Kreditkort på resa, uppföljning

Kreditkort resa

Det händer mycket på kreditkortsmarknaden. Det blir antagligen tuffare att tjäna pengar.

Det händer mycket på kreditkortsmarknaden just nu. Nya kort dyker upp, villkoren ändras på några kort och andra kort försvinner helt. Det har blivit läge att uppdatera sig på bästa kreditkortet för resan.

I tidigare inlägg om betalkort på resan så rekommenderade vi Santanders Mitt Kort med sparränta i första hand och ICA Bankens ICA Bankkort Plus i andra hand. Bägge dessa kort har nu förändrats. Santander har plockat bort sitt kort och ICA Banken har lagt på en växlingsavgift på sitt. Detta förändrar bilden för oss något!

Santander Mitt KortCoop MedMera MerDe kort som verkar bäst för resenären just nu är Santander Mitt Kort  eller COOP MedMera Mer Mastercard. Detta under förutsättning att man betalar sina krediträkningar i tid.

Jämförelsepost:                                Santander Mitt Kort         COOP MedMera Mer

Årskostnad                                            0 kr                              249 kr/år
Uttagsavgift Sverige                               0%, 0 kr*                     0%, 0 kr*
Uttagsavgift Utomlands                         0%, 0 kr*                     0%, 0 kr*
Valutaväxlingsavgift                              0%                                0%
Kreditränta                                             14,95%                         15,45%
Kreditränta / mån                                 1,25%                            1,29%

* Kreditränta börjar rulla direkt om man tar ut i automat för både Santanders och Coops kort. Om det går, så se till att betala in pengar på kortet före resan, så att kredit inte används! Annars blir det 13% – 19% ränta på pengarna! Men det är inte helt säkert att det går att sätta in pengar i förväg på Santanders kort. (Se frågan.)

Det som skiljer korten åt är alltså årskostnad. Krediträntan vid uttag är den andra utgiften som finns. Hur mycket måste man egentligen plocka ut från en automat för räntan ska bli mer än  årskostnaden 249 kr på en månad? (Man betalar ju tillbaka senast efter en månad.)

resekortFör att få lite ordning på jämförelsen har jag satt ihop ett en liten tabell. Det som skiljer är krediträntan på kontantuttag och årsavgiften. 

Slutsatsen blir alltså att Santander Mitt Kort är bättre eftersom det inte har någon årsavgift, och att den effektiva krediträntan är lite lägre (ingen avi-avgift). Det kostar ingenting om du inte använder automat!

Även kreditkortsbranschen är föränderlig. Det gäller att hålla sig på tårna för att ligga i framkant!

 

Andra saker att tänka på när du använder kort på resan är:

Pengar på resan. (Dock gamla kortuppgifter!)
Valutakurser. (Dock gamla kortuppgifter!)
Betala i lokal valuta.

Annons

25 kommentarer

 1. Hej! En liten sak ni har glömt här är att årskostnad på COOP MedMera Mer är gratis första året. Jag har själv COOP MedMera Mer. Ett mycket bra kort utomlands.

 2. Antar att frågan du syftar till är denna?
  ”Kan jag sätta in egna pengar på mitt kreditkort?
  Nej, våra kreditkort är just kreditkort och de är inte anpassade för insättning av egna pengar.

  Om du vill ha ett kort utan kredit vill vi istället informera dig om kortet Mitt kort med sparränta, läs mer här.”

  Och klickar man ´här´ kommer man till https://www.santanderconsumer.se/2/kort-med-sparrantaold/

  Det ser ut som att man kan beställa ett slikt, men du menar alltså att det är borttaget? Det hela är mycket förvirrande. Jag undrar om jag inte masar mig till Forex bara.

  1. Exakt den fråga jag syftar på. Håller med om att det är förvirrande att de har kvar en gammal länk till det kortet. Eller är den gammal? Går det kortet att ansöka om är det klart bäst, men det står inte med i utbudet på hemsidan från början.

   Själv har jag inga åsikter på vad du väljer. Jag bara meddelar vad jag väljer, och varför.

   1. Hmm. Väldigt lustigt. Man kommer vidare till ansökningssidan. Jag har redan ett sen innan men här finns kanske någon som är villig att prova om det fungerar?

   2. Skulle gärna kollat upp det själv men är i Indonesien så lite för dyrt att ringa kundtjänst härifrån 🙂

 3. Även vid uttag med Coop Medmera Mer utgår kreditränta direkt om du inte ligger på plus.

  ”Vid uttag av kontanter som belastar krediten betalar du ränta på kontantuttaget från uttagsdagen till dess att uttaget aviserats och betalats in.”

   1. Jag känner inte till det. På en del kort kan man sätta in pengar i förväg, och till och med få tillgodoränta.

    Hur det är med Coop MedMera mer vet jag inte. Där får vi vända oss till kundtjänst och fråga!

   2. Jag mejlade till Coops kundtjänst angående att sätta in pengar i förväg för att slippa kreditränta vid kontantuttag:

    ”Hej och tack för att du kontaktat oss!

    Det går jättebra att sätta in pengar på kortet och använda dem istället för krediten. Gör man ett uttag på sina egna insatta medel så tillkommer det ingen månadsränta.

    Om du inte har ansökt om kortet redan ber vi dig återkomma med din adress så skickar vi en ansökan till dig. När du ansöker via den blanketten får du 1000 poäng extra utöver de 5000 poäng som man får när man ansöker via vår hemsida. Vi har en kampanj just nu och med denna blankett får du totalt 6000 poäng vid ansökan.”

    Verkar ju bra det där!

   3. Låter ju bra. Då vet man vad man kan rekommendera till folk nu och vad man kan byta till om Santander drar in befintliga ”Mitt kort med sparränta”-kort.

 4. Är det någon här som har ett Santander Mitt Kort? Får man ett BG nummer eller liknande som man kan göra insättningar på? Eller är det automatisk autogiro-betalning i slutet på nästkommande månad? Det vore ju en rätt bra ledtråd på frågeställningarna ovan tänker jag.

  1. Jag har inte detta kort med Santander, utan ett annat. Det står så här på hemsidan:

   ”Varje månad får du ett kontoutdrag med ett bifogat inbetalningskort där du hittar uppgifter för inbetalning. Du kan när du vill välja att göra en extra inbetalning genom att ange vårt PG 832902-1 eller BG 191-98 51 samt OCR-nummer.

   Du kan enkelt själv skapa ett OCR nummer genom att lägga 900 framför ditt kontonummer och 68 efter (utan bindestreck).

   Detta 16 siffriga OCR-nummer fungerar alltid när du vill göra inbetalningar till din kredit.”

   Man kan alltså betala in när som helst. Men vad händer om man betalar in mer än kreditsumman?

   1. Tack för info. Teoretiskt borde det väl vara möjligt att ta ut pengar på kortet utomlands, gå in med hotellets wifi och kvickt betala in samma summa, och betala ränta i max två dagar?

   2. Hur beräknas räntekostnaden? Om man tar ut 1000kr och kvittar krediten efter 2 dagar, vad blir kostnaden? Räntan på Coop MedMera Mer kommer att höjas till 15,45% 4 april 2016

   3. Jag vet inte exakt hur de gör. Men de borde göra så här:

    Räntan (15,45%) är beräknad på årsbasis. Om du lånar 1 000 kr på två dagar borde räntan bli (1 000 * 0,1545) / 360 * 2. Alltså 154,5/360 * 2 = 0,43 kr * 2 = 0,86 kr.

    Sedan kan det kanske registreras lite olika hur många dagar de räknar på osv. Det räknas oftast 360 dagar på ett bankår.

    Jag har dock inte provat, så jag vet inte säkert!

   4. Sedan kan det hända att de lägger på en aviavgift så fort det finns en räntebärande skuld. Det skulle betyda typ 25 kr i aviavgift. Det blir ju mycket mer än de 86 öre som själva räntan var. Den effektiva räntan blir väldigt hög!

    Återkom om du provat!

 5. En kortkostnad på ca 250 kr betalas rätt snabbt om man slipper betala valutaväxlingsavgift på 1,7% eller mera. Som Sparbloggen påpekat motsvarar detta ett belopp på ca 15 000 kr i utländsk valuta. Detta gäller inte bara kontantuttag utan all handel, på plats eller via Internet, i den valutan.

  En semesterresa på 1v för två personer medför i regel kostnader på ca 1 000kr/dygn och person vilket gör att en resa betalar kortet. De som reser charter-all-inklusive berörs dock inte av detta.

  I min familj är planen att ha ett Coop MedMera och att betala allt på detta kort vid den årliga semestern.

 6. Jag fattar inte vad du menar i jämförelsen när du skriver Kreditkostnad 1,66% x 2 mån. Vad får du 1,66% ifrån? Och om man betalar in cash i förväg och tar ut dessa så borde väl kreditkostnaden bli 0?

  1. Hej!

   Bra att du påpekade detta. Det fanns en hel del felaktigheter i beräkningarna/grafiken. Jag hade nog bråttom… Nu har jag i alla fall rättat till och räknat om! Uppdaterade till aktuella räntor också!

   Du har helt rätt i att om man betalar in så att man ligger plus så borde det inte bli några kreditkostnader. Däremot är det inte helt säkert att det går att betala in i förväg…

   Jag har ett Santander Mitt Kort och ligger just nu några tio plus. Alltså går det. Men fungerar det om det börjar röra sig om hundralappar och tusenlappar? De vill ju inte det själva.

   Men om man betalar någon dag innan resan, så hinner de nog inte ge tillbaks dem?

   Jag vet inte! Prova du och återkom! Jag är mycket nyfiken på om det fungerar!

   1. Jag har med mera mer från Coop och enligt tidigare kommentar här ska det funka där i alla fall. Snubben hade ju frågat kundtjänst. Jag ska prova inom någon vecka så återkommer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s