Peer-to-peer: utlåning till privatpersoner och företag

Skärmavbild 2016-06-18 kl. 09.18.22

För några månader sen skrev jag om Peer-to-peer lån. Jag ville veta hur det fungerade och valde därför ut tre av bolagen och investerade lite pengar i varje av dem. Hur har det då gått med investeringarna och hur har det fungerat så här långt?
Vi ska reda ut dessa frågor vilket kommer att innebära både ris och ros. 

De bolagen som jag valde att sätta in pengar i är Lendify, Toborrow och Savelend.

Lendify
Man loggar lätt in med sitt mobila Bank-id. Att överföra pengar gör man lätt genom ett bankgiro och ett referens-id. Sen är det dags att investera. Utbudet under den här perioden har legat mellan 15-20 personer som söker finansiering. Risknivån har varit blandad och jag själv har valt en låg risknivå där räntan ligger på mellan 3.95% – 5.20%. Detta är bra med tanke på vad man får på sitt sparkonto. Man kan höja risknivån betydligt och därmed också öka avkastningen men är det värt det?

Det vanligaste som folk söker finansiering till är skuldkonsolidering, lendify13 lån av 16 i rådande stund. Detta är kanske inte den optimala mottagaren av pengar, mycket talar för att de har haft svårt att finansiera sig hos andra aktörer.

Något som också slår mig är att många har rätt hög bruttolön och låga boendekostnader, lite lyxfällan varning på detta.

I sin helhet känns Lendify seriös men för egen del vågar jag ännu inte gå in med större kapital. Jag vill först avvakta och se hur Lendify utvecklas. Tanken om att utmana bankernas utlåning tilltalar mig och jag hoppas att denna form får fortsätta utvecklas och att fler människor upptäcker den.

Toborrow
Här är det också lätt att logga in med mobilt Bank-id. Insättning sker problemfritt med Bankgiro och ett OCR-nummer baserat på sitt personnummer.
Tomorrow skiljer sig från Lendify genom att man måste vara mer aktiv i en budgivning. Enkelt förklarat vill ett företag finansiera t.ex ombyggnad av lager och jag som lånar ut pengar skriver in en procentsats samt en summa. Det som händer är att man kan bli överbjuden och då måste man sänka sin ränta och hoppas att man får det man önskar. Det finns två sätt att göra denna process på; med autobud eller manuellt. Med autobud fyller man i vissa parametrar såsom risknivå, lägsta ränta osv. Vill man inte var aktiv så är detta ett bra alternativ.

Deras sida fungerar mycket bra och man får rapporter om hur återbetalningen sker.
Toborrow
Det som inte känns bra inför framtiden är antalet företag som ansöker om lån. Här är utbudet mycket begränsat och för närvarande finns det bara fyra företag.
Denna form av finansiering är ny och det kan behövas lång tid innan man har kunskap, vetande och förståelse utanför det ”normala” banksystemet.

Savelend
De har två olika typer av lån som man kan investera i; snabblån 1000-5000 kr och lån på mellan 15 000-50 000 kr. De som jag har provat är de vanliga lånen där det för närvarande finns 14 lån men tyvärr bara ett att investera i. Resterande är godkända lån från den senaste månaden. Den förväntade räntan ligger mellan 5.24% – 35%. Viktigt att påpeka är att många av dessa lån är av hög risk, därav räntan. Något som skiljer från Lendify är att man valt bort att ha information av mer privat karaktär t.ex månadsinkomst, boende osv. Det finns en AutoInvest funktion som är bra om man inte har tid eller lust att följa de aktuella lånen. Avbetalningstid, avkastning samt summa för varje lån finns att välja mellan, mycket bra!
Tyvärr har de inget Bank-id att logga in med, vilket jag tycker är mycket smidigt. Funktionen med snabblån har jag ännu inte provat men ska göra detta inom kort.

Summering
Jag tycker att denna affärsmodell är mycket tilltalande och hoppas att det finns en framtid. Viktigt är att de aktörer som finns på marknaden agerar seriöst vilket inte tycktes vara i fallet med Trustbuddy. Jag väljer att se det som en lite extra krydda i min investeringsportfölj och löper det på bra kommer jag att gå in med mer pengar i framtiden.

Skulle Ni investera i denna sparform?

Annons

11 kommentarer

 1. Lånade ut pengar förut till savelend men valde att ta ut dem när trustbuddy gick i konkurs.
  Fick ut 90 % direkt och resterande skulle betalas ut när de inte var utlånade.
  Har fortfarande inte fått ut resten efter mer än 7 månader och de visas inte som en förlust på kontot.

  Skulle inte satsa många % av portföljen i de här bolagen.
  Vilka lånar de ut till som inte får lån hos de vanliga bankern?
  Knappast de som har bra ekonomi. Risken finns att förlusterna är större än som redovisas.

  1. Tråkigt att höra och det är just sådana händelser som skapar misstänksamhet mot branschen. Jag skulle heller inte våga ha några större summor så som det ser ut nu. Men allt som kan utmana de etablerade är i grunden intressant under förutsättning att allt sköts på rätt sätt.

  2. Hej!

   Tack för att du tar dig tid att lämna ditt omdöme, alla omdömen är viktiga för oss såväl nöjda som mindre nöjda.

   Vi beräknar kreditförluster till 3-5 % per år vilket innebär att hälften av ditt återstående kapital är med i den kalkylen. Lån utgivna efter 1a mars 2015 omfattas av vårt samarbetsavtal med en extern inkasso-partner som köper våra förfallna lån vilket gör att det finns en tydlig maxgräns för hur länge lånen löper. Innan den 1:a mars 2015 var risken för längre återbetalningstid något högre vilket gör att det kan ta längre tid att driva in kapitalet. Vi får inte, enligt skatteverkets direktiv, betrakta något som en kreditförlust innan den är slutgiltigt konstaterad.

   Utöver avtalet med en extern inkasso-partner har vi även växt i antal långivare sedan start vilket gör att spridningen blir ännu bättre. Detta gör att varje långivare nu i regel får max 1/200 i varje lån. Givet att spridningen var mindre inledningsvis kan ditt kapital vara upplåst på ett fåtal låntagare.

   Skillnaden mellan vår typiska låntagare och vår typiska långivare är 70 000 kronor per år i inkomst och en bättre planering av sin ekonomi. Av den anledningen försöker vi att utbilda våra låntagare via bland annat vår blogg.

   Hoppas det ger dig lite klarhet, annars är du varmt välkommen att kontakta kundtjänst för mer information.
   ´
   Vänliga hälsningar
   Ludwig Pettersson
   VD Savelend

 2. Jag är har testat loanland, trustbuddy och myc4.com, så är rätt så försiktig med investeringar i dessa företag nu, testat toborrow nu med en liten summa, det är jag nöjd med dock 😃

 3. Hej, jag har funderat lite på Lendify och även skrivit om dem på min blogg. Om ni hinner och cill så hade det varit värdefullt för mig att höra hur ni som testat ser på Lendify.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s