Aktier del 4 – Att bygga sin portfölj med proffsens hjälp!

banner-1020369_1920

Det är väldigt svårt att rekommendera aktier åt andra. En man skrev ”Man kan aldrig lyckas när man rekommenderar aktier åt andra. Om aktien går upp är personen som tog rådet väldigt smart, om aktien går ner så är personen som gav rådet väldigt dum.”

Trots detta ska du här få några råd. Jag ställer mig på proffsen axlar. Jag har undersökt vad proffesionella fondförvaltare har köpt för aktier i sina portföljer. Visst borde det finnas bra kvalitetsbolag att hitta där? Vi följer helt enkelt ett av Günther Mårders alla goda råd!

Günther Mårder talar om hur du kan få inspiration när du väljer din portfölj.

De råden som jag vill ge dig när du handlar aktier är att det inte ska vara alltför spännande att investera i aktier. Att äga en aktie ska vara lite grand som att att äga skog. Det ska växa lite grand ”hela tiden”. Vissa år växer det bra, andra år växer det dåligt, men på sikt så växer det. (Förutom att börsen inte växer hela tiden…)

Vad är det för bolag då? Ett tryggt bolag som går med vinst, som utvecklas och delar ut en del av vinsten till dig! Det är vad jag tycker du ska satsa på. Jag vet också att för en nybörjare är det ganska svårt att veta vilka bolag det är. Dessutom tycker jag definitivt att du ska fylla din portfölj med minst tio olika bolag, för att sprida riskerna. Man ska inte lägga hela sin eventuella avkastning i händerna på ett enda bolag. Kort sagt vill jag ge dig dessa grundläggande råd:

  • Köp trygga bolag som gör vinst och delar ut en del till dig.
  • Köp minst 10 bolag för att sprida riskerna.
  • Köp max 15 bolag, så att du kan hålla koll.
  • Investera regelbundet, lite varje månad.
  • Investera inte alla dina pengar på en gång!
  • Var långsiktig! Avkastningen kommer i sinom tid!

För att hitta lite inspiration har jag undersökt hur innehållet i 12 olika Sverigefonder som gått bra de senaste åren. Sedan har jag plockat fram de bolag som är mest representerade i de olika fonderna. Och voilá! Vi har byggt en portfölj!

För att se lite hur det såg ut kan du titta på bilden nedan. Det är en sammanställning av alla fonderna och deras innehav:

Fondinnehav totalt

Portföljen som plockas fram ur det här ser ut enligt följande:

Sammanställning
En mycket bra portfölj, med kvalitetsbolag! Välj ut 10-15 eller ta de 12 översta!

Om man vill ha mer förslag på portföljer så tycker jag att fonden Coeli Select Sverige har en mycket spännande portfölj med många bolag som jag själv investerat i:

CoeliDenna portfölj är ganska spännande!
Lik en mina egna portföljer.

Vill ha mer av en utdelningsfond kan man ta en titt på innehållet i fonden Swedbank Robur Sweden High Dividend:

Utdelning
En utdelningsportfölj! Men vad är utdelning?
Mer info kommer på på Sparabloggen i framtiden!

Det var flera förslag det! Jag avslutar med att lämna över till Günther Mårder igen, där han förklarar olika investeringsstrategier för nybörjaren.

Lycka till med portföljbyggandet!

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s