Läste en artikel som publicerades i Dagens Industri i fredags. De tog upp de norska laxodlarna på Oslobörsen och att efterfrågan ökar samtidigt som utbudet är begränsat. Med andra ord ett gyllene tillfälle att titta närmare på några av bolagen som verkar inom laxnäringen.
Norge har ungefär hälften av all laxodling i världen och har sedan 1970-talet växt från nästan ingenting till en jätteindustri. Närmare 50 miljarder är exportvärdet på den odlade laxen och målet är att femdubbla fram till 2050. Just nu har Chile som står för 30% av världens odlingar stora problem med höjda havstemperaturer och algblomning.
Det ser onekligen ljust ut för den norska laxodlingen och den dagen bojkotten från Ryssland upphör öppnar det upp för ännu en marknad. Trenden för en ökad laxkonsumtion ser mycket god ut med ett p/e tal i snitt på runt 13%.
Baksidan är givetvis miljöaspekten kring laxodlingarna. När det trängs många laxar på liten yta finns det sjukdomsproblem och det är inte ovanligt att man använder kemikalier, gifter och antibiotika för att behandla den sjuka laxen. Det användes över 30.000 ton väteperoxid förra året vid norska laxodlingar för att bekämpa lusangrepp.
Vi tänkte lyfta fram sju bolag som på ett eller annat sätt odlar den norska laxen.
Marine Harvest, Lerøy, Leröy Seafood, Grieg Seafood, Bakkafrost, Austevoll Seafood, Salmar och Norway Royal Salmon.
Fond
För den som inte vill äga aktier och sprida sina risker finns det en fond, Holberg Triton. Innehavet är diversifierat inom havsnäringen med god geografisk spridning, med en viss övervikt mot Norge. Innehaven finns här.
Då återstår den stora frågan, är den odlade laxen en framtidsbransch? Om så är fallet verkar Norge ligga mycket bra till på världsmarknaden.
Vi tänker i alla fall bidra till försäljningen genom att växla från ekonomiblogg till att bli matlagningsblogg á la Ernst.
Citronmarinerad grillad lax med kaviar- och rödlökssås
10 portioner
Ingredienser
1,3 kg färsk lax med skinnsidan kvar
1 dl olivolja
1 citron
1 msk honung
1 kruka finskuren dill
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Kaviar- och rödlökssås:
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl majonnäs
0,5 finhackad rödlök
1 msk röd kaviar
1 dl finskuren dill
Salt
Nymalen svartpeppar
Citron
Gör så här!
1. Blanda olivolja, citron, honung, dill, flingsalt och svartpeppar till en marinad. Häll den över laxskivan och låt den stå och dra i ca en timme. Sätt ugnen på 100 grader. Baka laxen i ugn i ca 40 minuter. Det går också bra att grilla laxen.
2. Blanda crème fraiche med lök, majonnäs, röd kaviar och dill. Smaka av med salt, peppar och citron.
Från Skånemejeriets sida med recept från Pernilla Elmquist.
Väl smakat önskar grillmästarna från Sparabloggen
Norrmännen har även jobbat med att odla torsk och har efter några årtionden lyckats få det att fungera. Torskodling sägs ha färre problem jämfört med laxodling.
Matproduktion är väl en defensiv bransch om något, en av de absoluta nödvändigheterna för människor.
Pengar eller miljö/ djurskydd….
Det är ju något som man inte vill ställa mot varandra. Tyvärr finns det hela tiden trade-offs.
Ska man fiska ur haven eller odla fisk?
Kanske kan man kombinera genom att arbeta på en hållbart miljövänligt fiskodling?
Vi tror på en framtid där man kan kombinera pengar och miljö/djurskydd. Man når nog dit genom samarbete, reglering, lagstiftning, miljömärkning, konsumentkraft och framtidstro!
Hur det ser ut i norsk laxodling idag är det svårt att få en bild av. De bilder som ges är lite svåra att tolka då källan har tydliga propagandasyften. Antingen är det branschens soliga bild, eller livsmedelsverkets ganska positiva bild eller den nattsvarta bilden från enstaka personer i en dokumentärfilm.
Förhoppnignsvis behöver man inte göra en trade-off.