Framtidsinvestering som är här nu

charger-2377021_1920.jpg

Vi på Sparabloggen har vid fler tillfällen skrivit om elbilar och investeringar som relaterar till dessa. Vi vill inte verka tjatiga men vi har lyft fram Tesla och Elon Musk som ett lysande exempel på Game Changer.

Det senaste eventet från Tesla var en presentation av en ny eldriven lastbil och som vanligt så är det en revolutionerande produkt som visas. Lastbilen har en räckvidd på 80 ”riktiga” mil med ekipage på 36 ton. Laddningen görs på Megachargers, där man når 65 mils räckvidd efter 30 minuters laddning. Tesla utlovar också att lastbilen under de första 160 000 milen inte kommer att gå sönder, det kan man kalla garanti. Dessutom accelererar den 0-100 km/h på 20 sekunder med full last.
Som en bonus presenterades också en nylansering av Tesla Roadster som kommer att bli en riktigt värstingsportbil med en acceleration på 1,9 sekunder (0-60 mph) och en räckvidd på över 100 mil i basmodellsutförandet.

Slutet för fossila fordon?
Toyota som är världens största biltillverkare har länge försvarat sin satsning av bränslecellsbilar men har nu svängt i frågan och utlovar sin första renodlade elbil 2022 med Solid state-batterier som innebär ökad säkerhet, högre energitäthet samt snabbare laddning.
Den tekniska utvecklingen kommer att fortgå och med ökade miljökrav som kanske slutar med att man helt fasar ut fordon som drivs av fossila bränslen. Året 2030 pratas det om i EU och Kina som börjar bli ett föregångsland vad gäller satsning på eldrivna fordon är inne på samma linje.

Vad ska man investera i?
För egen del har jag investerat i flertalet elbilsrelaterade företag och en ETF: Global X Lithium & Battery Tech ETF, FMC Corp, Infineon Technologies AG och Sociedad Quimica y Minera de Chile SA.
Jag letar efter nya möjligheter inom branschen men det gäller att se upp med förhoppningsbolag och då särskilt inom gruvbranschen.
Några stora producenter av Litium visar denna lista på, men alla var inte möjliga att köpa aktier i från Avanzas plattform: Glencore, China Moly, Sherritt Internation, Vale, Norilsk Nickel, Sumitomo Metal Mining, ERG, Lithium Australia.

Biltillverkare
I princip varenda biltillverkare kommer att ta fram renodlade elbilar inom loppet av fem år. Några har kommit längre än andra och verkat inom elbilsbranschen under några år. Tesla är givetvis med bland dessa men bilar som Renault ZOE, BMW i3, Volkswagen e-Golf och Nissan Leaf har funnits med ett tag men har inte blivit lika hypade som Tesla. I år kom Hyundai Ioniq Electric och de flaggar för ytterligare modeller inom kort.
Volvo gick ut stort och meddelade att alla bilmodeller kommer på något sätt vara elektrifierade. Mellan 2019-2021 kommer de att presentera fem modeller varav två kommer att ingå i det nya Volvoägda märket Polestar. Den biltillverkare som kopplar greppet om elbilsbranchen kan komma ut som vinnare men detta dröjer ett antal år innan vi ser resultatet av.

Batteritillverkare
Det finns ett antal stora batteritillverkare i världen och det mest omtalade batterifabriken är Teslas Gigafactory. När den är klar kommer den att vara världens till ytan största byggnad och den kommer att drivas enbart med el från förnybara energikällor. Panasonic har tillsammans med Tesla investerat i Gigafactory. Ska man titta närmare på batteritillverkare kan följande bolag vara av intresse: Panasonic, LG Chem, Samsung SDI och Guoxuan High-tech.

Grafit
En viktig del i batteriet till elbilar är Grafit. När Tesla tillverkar ett batteri på 85kWh innehåller det cirka 54 kilo grafit. Man förutspår en ökning från 12 000 ton 2015 till 852 000 ton till år 2030 vad gäller elbilar sedan finns det många andra användningsområden som kommer att påverka efterfrågan av grafit.
Om man börjar att leta bolag för att investera i finns det en uppsjö och att förutse vilka som är vinnare i den framtida batteriexplosionen är mycket svårt att avgöra. Vi har tagit fram ett antal bolag som verkar inom grafitbranschen: SRG Graphite, Ceylon Graphite, Talga Resources, Mason Graphite, Triton Minerals, Berkwood Resources, Canada Carbon, Canada Strategic Metals, Eagle Graphite, Focus Graphite och NextSource Materials.

Elbilsrelaterade bolag
Delphi Automotive PLC vars verksamhet är tillverkning av fordonskomponenter och elektriska och elektroniska drivaggregat och aktiva säkerhetslösningar till den globala fordonsmarknaderna. Bolaget är en av de största i välden med över 160.000 anställda.
Lear Corp är ett stort internationellt bolag som verkar inom bilindustrin. De beskriver sig själva enligt följande: Lear är en av fyra leverantörer med global kapacitet att tillhandahålla kompletta elfordelssystem för elektriska fordon för traditionella elektriska arkitekturer samt nya kraft- och hybridsystem.
Umicore är ett Belgiskt bolag som bildades 1989 vars huvudnäring är återvinning av allt från ädelmetaller till batterier. Tillverkning av bilkatalysatorer, uppladdningsbara batterier, elektrooptiska material, galvanisering, kobolt och specialmaterial.
Infineon är om jag förstår i huvudsak ett halvledarföretag med väldigt många grenar. Ingången mot elbilindustrin är smarta lösningar för att minimera strömförluster, maximera energibesparingar och öka övergripande prestanda.

Det finns många intressanta bolag där ute som kommer att spela en viktig roll när elbilsindustrin växlar upp inom några år och stora krav ställs på räckvidd och tillgänglighet till laddningsmöjligheter.

Hur tror Ni bilbranschen kommer att se ut om tio år?

Sparabloggen.com

2 kommentarer

  1. Vad intressant att läsa om elbilar, jag ska skriva upp att kolla upp de företag du nämnde i framtiden när jag börjar med aktier 🙂
    Jag hoppas verkligen att mer av transportsektorn ersätts av förslag som dessa snart i framtiden.

    1. Kul att du gillade inlägget. Vi går en spännande framtid till mötes och vi får hoppas att de konservativa bilföretagen och oljeindustrin inte har för stor makt i frågan.

Lämna en kommentar