Robotrådgivning – investeringar som sköter sig själva

Robotrådgivning2(Grafik: Thobias Eriksson)
(Detta inlägg presenteras i samarbete med Lysa och Avanza. Blir du kund hos dem genom våra länkar så får vi en liten summa i betalning.)

Efter en underbar sommar gör sig nu hösten påmind. Det känns avlägset att vi för bara några veckor sedan simmade i vatten som var närmare 30 än 20 grader varmt. Jag var ute och simmade med en vän på sjön Nären när i diskuterade investeringar. Kan man investera på börsen utan att egentligen vara så intresserad eller ha så mycket kunskap? Kan man ha investeringar som sköter sig själva? Självklart finns det lösningar! Att investera på börsen är för alla som är intresserad av att spara långsiktigt och få avkastning på sina pengar!

Jag har länge tipsat folk runtomkring mig om hur de kan starta upp ett bra långsiktigt sparande på börsen. Bygg upp en fondportfölj med billiga indexfonder, använd gärna Avanzas Portföljgenerator där du kan bygga upp en väl diversifierad portfölj med valbar tidshorisont. Sedan månadssparar du automatiskt i den portföljen. Läs mer om hur det kan gå till i tidigare inlägg här och här. Sedan kan du luta dig tillbaka och bara låta investeringarna sköta sig själv.

”Att automatiskt månadsspara i en bred fondportfölj med billiga indexfonder är ett bra sätt att spara långsiktigt!”

Att automatiskt månadsspara i en bred fondportfölj med billiga indexfonder är ett bra sätt att spara långsiktigt. Du kommer att köpa på börsen både i upp och nedgång, och kommer mest troligt att få en bra avkastning på lång sikt. Enda nackdelen med denna strategi är att med tiden kan saker hända med din portfölj som du inte har koll på. Kanske växer en fond jättemycket i förhållande till de andra (hurra!). Då kommer den att uppta en stor del av ditt sparkapital, och risken i portföljen går upp. Kanske går förvaltningskostnaden upp i en fond. Egentligen skulle någon behöva se över din portfölj någon gång då och då. Du kanske inte har tid eller lust… Vem ska göra det då? Det är här robotrådgivarna kommer in!

robot AI
(pixabay) Låt dina sparpengar förvaltas av en ”fondrobot”. Ett AI som placerar ditt kapital enligt den risknivå som passar dig, och sedan ser till att balansera dem med jämna mellanrum. Du kan luta dig tillbaka till den dagen du vill ta ut pengarna igen.

För att få bäst avkastning på ditt långsiktiga sparande måste det placeras på börsen. Robotrådgivningen gör det enkelt och effektivt.”

För att få den absolut bäst avkastning på ditt långsiktiga sparande måste det placeras på börsen. Det är någonting jag tror många har känner sig utestängda ifrån. Det är lätt att tro (rätt eller fel) att det krävs mycket kunskaper för att starta upp ett sparande på börsen. Eftersom jag själv nördat ner mig så mycket i privatekonomi och investeringar har jag lätt att glömma hur stor tröskeln kan vara att komma igång. Men tröskeln har sänkts märkbart de senaste åren med olika verktyg som hjälper en igång.

Är det så att du själv eller någon i din närhet har ett långsiktigt sparande men inte vågat ta steget ut på börsen så tycker jag en robotrådgivare är ett fantastiskt alternativ! Det är enkelt att komma igång, och ditt sparande kommer att skötas på ett enkelt och effektivt sätt, till en rimlig kostnad. Vilka robotar finns på svenska marknaden då? Hur startar man?

Vilka aktörer finns det?

De robotar på svenska marknaden som jag känner till är Opti, Nordnet Robosave, Avanza Auto och Lysa. Jag är kund hos Avanza och Lysa. Det är de aktörer som jag kan bäst och känner mig mest bekväm med. Därför rekommenderar jag att du använder någon av dem.

Hur kommer man igång?

Att starta upp sitt sparande är relativt enkelt och går fort med hjälp av bank-id. Jag kommer att ta Lysa som exempel här, eftersom jag själv är nyfiken och vill prova! Men det fungerar ungefär likadant på Avanza vet jag.

 1. Först ska du tillsammans med t.ex. Lysa ta reda på vilken risknivå som passar dig bäst. Ska du ha det mesta i aktier eller ska du ha en större del ränteplaceringar? Att man kan variera detta gör att tjänsten även passar mer kortsiktiga sparande. För att avgöra risknivå så får du svara på olika frågor:
  – Hur mycket pengar har du?
  – Hur mycket av dina pengar ska du placera?
  – Hur länge gäller sparandet?
  – Hur reagerar du på en eventuell nedgång?
  Den sortens frågor.
 2. Alla banker behöver ha en så kallad ”kundkännedom”. Var kommer pengarna ifrån? Varför sparar du? Vilka medborgarskap har du? Några fler frågor helt enkelt.
 3. Signera med Bank-ID

Klart! Du hinner läsa igenom och svara på frågorna på 5 min – 15 min. Nu är det bara att föra över de pengar som ska placeras och/eller starta ett månadssparande!

Lysa förslag

Jag är relativt riskvillig, så jag fick ett förslag med hög andel aktier. Det jag kommer göra nu är att starta ett månadssparande hos Lysa där en del av mina besparingar hamnar. Mitt kapital kommer nu att investeras i diversifierad fondportfölj där den största delen av kapitalet hamnar i billiga indexfonder spridda över hela världen. En liten del av kapitalet hamnar i olika räntefonder. Kapitalet fördelas över de olika fonderna automatiskt och alla köp sker av sig självt. Mycket bekvämt! Är du nyfiken på vilka fonder som det investera i så är det dessa:

Tillgångsslag

Fond / ETF

Aktier (delklasser)

Svenska aktier

XACT OMXS30

XACT OMXSB UTD

XACT svenska småbolag

Europeiska aktier

Vanguard FTSE Dev EUR UCITS ETF

Amerikanska aktier

Vanguard North American UCITS ETF

Vanguard S&P 500 UCITS ETF

Asien och Australien

FTSE Dev Asia Pac ex Jap UCITS ETF

FTSE Japan UCITS ETF

Tillväxtländer

Vanguard FTSE EM UCITS ETF

Globala Småbolag

Vanguard Global Small Cap index

Räntor (delklasser)

Svenska stats- och bostadsobligationer

XACT Obligation

Öhman Obligationsfond

AMF Räntefond Lång (ca 50 % av fonden har denna exponering)

Svenska realobligationer

Öhman Realobligation

Svenska räntebärande företagsobligationer

AMF Räntefond Lång (ca 50 % av fonden har denna exponering)

Spiltan räntefond Sverige

Globala räntebärande stats- och företagsobligationer

Vanguard Global Bond EUR

Globalt högavkastande obligationer

Deutsche Bank EUR HY Bond UCITS ETF

Från <https://lysa.se/whitepaper>

”0,16% i fondavgifter kostar Lysa:s aktiefondportfölj. Det kan jämföras med den billigaste globala indexfonden i Sverige som ligger på 0,20%*.”

Alla de fonder som valts ut har mycket låg avgift. Lysa räknar på en avgift på 0,12% för portföljen med räntefonder och 0,16% för portföljen med aktiefond. Någonstans där mellan kommer du att få betala i fondavgifter. Det är riktigt låga avgifter! Billigaste globala indexfonden ligger annars på 0,20%*

* Avanza lanserade precis en ännu billigare global indexfond, Avanza Global. Den har en förvaltningsavgift på 0,05%. Det är utan tvekan det billigaste i Sverige!

Gick du in på Lysa:s hemsida och läste om avgifterna såg du att fondtransaktionerna också kostar och att Lysa själv tar ut en avgift på 0,24%. Allt som allt får du alltså totalt betala mellan 0,37% och 0,42% av ditt kapital årligen för att låta Lysa förvalta ditt kapital. Det är mycket billigare än t.ex. en aktivt förvaltad fond som ofta har en avgift på 1,5%. Men vad får man då hjälp med egentligen? Vad är det robotrådgivarna gör?
Vad gör robotrådgivarna egentligen?

Det du får hjälp med av en robotrådgivare är:

 • Med hjälp av frågorna får du en lämplig risknivå för ditt sparande. Risknivån styrs med hjälp av fördelningen mellan aktier och räntor.
 • En väl diversifierad och balanserad fondportfölj med låga avgifter plockas fram åt dig.
 • När du sätter in pengar på ditt konto behöver du inte köpa fonderna själv. Robotrådgivaren sköter all fondhandel åt dig.
 • Robotrådgivaren håller koll på fondmarknaden åt dig. Hittar de ett billigare eller bättre alternativ så kommer det att köpas in automatiskt. Du behöver inte göra något själv.
 • Med jämna mellanrum så ”rebalanseras” dina fonder. Har någon fond stuckit iväg så att den förutbestämda fördelningen inte stämmer längre så rättas detta till åt dig.

Det enda du behöver göra att öppna ett konto, bestämma fördelningen mellan aktier och räntor (eller gå på det färdiga förslaget) och sätta in pengar. Det är det som gör att jag gillar produkten så mycket. Vem som helst kan starta ett sparande som investerar på börsen på ett klokt sätt. Tröskeln att komma igång med investeringar är nu väldigt låg. Jag kommer att rekommenderar alla som vill investera långsiktigt att prova med en robotrådgivare.

Mitt enda bekymmer nu är att mina egna investeringar inte ska blir lika framgångsrika som de jag ha på Lysa. Om mitt sparande på Lysa avkastar mer än min egen komponerade portfölj… varför ska jag då hålla på att investera på egen hand över huvud taget? Fast det känns som ett angenämt bekymmer att ha!

Annons

4 kommentarer

  1. Jag gör en jämförelse med tiden!

   98% aktier är mer riskfyllt, men det beror mycket på tiden. Gäller det ett sparande med tidsperspektivet under 5 år, så är det alldeles för hög risk. Har man däremot 10 år som tidsperspektiv så är allt under 90% aktier alldeles för lågt. Avkastningen kommer nämligen att lida för det.

   Risk är ett lurigt begrepp när det gäller investeringar. Jag har skrivit om det tidigare:

   https://sparabloggen.com/2018/02/03/risk-det-vill-man-val-inte-ha-i-sin-portfolj/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s