Men det är ju räntefritt!

sale

Vi är många som har lockats av att köpa på räntefri avbetalning när den gamla TV har gått sönder och den nya LED-TV ska köpas in. Det är enkelt och allt kan lösas i affären. 

En räntefri avbetalning på ett år innebär i praktiken inte så stora månadssummor men det blir desto mer intressant när man börjar granska vad det egentligen kostar. Det är ju inte ”räntan” som är intressant, utan den effektiva räntan (inklusive alla avgifter runtomkring). Vi tittade närmare på fem av de stora inom branschen och det var en stor skillnad mellan vad de hade att erbjuda sina kunder.

SIBA: Det klart bästa erbjudandet. De utlovar att man bara betalar för själva inköpet och ingenting annat när man köper för 10 000 kronor på tio månader.

MediaMarkt: Hade en effektiv ränta på 8,25 % vid köp på 15 000 kronor

Elgiganten: Erbjuder räntefria lån under ett år. Problemet är bara att den effektiva räntan blir hela 17,37% vid köp på 10 000 kronor.

Netonnet: Erbjuder också räntefritt under ett år men detta innebär att den effektiva räntan blir 11,53% på summan 10 000 kronor.

Dustin: Erbjuder noll kronor i uppläggningsavgift men tar ut 29,22% i effektiv ränta när man handlar för 10 000 kronor.

Skärmavbild 2016-01-27 kl. 12.23.09

Även om det är billigt och ibland helt utan ränta kan det vara också vara en fälla där man lätt köper på sig mer saker än man behöver då kostnaden ser låg ut.

Det är enkelt när man direkt i butiken utan ett öre i plånboken kan skriva på ett papper och sedan bära ut sitt kylskåp. Billigt och riskfritt eller hur? Men det finns inget som är gratis, för det är finansbolag som vill tjäna pengar. Ofta ingår det uppläggningsavgift och aviavgift vilket syns på procentsatsen i den effektiva räntan. Om man missar en inbetalning kan det bli riktigt dyrt med förseningsavgifter och det kan till och med innebära att lånet läggs om.

Det kanske till och med är billigare att gå till sin bank för att låna pengar istället för räntefritt. Men det bästa är trots allt att spara ihop pengarna genom att månadsvis bygga upp en pengabuffert.

*Vi kan givetvis ha missat erbjudanden och andra uppgifter som gör att alla siffror inte stämmer.

 

 

Lämna en kommentar