Lite provocerande, men jag tror att en stor del av befolkningen med rätt information och rätt beslut någon gång i livet kan vara miljonärer. Ofta handlar det tid, beslutsamhet och en och annan uppoffring.
Finansminster Ann Wibble (1991-1993) uttryckte sin önskan om att alla borde ha en årslön på banken. Detta uttalande fick mycket kritik eftersom det var en provokation mot människor med låg lön och dåliga förutsättningar för sparande. Själv instämde jag i den kritiska kören och nu gör jag en pudel och ger ett erkännande till Ann Wibble och hennes tankar kring människors sparande och trygghet. Idag är det en självklarhet för många att man sätter undan pengar varje månad för att skapa en ekonomisk buffert för framtiden.
Tid, pengar och kunskap
Jag har sett äldre människor som i princip inte har något sparande alls förutom några tusen kronor på ett nollräntekonto. Hur är det möjligt och vilken uppoffring hade hen behövt göra för att öka på sitt trygghetskapital?
Om vi utgår från att hen arbetat i minst 30 år innebär det att 360 månadslöner har betalats ut och vi ponerar att det finns 10.000 kronor sparade innebär det att hen lagt undan ca 28 kronor i månaden, alltså 1 krona om dagen. Det är nu man börjar förstå hur liten uppoffringen hade behövt vara för att trygghetskapitalet hade kunnat vara betydligt större. Bara genom att tiodubbla månadssparandes till 280 kronor hade hen kunnat passerat 100.000 kronor.
Hade vi då investerat dem i några väl spridda indexfonder är sannolikheten stor att kapitalet hade växt till över 400.000 kronor och därmed skulle Anne Wibbles vision om en årslön på banken vara en verklighet för många av oss.
I en undersökning (2017) som Yougov gjorde på uppdrag av Metro visar att nästan 20% har en årsinkomst eller mer sparat. Den visar också att 15% har mindre än en månadslön sparat.
I en annan undersökning som Sifo gjort åt Swedbank visar på att 90% av svenskarna sparar och att 50% har ett sparkapital på minst 100 000 kronor och 20% har mer än 500 000 kronor.
Novus undersökning åt ICA Banken visar att 40% har mer än fem månadslöner sparade samtidigt som 10% inte har något sparande alls. Bland de som sparar uppger 50% att de sparar mellan 500–2000 kronor varje månad. Medan 20% sparar mellan 500–1 000 kronor varje månad.
Unga människor som man möter i vardagen ger jag ofta rådet att börja spara om inte förr så när din första lön kommer, tiden är din vän när det kommer till sparande. Det behöver inte vara stora summor men det förbättrar ditt sparkapital.
När blir du miljonär?
- Om du sparar 1000 kronor i månaden i 35 år med en avkastning på 5% i snitt är du miljonär.
- Om du sparar 2000 kronor i månaden i 24 år med en avkastning på 5% i snitt är du miljonär.
- Om du sparar 3000 kronor i månaden i 19 år med en avkastning på 5% i snitt är du miljonär.
- Om du sparar 4000 kronor i månaden i 15 år med en avkastning på 5% i snitt är du miljonär.
- Om du sparar 5000 kronor i månaden i 13 år med en avkastning på 5% i snitt är du miljonär.
Svårare än så är det inte!
Men hur gör jag?
Att komma igång med ett sparande behöver inte vara svårare än att bestämma sig för att sätta undan en viss summa pengar varje månad på ett lämpligt konto som ger ränta inom ramen för den statliga bankgarantin. Sök här.
Viktigt är att välja en summa som dras automatiskt från ditt lönekonto samma dag som lönen kommer in. Detta minskar drastiskt chansen att konsumera de pengar som var tänkta att sparas.
För den som är lite mer riskvillig och planerar ett mer långsiktigt sparande är det aktier eller aktiefonder som man skall satsa på. För den som är absolut nybörjare kan det kännas som ett stort hinder men information är lätt att hitta på nätet och ett digitalt besök på Avanza eller Nordnet gör det lätt att starta ett sparande eller varför inte besöka vår aktieskola.
Ungefär 20% av alla svenskar direktäger aktier enligt Euroclear och det är de stora bolagen som är listade på Large Cap som drar till sig mest uppmärksamhet.
1 Telia 496 434
2 Ericsson 433 779
3 Swedbank 302 522
4 SEB 272 288
5 H&M 268 410
6 Volvo 240 521
7 Investor 196 900
8 Handelsbanken 115 432
9 Nordea 113 107
10 Skanska 110 618
Det är aldrig för sent att börja spara men det underlättar om man börjar i tidig ålder.
Lycka till!
Sparabloggen.com
Kloka och välskrivna ord.
Mvh
Egon
Helt enig! Behöver inte säga så mycket mer. Förvånas över att folk som jobbat ett helt liv men inte har några pengar över på ålderns höst.
Mycket bra skrivet inlägg. Gillar visualiseringen av att en person som jobbat i 30 satt av 1 kr om dagen. Då inser nog många hur lite det är och att med bara lite mindre uppoffring kan man lätt bygga ett större sparkapital. Något som de flesta borde kunna.
Hej!
Ett tänkvärt inlägg och värdefull information för många yngre som precis ska komma igång med sitt sparande.
Tyvärr är fonder, aktier och andra typer av sparande något som blivit allmängods först på senare år.
Många som är pensionärer idag har ju mer eller mindre fått löfte från staten att de ska sköta deras finanser, samtidigt som kunskapen och möjligheten att spara i olika typer av fonder och aktier inte var allmänt spridd till vanligt folk för ett antal år sedan.
Så även om det låter självklart att alla ska vara miljonärer när det pensionerar sig, är det lätt att glömma bort att vi har turen att leva i ekonomiskt samhälle man knappt kunde föreställa sig för en eller två generationer sedan (om man inte hette Lennart Aktiestinsen Israelsson..)