Ständig extra aktieutdelning i Skistar!

Skistar
(Grafik: skistar.com och Thobias)

När det pratas om extrautdelning av ett bolag brukar aktiekursen få skjuts uppåt. Inte så konstigt kanske. Det går ju bra för ett bolag som kan ge extra utdelning. Det finns ett bolag som ger dig extra utdelning varje år, om du själv vill det!

Bolaget som jag pratar om är Skistar, och om du brukar åka på skidresor i Sverige kan du använda deras aktieägarrabatt! Rabatten fungerar så att om man är aktieägare och hyr skidor eller köper liftkort så får man 15% rabatt på priset! Tack för det! En extra aktieutdelning från bolaget!

Det har gått bra för Skistar på börsen senaste åren. Inte konstigt kanske… turistandet inom Sverige har vuxit under flera år, och med en högkonjunktur har svenskarna råd med en skidresa på vintern också, förutom solsemestern på sommaren.

skistar
De senaste fem åren har Skistars siffror sett mycket bra ut! Omsättningen ökar och vinsten ökar. Detta kan man se avspeglas i aktiekursen!

Skistar har utvecklats bra på börsen senaste 5 åren. Men går du in på borsdata.se kan du också se att omsättningen och vinsten utvecklats bra under samma period.

Får att få del av aktieägarrabatten måste man äga 200 aktier som är registrerade hos Euroclear Sweden AB. Det sker automatiskt om du äger aktierna i en Aktiedepå eller i ett investeringssparkonto. Detta innebär att du måste lägga ca 40 000 kr i din investering för att kunna ta del av rabatten. Detta är pengar som du dock får tillbaka när du en dag bestämmer dig för att sälja aktierna. (Hade du köpt juli -15 hade du bara behövt lägga 20 000 kr… som nu hade vuxit till 40 000 kr). Dock är det inte säkert att Skistars fenomenala utveckling de senaste 5 åren även kommer att gälla för kommande fem år. Men eftersom de expanderar sin verksamhet till anläggningar i Alperna så finns det ganska goda möjligheter för en fortsatt god utveckling.

Men hur mycket ”utdelning” kan man räkna med då? Nja… vi räknar lite. Först kan vi ta och titta på ordinarie aktieutdelning. 2017 låg den på 4,50 kr/aktie. Det hade gett dig 900 kr på dina 200 aktier. Där har du ett litet bidrag till semestern…

Tittar vi sedan på en familj som åker till Sälen en vecka på sportlovet -18, och där köper skipass till två vuxna och två barn, samt hyra utrustning så kommer din 15%-iga rabatt att ge:

Skipass: 2 x 1 995 kr + 2 x 1 595 kr = 7 180 kr
Hyra utrustning: 2 x 995 kr + 2 x 745 = 3 480 kr
Totalt: 3 190 kr + 1 490 kr = 10 660 kr
Rabatt: 10 660 kr * 0,15 = 1 599 kr

Här ser vi att aktieägarrabatten är större en ordinarie utdelning! (Visserligen gick jag all-in på skipass och utrustning för hela sportlovet…). Det innebär att om du och din familj brukar åka till fjällen på vintrarna så kan du få ca 2 500 kr i rabatt varje år (ink. ord. utd.) Det motsvarar en garanterad avkastning på 2 500 kr/40 000 kr = 6,25% årligen. Sedan tillkommer förhoppningsvis en positiv kursutveckling och en ökad ordinarie utdelning i framtiden.

Se till att köpa aktier med en gång. Ägarregistret uppdateras månadsvis, så ska du boka resan i november måste du vara aktieägare redan i oktober. Så gå in på Avanza och köp direkt! Läs mer om Skistars aktieägarrabatt här.

Är det sedan dags att uppdatera utrustningen så får du gärna göra det via våra samarbetspartners! Då stödjer du sparabloggen, utan att det kostar dig något extra.

Lämna en kommentar