2017: Ovisshetens år?

new-year

Ännu ett år närmar sig sitt slut och vi på Sparabloggen kan summera det som ett bra år där antalet besökare har ökat med 300 procent trots att antalet inlägg minskat från 86 stycket 2015 till 68 under 2016. Det är nästan i paritet med Fingerprint Cards. Vi har haft en stor mix av inlägg där ett i särklass drog mest läsare: Den ultimata utdelningsportföljen som publicerades i början av mars.

Andra inlägg som varit intressant för läsarna och har varit:
The Best of Investmentbolag
Estelles aktieportfölj – eller jobba inte ihjäl dig!
P/E-Talet, en liten fingervisning om värdering
Som du sår får du skörda…så ultimat!
Litium: det nya guldet?
Sätter samman en ny egen privat portfölj, screening 1

Det är roligt när läsarna engagerar sig i en fråga och vi försöker besvara så gott vi kan. Ibland gör vi fel, ibland har vi väckt en tanke och ibland så prickar vi helt rätt när vi lyfter fram ett ämne.
Vår egen portfölj har man kunnat följa under året och vi har behållit alla innehav och ökat på förutom ett; Balder. Den negativa trenden och osäkerheten gjorde att vi sålde av hela innehavet. Under de sista månaderna på året har våra innehav stått och stampat vilket har resulterat i att vi ligger några procent lägre än i oktober. Men vi tror på bolagen och vi investerar inte kortsiktigt.

sparabloggen

Hur ser då framtiden ut för Sparabloggen
Vi kommer fortsätta arbetet med att kontinuerligt skriva inlägg under 2017. Vi jobbar hela tiden på att hitta nya ämnen, bolag och en eller annan rolig betraktelse. Något som vi pratat lite löst om är att ta steget ut i podcastvärlden. Som vi själva har tagit upp tidigare är att det finns mängder med podcast som täcker upp ett brett spektra för den ekonomiintresserade. Även att starta en Youtube-kanal hade varit intressant men det finns en faktor som måste tas med i beräkningen; Tid. Vi får helt enkelt se vad 2017 har att ge och vi får hoppas på överraskningarnas år.

Bakåt och framåt i världen
Ute världen råder det mycket stor osäkerhet inför 2017 och inte minst när president Trump den 20 januari träder in i Vita Huset.
Flyktingvåg och nationalism har varit ett genomgående för det senaste året och en allmänt oro för vad som komma skall. Det är endast ur demokrati som det kan födas något gott, inget land har någonsin mått bra av diktaturer vare sig från höger eller vänster. Därför att är det så oerhört viktigt att värna om demokratin och att få uttrycka sig fritt i tal och skrift.
Vi har också blivit så mycket kulturellt fattigare när verkligen massor av artister har lämnat oss 2016 och för att nämna några: David Bowie, Maurice White, Josefin Nilsson, George Martin, Prince, Olle Ljungström, Freddie Wadling, Leonard Cohen och George Michael.

Från den 27 juni vände börsen efter en nedgång sedan april 2015. Sedan newdess har den stigit 12 procent men är fortfarande ned 10 procent sedan toppen 27 april. Där de flesta trodde på nedgång med Brexit, Trump, italienska valet och räntehöjningar i USA men inget tycks stoppa denna bulltrend.
En dag kommer smällen och frågan är om det blir 2017?

Vi på Sparabloggen önskar Er ett Gott Nytt år, vi ses 2017.

Per och Thobias

ps.
Ytterligare en summering finns på gång, åtminstone i tanken. Hur mycket har man sparat med Sparabloggen genom åren egentligen?
ds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s