att påminna dina nära och kära att göra det samma!

(Det finns elleverantörer som inte har ett anvisat pris. Man för rörligt pris direkt. Ett bra initiativ som i längden kan återbygga förtroendet för branschen!)

Annons

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s