Börsen går upp och ned

graf

 
Det har varit en mycket tråkig start på börsåret 2016. Det är så illa att januaribörsen är den tredje sämsta på hundra år. Bara 2008 och 1987 har visat på sämre start.

För de svenska indexfonderna ser det inte roligt ut då den bästa indexfonden har gått minus 7% och den sämsta 20% under tre månader. Det allmänna börsklimatet påverkar Indexfonder eftersom de är uppbyggda att följa just denna utveckling. Om man ser på innehaven på tre svenska Indexfonder kan man komma fram till följande resultat:

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 09.27.05De största innehaven är är i stort identiska men ändå skiljer resultatet med upp till tre procent. Likaså avgifterna är det skillnad på avgifterna.

Om man blickar ut i världen och tittar på annat än indexfonder visar det sig att av cirka 730 aktiefonder är det endast 17 som har gått upp under januari månad. Detta visar vilket börsklimat det råder ute i världen.
Bäst har fonden Invesco Korean Equity A Inc gått med en uppgång på 11 % men att pricka in just en sådan fond är svårt. I andra ändan av skalan återfinns China Environmental Fund C som haft en nedgång på 21 % under januari.

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 12.33.50

Det finns all anledning att vara försiktig nu när vi befinner oss i en trend som pekar nedåt. Men det kan också vara ett tillfälle att köpa in sig billigt månadsvis med små summor för att jämna ut avkastningen över tid. Denna typen av sparande är inte lämpligt för den som hade tänkt sig avkastning under en kort period. Se det snarare att man investerar kanske för 3, 5 eller 10 år.
För den som vill spara i aktiefonder och få en diversifierad portfölj med Indexfonder måste man rikta blickarna ut i världen och hitta billiga indexfonder. Portföljen kan innehålla till exempel Sverige, USA, Europa och Global.

Skärmavbild 2016-01-31 kl. 12.41.40

Utbudet är stort och det skiljer sig i resultat men generellt är det bra att hålla sig till de billiga fonderna över tid och inte försöka att tajma marknaden.

Lycka till!

Lämna en kommentar