Hur köper du mobiltelefon?

Mobil
(Grafik: pexels och Thobias)

En av de vanligaste skuldfällorna  i Sverige är våra mobiltelefoner. Att ha en dyr och fin mobiltelefon ses nästan som en mänsklig rättighet och mobilföretagen har därför ofta svept in telefonköpen med en slöja av avbetalningar och bindningstider. Att räkna ut vad en telefon egentligen kostar och vilket abonnemang som är billigast är komplicerat. Men det finns en stor sparpotential om man kollar igenom köpet ordentligt innan man slår till.

Att mobilkonsumtion lätt leder till stor utgifter är inget nytt. Bland unga är det en vanlig skuldfälla. Så mycket som 760 000 betalningsföreläggande härrörde från mobiltelefon och bredbandsabonnemang 2005, och det har nog inte minskat sedan dess.

vimla
Stöd sparabloggen, öppna ditt abonnemang på Vimla här!

För att undersöka vad en telefon med abonnemang kostar får man göra en hel del beräkningar. För jämförelsens skulle ska jag ”köpa” ett par populära telefoner på olika sätt och se vad som kan tänkas vara det billigaste. Vi jämför några olika telekombolag jämfört med att köpa telefonen kontant med det billigaste abonnemanget. För att sätta lite krav så väljer vi minst 2GB data i abonnemanget.

De tre mobilmodellerna som jämförs är: iPhone SE (16GB), iPhone 6s (16GB) och Samsung Galaxy s7 (32GB).
De olika butikerna som jag jämför är: Tre, Telenor, Telia, Tele2, Comviq, Halebop, fello och sedan kontant i butik med det billigaste abonnemanget där det ingår minst 2GB data (Hallon liten).

Resultatet ser ut enligt följande:

iphone se

iphone 6s

samsung s7
* fello.se har lite rabatterade månader i början. Jag tog ett medelvärde för de 24 första månaderna.

Som synes finns det en hel del pengar att spara genom att se sig omkring!

Sparpotentialen mellan dyraste och billigaste alternativen är:
4 683 kr för iPhone SE
4 824 kr för iPhone 6s
4 108 kr för Samsung S7.

Nu är jämförelsen inte helt rättvis eller enkel att göra. Det är lite olika surfmängd (minst 2GB, men en del var långt över) och kontantpriset kan pressas ännu mer genom att använda lite mindre butiker på nätet. Jag valde ut lite mer renommerade butiker. Det finns alltså kanske ännu mer pengar att spara. Det viktigaste är att du vet vad du gör, och ser dig omkring. (Det kan ju till och med finnas billigare mobiler att köpa…)

Frågan är varför någon skulle välja ett alternativ som är flera tusen kronor dyrare. En viktig anledning är säkert att man inte behöver betala något med en gång, utan handlar telefonen på kredit. Kredit är alltid dyrare. En intressant sak är att man får gräva ganska djupt ner i avtalet för att hitta ord som kredit, lån och ränta…

(Räknar man lite enkelt så blir ju räntan på ovanstående lån ca 4 500 kr för en telefon som kostar 7 000 kr… Alltså 2 250 kr/år eller en effektiv ränta på ca 30%. En ganska hög ränta i minusräntemiljö. Fast så kan man ju inte riktigt räkna eftersom produkterna/abonnemangen skiljer sig lite åt.)

En annan anledning till att de dyra alternativen väljs är säkert att det är svårt att överblicka vad det totala priset egentligen blir, och att man inte jämför tillräckligt ofta. Här är det bra att ta hjälp av de olika prisjämförelsetjänster som finns på nätet. Till exempel:

compricer för telefonabonnemang.
prisjakt för telefon och abonnemang.
pricerunner för telefoni.

Lycka till i telekomdjungeln!


Stöd sparabloggen! Öppna ditt abonnemang på fello här!

Annons

6 kommentarer

  1. En viktig jämförelse som vi som ursprungligen kommer ”från landet” ofta gör är ju dock täckning, speciellt gällande möjligheten att ringa. Där placerar sig ju Hallon extremt dåligt, och de flesta andra operatörer med bra täckning utanför storstadsområdena har även högre priser – vilket minskar lönsamheten i dessa fall.
    Men annars så håller jag verkligen med, det är viktigt att tänka på vad man faktiskt betalar för!

    1. Hej Magnus!

      Hallon går i tre:s nät. Alltså måste tre ha lika dålig täckning.

      Kvar finns Telenor, Telia och Tele2… men det finns billiga operatörer i deras nät:

      Vimla – telenors nät
      Halebop – telias nät.
      Comviq – telia, telenor och tele 2 (???)

      Alltså finns det billigare alternativ. Det jobbiga är väl att undersöka hur det fungerar. (Beställa, kolla, skicka tillbaka.)

      Men det finns alternativ!

  2. Dock är det ju så att huvuddelen av abonnemangen innehåller fria samtal och sms, så ska man jämföra äpplen med äpplen så borde man i vart fall lägga på ~1200 på hallon alternativet. Beror så klart på hur mycket man ringer det får man ju se från fall till fall. Både frugan och dottern behöver abonnemang/kontantkort med fira samtal medans jag själv klarar mig med ett Telia kontantkort med årskort 0.5GB surf och betalar kanske 10kr/månad för samtal. Men håller med dig i stort, att inte binda göra att man även är mer flexibel att byta till billigare/lämpligare abonnemang under resans gång.

    1. Helt rätt Joakim. Det blir annorlunda om man känner att man vill kunna ringa obegränsat. Då får man kika på vilka abonnemang som har fria samtal, och sedan välja mellan dem.

      Den viktigaste poängen är att man måste göra ett informerat val och välja det billigaste som passar ens egna behov. (Någon pratade om täckning, och det är ju också en viktig faktor.)

      Sedan blir det ju en vana att ringa oändligt mycket, om det är ”gratis”. Som du säger kostar det ungefär 1 200 kr att lägga på fria samtal på Hallon.

      Främst ville jag uppmärksamma hur dyrt det är med telefon, och hur mycket man kan spara! Det är ju inte enkelt med alla dessa olika faktorer.

  3. En kommentar om fria samtal,
    Tycker att det blir mindre viktigt med fria samtal idag. Går utmärkt att ringa via messinger då dom flesta har Fb och det gör man ju oftast via wifi. Gäller även sms

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s