Vi har tidigare på Sparabloggen skrivit om olika ädelmetaller som Platina, Palladium och Aluminium. Men också om den tilltagande efterfrågan på Litium i spåren av alla elbilar som kommer att lanseras på marknaden under de närmaste åren. Nu tänkte vi titta närmare på Zink och vilka användningsområden och hur man kan handla med detta grundämne.
Zink är den fjärde mest efterfrågade metallen efter järn, aluminium och koppar. Användningsområdena är många men det är främst till att motverka korrosion som uppstår i stål som Zink används mest. Men det används även inom byggnadsindustrin och vid framställning av mässing, batteritillverkning och vid formgjutning.
Zinkoxid används bland annat i färger, gummiprodukter, kosmetika, mediciner, golvmaterial, plast och tryckfärg.
Zinksulfid används för att göra självlysande visare, röntgen- och TV-skärmar.
Den största tillgången på Zink finner man i Australien, Asien och USA. 70 procent av allt Zink som används kommer från gruvor, resten kommer från återvinning.
Även i Sverige finns det tillgång till Zink och är Bolidens största metall som har två smältverk, varav den i Kokkola i Finland är det fjärde största i världen.
Det stora gruvbolaget Glencore stängde tidigare i år ned sin zinkgruva i Queensland i Australien då man hade tömt den på Zink. Sådana faktorer gör att Zink som investering blir mer attraktivt då efterfrågan inte minskar.
Hur gör man då bedömningen om Zink är en bra investering?
Det gäller att hålla sig uppdaterad hur världsproduktionen ser ut och om efterfrågan kommer att öka. Olika bolag ger ut råvarubrev där man sammanfattar hur världsläget ser ut, följ med i de olika affärstidningarna och inte minst skaffa information via nätet.
I nuläget är det många som anser att efterfrågan på Zink kommer att vara högre än produktionen de närmaste åren, framtiden får utvisa.
Om man vill investera i Zink finns bolagen Boliden och Lundin Mining som delvis handlar med Zink.
De tio största Zinkbolagen i världen (2013) producerade 45 procent av den totala produktionen i världen.
1 Korea Zinc Group (Korea) – 1100kt
2 Nyrstar (Switzerland) – 1073kt
3 Hindustan Zinc (India) – 764kt
4 Glencore Xstrata (Switzerland) – 651kt
5 Votorantim (Brazil) – 577kt
6 Boliden (Sweden) – 456kt
7 Shaanxi Nonferrous Metals (China) – 404kt
8 Teck (Canada) – 293kt
9 China Minmetals Corp. (China) – 285kt
10 Noranda Income Fund (Canada) – 270kt
Vill man gräva riktigt djupt finns två listor som visar på bolag världen över (1, 2)

Utveckling under tre år
Tror man på upp eller nedgång kan man välja olika alternativ.
Uppgång
ZINK S, Bull Zink H och LONG ZINK H
Nedgång
Bear Zink H
Om Ni investerar i upp- eller nedgång välj företrädelsevis att handla med hävstång som är 1 ggr. Risken ökar annars markant.
Väl investerat!
Sparabloggen.com
28 december 2016