Influencer: dröm utan verklighet?

office-620822_1920 (1).jpg
I detta inlägget avviker vi lite från våra ordinarie ämnen men nyfikenhet kring Influencer blev påtaglig.

En del drömmer om att bli läkare och andra om att bli snickare men det finns också människor som drömmer om att bli Influencer. Inspirerade av människor som lyckats med att sälja in sig själva och i förlängningen bli sponsrade av olika företag och märken.

Det var inte länge sedan som jag för första gången hörde talas om ordet; Influencer. Min fru hade genom jobbet varit på en föreläsning med Linnéa Kempe som talade om hur man kan lyckas på sociala medier. Visst hade jag hört talas om namn som Kenza och säkert någon Ingrosso. Vid lite närmare eftersökning visade det sig att det finns en organisation ”Influencers of Sweden” som har en gala där man korade den bästa Influencern. De nominerade var Isabel Boltenstern, Elsa Billgren, Vanja Wikström och Margaux Dietz där sistnämnda vann storslaget med 70 procent av rösterna.
Stort tänkte jag och började undersöka vad Margaux kan tänkas göra. Hon har en Youtube-kanal med 152 693 följare som i huvudsak går ut på att följa hennes vardag tillsammans med sin son, när hon är med i Let´s dance och andra vardagssaker. På bloggen skriver hon om mer vardagshändelser och gör reklam för t.ex olika klädmärken enligt följande: På er begäran så kommer här min outfit från häromdagen. Blir så glad när ni skriver att ni gillar kläderna, jag älskar set från Femme, det är shorts och t-shirt. Så bekvämt och fint på samma gång. Solglasögonen är från Nividas och jackan Rock and Blue. Hon har uppenbarligen lyckats med rollen som Influenser även om jag personligen säger att, om jag får citera Carl Lidbom när han möter Anders Björck i KU-förhören 1989, detta är trams!

framtid.se beskriver man begreppet: Influencer – från engelska ”påverkare” – är en sort inspiratör/motivatör/opinionskapare som genom sitt agerande påverkar vad andra människor gör – ofta är målet att få folk att handla vissa varor eller tjänster. På så sätt är influencer också säljare/marknadsförare. Tanken är att man som influenser i första hand påverkar andra personers agerande genom sina bilder/videoklipp/kommentarer/inlägg. ”Influencer” används ofta som ett samlingsnamn för bloggare, twittrare, youtubare, facebookare och för andra sorters ”internetprofiler”.

Nu till kärnfrågan, kan man bygga en framtid som Influencer? Det kan man med största säkerhet göra men få äro de utvalda som lyckas inom detta segment. I en artikel i Damernas Värld kan man läsa: ”Enligt Linda Palmgren, vd på Influencer-nätverket United influencers, tyder trendanalyser på att vi i dag vill konsumera mer och mer innehåll på kortast möjliga tid och att rörligt innehåll – som korta filmer – ökar.
– Marknadsföring via influencers ökar generellt, och 92 procent av konsumenterna säger att de litar mer på ”mun till mun”-marknadsföring än på traditionella annonser. Det förutspås att redan 2019 kommer mer än 80 procent av innehållet i sociala medier att bestå av rörligt innehåll. Exempelvis laddas det i dag upp över 400 timmar innehåll varje minut på Youtube.”

Detta är givetvis en generationsfråga och hur man tar till sig de sociala medierna och konsumerar medier, målgruppen ”millennials”, även kallad Generation Y är kanske mest trendsättande. Men någonstans måste man stanna upp och inse att någon måste producera varor, utveckla tjänster, jobba inom vård, skola och omsorg, driva ”riktiga” företag och bygga ett samhälle. Det får mig osökt att tänka på Bill Gates klassiska tio budord.

1. Livet är orättvist, vänj dig.
2. Världen bryr sig inte om ditt själv­förtroende. Världen förväntar sig att du ska prestera något innan du kan luta dig tillbaka och må bra.
3. Du kommer inte ha en fet månadslön direkt efter gymnasiet. Du kommer inte att bli vd med fin bil innan du förtjänar det.
4. Om du tycker att din lärare är jobbig: Vänta tills du får en chef.
5. Att jobba i gatukök eller som städare är inte under din värdighet. Dina far- och morföräldrar hade ett namn för det – de kallade det för möjligheter.
6. Om du strular till det: Skyll inte ifrån dig, lär av dina misstag.
7. Din skola kanske inte tror på vinnare och förlorare, de kanske ger alla nya chanser hela tiden. Detta liknar inte någonting i det verkliga livet.
8. Livet är inte uppdelat i terminer. Du kommer inte ha några sommarlov och väldigt få arbetsgivare är intresserade av att hjälpa sina anställda hitta sig själva. Gör det på din egen fritid.
9. Tv är inte på riktigt. I verkliga livet måste folk faktiskt lämna kaféet och gå till jobbet.
10. Var snäll mot nördarna. Chansen är stor att du kommer att jobba åt en.

Utbildningsväsendet har också i viss mån anammat de nya trenderna och Kalix högskola erbjuder kurserna Morgondagens influencer och Framtidens Youtuber. Det finns även valbara kurser på t.ex på Innovationsgymnasiet där man kan studera till Influenser och Youtuber.

Framtiden är valbar, men hårt arbete, bra utbildning och smarta val är inte så dumt ändå!

Sparabloggen.com

2 kommentarer

  1. Enligt definitionen är ju vi ekonomibloggare också influencers, även om vi mer har en diaolg än andra influeners då informationen är enkelriktad. Många ekonomibloggare har ju också sponsrade inlägg från Lendify mm.
    Innan youtube fanns ju också kändisar som var kända för ingenting (dokusåpor osv), men jag tycker ändå att det är mer legitimt att folk nuförtiden har möjligheten att bli sina egna kändisar jämfört med förr då en tvkanal eller annat stort företag sponsrade dessa kändisar som var kända bara för sakens skull.

    Jag förstår mig mer på influencerserna än deras följare. Influencerna har sällan något intressant att säga, men ändå får de följare. Att vara influencer som huvudsyssla verkar dock sjukt tråkigt.

    1. Absolut, jag håller med dig. Vi påverkar också människor och tjänar någon krona på det. Som du skriver så har man mer makt över vad man vill förmedla. Youtube, Spotify osv där kan alla vara sin egen distributör/producent utan inblandning av bolag som styr.

Lämna en kommentar