Aktier: när man tar fel eller rätt beslut

skylt.jpg

Att handla med aktier innebär att man måste ta en hel del beslut. Leta upp bolag, göra en värdering och att slutligen bestämma sig för att köpa. En av svårigheterna när man väl har aktierna i sin portfölj är om och när man skall sälja, eller har man helt enkelt tagit ett dåligt beslut? Vissa aktier kanske man har för evigt medan andra tar man beslut om att sälja. Jag tänkte ta några exempel från mina egna privata investeringar.

Hitta kontot som passar dig bäst! Bäst ränta hittar du på Bästasparkontot.seSkärmavbild 2016-09-15 kl. 20.56.03.png

FPC

Från köp till sälj i FCP

Vi går ut hårt och pratar om den mest omtalade aktien på Stockholmsbörsen; Fingerprint Cards. När det den 10 september 2013 blev klart att Iphone 5S skulle ha en fingeravtrycksläsare hade jag investerat i FCP vid två tillfällen innan på 55 och 78 nivån. Analysen var lätt, om Apple beslutar sig för att implementera en funktion kommer det innebära att alla följer efter. Den 23 februari 2015 tog jag beslutet att sälja på 38,70 kr och detta efter att aktien i princip rasat under 17 månader och där begick jag mitt misstag. Aktien steg sedan till över 600 kronor och 10.000% under fem år.

Bahnhof

Bahnhofs utveckling

Bahnhof har varit en favorit under lång tid och jag gick in i juli 2015 sedan steg aktien med knappt 70% under ett år. Tyckte den började se dyr ut och sålde av hälften av innehavet. Ack så fel, Bahnhof visade på styrka och fortsatte stiga men drabbades av bakslag i torsdags och sjönk drygt 12%.

Ett annat bolag är The Marketing Group som från mitt köp till sälj gick upp 120% under 20 dagar, företagsidén är att växa genom förvärv inom området digitala marknadsföringstjänster. Aktien har under senaste månaden rasat 35% och visar på stor volatilitet.

Köp i dippen
Två bolag som jag har plockat in när de har dippat är G4S och Novo Nordisk. Varför, jo jag tror starkt på att behovet av säkerhet och bevakning tyvärr inte kommer att minska i framtiden. Om G4S är rätt bolaget i denna utveckling vet jag inte men värderingen känns attraktiv på dessa nivåer. Nedgångsfasen har varat i över ett år med minus 50%.

Novo Nordisk verkar inom området diabetes och har det största börsvärdet av alla Nordiska bolag. I senaste halvårsrapporten sänkte de prognoserna för tillväxten av försäljning och vinst. Men man måste också väga in att världen kommer mötas av en allt större efterfrågan på produkter för att hjälpa typ 1 och typ 2 diabetiker.

Andra bolag som har haft det mycket motigt är Ericsson som tappat 38% på drygt ett år. Ericsson är ett bolag med stor potential men ännu är det allt för osäkert hur framtiden ser ut.

Elekta som utvecklar produkter för behandling av cancer och sjukdomar i hjärnan är ett oerhört viktig bolag som räddar liv. Marknadsmässigt har Elekta haft det motigt under ett antal år även om man kanske kan skönja en viss förbättring.

Getinge är ett annat bolag som hamnat i en nedåtgående spiral, kanske det finns en vändning efter att Carl Bennet sparkat Alex Myers som vd. Det finns mycket att bevisa för marknaden men med ett pågående åtgärdsprogram och en viss förbättring i orderingången kan det börja bli intressant.

Skämsaktierna
Nu till avdelningen högriskaktier som gick fel, väldigt fel. I svallvågorna av Netflix och andra streamingtjänster kändes Mavshack som en uppstickare i en annan del av världen, streaming med asiatisk underhållning med främst indiska och filippinska titlar. Som kund i Netflix är det svårt att se någon annan framtid än den streamade men sedan jag köpte har den rasat med 95%, men jag sålde av på vägen ned.

Sivers Holding: utvecklar mikrovågsteknologi inom bland annat mobil kommunikation och radarsensorer. Ett företag som förföll ligga helt rätt i tiden och inte minst med ett aktivt forum som spekulerade i många storaffärer med bland annat Ericsson. Tyvärr verkar inte affärsmodellen hålla och förlusterna fortsätter år efter år.

Star

Star Vault, blå kurva Starbreeze

Star Vault: ett underbart misstag där jag förväxlade namnet hösten 2013 där köpkandidaten egentligen var Starbreeze. Utvecklingen har sett lite olika ut där den sistnämnde har gått mycket starkt. Starbreeze har 15.000 aktieägare på Avanza och framtiden ser mycket ljus ut.

Vad är Era största misstag eller klipp?

Sparabloggen
17 september 2016

 

4 kommentarer

  1. G4S är riktigt spännande. Enda anledningen till att jag inte har köpt ännu är att jag missade höstutdelningen och ser det som att jag har råd att vänta till ett bättre köptillfälle under kommande månaderna. Vad är din erfarenhet av källskatt i danska aktier – har läst någonstans att det kan vara krångligare att få igen pengarna och det har i sin tur också gjort mig lite tveksam till just danskt?

    Min enda skämsaktie är REC Silicon (kisel, rester av solenergibolaget REC Solar). Jag ser det som en långsiktig chansning mot bakgrund av att kisel är en huvudkomponent i solenergisektorn och tror fortfarande att företaget kan vända till vinst kommande året när många kostnader redan är tagna under 2016. Ett tag hade jag tappat en tredjedel av värdet men fick oväntad räddning när aktien igår rusade med nästan 14 procent efter att det tydligen inte längre går att blanka aktien varför det blev trångt i utgången när alla blankare skulle köpa tillbaka för att rädda sina positioner. Kommer gå på fundamenta och ge aktien över nästa rapport innan jag bestämmer mig.

  2. Uppskattar verkligen din ärlighet i detta! Att inte tysta ner nedgångar känns väldigt sunt! Man trollar inte bort det, man gör det inte ogjort. Istället kan man då vara öppen för att lära sig något av det. Är väldigt tidigt in i min aktie-karriär så har inte riktigt erfarenhet nog för att dela med mig något nämnvärt ännu. Men som sagt, jag uppskattar att få läsa det ärliga inlägget!

Lämna en kommentar