Lys upp i vintermörkret, men gör det klimatsmart och spara pengar!

LED glödlampa

Årets nobelpristagare i fysik har möjliggjort för dig att både lysa upp ditt hus i mörkret och spara pengar samtidigt. Årets nobelpris i fysik går till Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura för uppfinningen av blå effektiva lysdioder, vilket möjliggör bra vita LED-ljuskällor!

Detta är bra nyheter för dig, för nu (eller egentligen redan ett tag nu) kan du byta ut dina ljuskällor hemma och få billigt ljus i bra kvalité! Byt ut dina glödlampor till lampor med LED-teknik. Till och med lågenergi-lampor (lysrörs-teknik) kan med fördel bytas ut till LED.

Men sparar man något då? Man sparar en hel del! Energikostnaden med LED är ungefär 15% av kostnaden för en vanlig glödlampa! Det betyder att du relativt snabbt sparar in utgiften av det högre inköpspriset.

Exempel:

Ljuskälla att ersätta: E27 (vanlig stor sockel) 40 W. (Avger ca 470 lumen*)
Ersättningslampa: Samma sockel, samma ljus, 6 W (Avger 470 lumen)= ca 100 kr

Hur lång tid tar det du att spara in denna 40 W glödlampa? Det gäller alltså att tjäna in 100 kr på energin för att sedan spara pengar.

Besparing i effekt: 34 W = 0,034 kW
Kostnad/kWh: 1,2 kr (dagens billiga energipris!)
kWh/100 kr: 100/1,2 ~ 85 kWh
Tid till 85 kWh: 85 / 0,034 = 2 500 h

Det tar alltså 2 500 timmar tills man sparat in priset för själva LED-lampan. Efter det går man med vinst i sin investering! Hur många dagar är det då? Det beror givetvis på hur länge man låter lampan lysa varje dag… Räkna med kanske 3 timmar för en vanlig rumslampa, men kanske 8 – 10 timmar för en utomhuslampa/nattlampa.

2500 / 3 = 830 dagar = 2,3 år

2500 / 10 = 250 dagar = 0,7 år

Det är inte många investeringar som betalar sig fullt ut på den tiden! Dessutom räknar man med en livslängd på mellan 15 000 – 25 000 timmar. Så LED-lampan kommer att spara in sitt pris flera gånger om under sin livstid! Man sparar dessutom mer, om energin kostar mer (vilket inte är otroligt i framtiden…)

Går dina glödlampor sönder så tveka inte att köpa LED. Det höga priset sparar man in relativt fort! Har du lampor du använder ofta, så kan det löna sig att byta redan innan glödlampan är sönder!

Jag bytte precis i bägge döttrarnas rum. Ljuset blev starkare och bättre (bytte 25W glödlampa mot 6 W LED… motsvarar 40 W). De har nämligen en tendens att glömma ljuset på…

Mer info:
http://www.elskling.se/energispartips/ljus_och_varme/
http://www.ledlampa.n.nu/
http://lampinfo.se/fakta-om-led-lampor/

* När du letar efter en ersättningslampa av LED-typ är tumregeln att det ska vara samma ljusstyrka (samma antal lumen) och ljuset bör vara varmvitt (2700 K).

Annons

6 kommentarer

  1. Så lämpligt att jag då just i dag bytte garagelampan (armaturen också) till en LED med sensor! Min besparing blev ännu större eftersom jag gjorde jobbet själv 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s