Den ultimata utdelningsportföljen?

portfölj

Det mest ursprungliga investeringsstrategin kring aktier är att man satsar en summa pengar som används för att bygga ett aktiebolag. Om allt sedan går väl kan man få del av vinsten i framtiden. Man planterar sitt sparkapital i marken, och med tiden kan det växa upp ett pengaträd som ger dig frukt varje år. Lämnar vi liknelserna så handlar det alltså om utdelning!

Att jaga kortsiktiga utdelningar tror jag inte mycket på. Ibland har jag sett frågan ”vilket datum man måste äga aktien för att få del i utdelningen?”. Vilket skulle kunna tyda på att man köper aktien precis innan utdelningen, för få utdelningen och sedan sälja aktien ganska fort efteråt. Kanske kan man trejda på det viset, men så snabb är i alla fall inte jag.


Stöd sparabloggen.com, öppna ditt konto på Avanza nu!

Man kan också använda en sorts långsam swing-trejd-strategi, där man handlar på sig starka utdelare när de står på en låg ”årsnivå”. Man köper alltså i slutet av sommaren, när fokus flyttas från årens vinster (som är läskigt realistiska) till nästa års vinster (som givetvis är rosiga och starka)! Sedan väntar man till strax efter utdelningen och inkasserar (ibland) en överavkastning.

Strategin som jag gillar mer är att försöka hitta bolag som utvecklas tämligen starkt och dessutom gör en del vinst som delas ut till aktieägarna. Jag ser det som det där fruktträdet som växer varje år, och dessutom ger god frukt! Men ärligt talat… vem letar inte efter sådana bolag? Jag har hur som helst kollat runt lite på nätet och försökt hitta olika förslag på utdelningsportföljer som kunnigt folk tipsat om:

När det finns så mycket olika att välja på känns det svårt att veta vad man ska ta. För att bringa lite mer ordning i denna djungel så samlade jag ihop alla de olika förslagen, satte portföljerna sida vid sida helt enkelt.

Metaportföljer data utdelning

Det känns dock fortfarande svårt att få en överblick över vilka bolag man ska välja. Har du stort förtroende för någon av ovanstående personer så kan du alltid följa just den personens rekommendation. Vi har valt att smälta samman all information i en big data-analys (med nio datakällor… 😉 och se vad som poppar fram!

Metaportföljer sammanräknat1 utdelning

Nu blir bilden tydlig över vilka bolag som har flest rekommendationer. Av detta har vi satt ihop en portfölj med 10 olika utdelningsbolag. Vi tar (i stort sett) de 10 översta och sätter ihop en portfölj. Dock så har vi några bolag som påminner om varandra ganska mycket. Tele2/TeliaSonera är ganska lika och Handelsbanken/Swedbank verkar ju i samma bransch. Här kan man alltid välja det bolag som man har störst förhoppningar om. Vi väljer TeliaSonera över Tele2 (för en jämnare direktavkastning) och Handelsbanken före Swedbank (för en lång och strålande historia ). Istället tar vi bolag 12 på listan. Ett bolag som har en stabil och (i alla fall i närtid) ständigt stigande utdelning: Nibe. (Gillar man inte den låga direktavkastningen så kan man ta Axfood istället. Dock använder Nibe sin vinst på ett bra sätt och har vuxit mycket istället vilket är bra för aktiekursen)

Den framtagna utdelningsportföljen ser du ut så här:

Denna portfölj har en ganska imponerande historia sett tio år bakåt. Direktavkastningen har i snitt varit 5,32%, om bolag hela tiden varit viktade lika. Det är inte illa!

Ultimata utdelningsportföljen

Detta är givetvis inte den ”ultimata” utdelningsportföljen, om det nu ens finns någon sådan. Någon av de tipsande är kanske mer träffsäker än någon annan, och då borde man följa hans eller hennes portfölj istället. Men eftersom vi nu inte vet vem vi ska följa kan denna sammanräkning kanske hjälpa till att minimera felen. Använd sammanställningen som inspiration till din egen portfölj!

Till nästa vecka ska jag back-trejda den här portföljen och se hur det gått om man investerat i den för tio år sedan och sedan återinvesterat utdelningarna, samt haft ett månadssparande. Hur står sig bolagen då? Återkom om en vecka!

Vill du se resultatet av back-trejdingen? Läs här.

Annons

12 kommentarer

 1. Grymt inlägg och tack för länken! 🙂
  Vill bara förtydliga att de aktier du har hämtat från min sida är en lista på ”Svenska Dividend Champions. Det är alltså bolag som aldrig sänkt sin utdelning på Svenska börsen.

  Bolagen jag följer till min utdelningsportfölj hittar du/ni här: http://västkustinvesteraren.se/foretagets-aktieportfolj/

  Dock ett par utländska bolag med där…

  Men som sagt, mycket snygg sammanställning och lycka till med investeringarna!

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren

 2. Tack för denna. Satt just och funderade var jag kan hitta utdelningstips. Väntar dock med köp då jag tror på Bear marknad ett tag till.

 3. Hittade bara en aktie från min portfölj i listorna. 😉
  Har precis börjat handla aktier igen och ser fram emot dessa inspirerande uppslag som ger tips.

 4. Väldigt intressant & informativt inlägg! Speciellt tabellen med ”dina” bolags utdelningsgistorik.

  Har själv en utdelningsportfölj med tot 28 bolag, varav 23 svenska (varav 4 preffar), 3 amerikanska, 1 Finskt & 1 Norskt bolag.

  Min strategi är att bygga upp en långsiktigt hållbar portfölj bestående av large & mid-cap bolag med hyfsad möjlighet till kursutveckling men prioriteten är att ha hög DA, just nu 6,26%. Vidare vill jag ha en bra spridning på utdelningarna under året, därav preffar med 4 x år utdelning samt några REITs & Income Trusts som delar ut varje månad. Trots detta svårt att undvika toppen i April & Maj som står för 55% av årets utdelningar.

  Slutligen återinvesteras all utdelning tillbaks in i portföljen.

  Vore intressant att se dina resonemang här.

  1. Jag tror att ditt upplägg kan ge riktigt bra avkastning. Själv försöker jag hålla mig till ett mindre antal bolag, mellan 10 – 15. Det ger fördelen att man kan överavkasta mot index lättare… och nackdelen att man riskerar att underavkasta också!

   Jag upptäckte vilken stort utslag tillväxten hos bolaget påverkar slutresultatet om man återinvesterar utdelningarna. Om aktiekursen inte går åtminstone lite uppåt blir resultatet inte riktigt lika bra, trots en hög direktavkastning.

   Vi kommer att följa upp denna portföljen med ett inlägg inom kort. Då får man se hur bolagen stått sig senaste åren! Återkom gärna!

 5. Vilket härligt inlägg! Det tackar jag för. Alltid trevligt att läsa om vilka tänkbara utdelare vi har i Sverige. Inga direkt överaskningar uppe i toppen men ett och annat guldkorn kan man nog hitta i mellanskiktet.

  Tack för en trevlig blogg!

  MvH Pengaregn

 6. Superintressant inlägg, tack för det! Har du hunnit kolla detta ännu? :

  Till nästa vecka ska jag back-trejda den här portföljen och se hur det gått om man investerat i den för tio år sedan och sedan återinvesterat utdelningarna, samt haft ett månadssparande. Hur står sig bolagen då? Återkom om en vecka!

 7. Bra post! Hunnit kolla på detta ännu?:

  Till nästa vecka ska jag back-trejda den här portföljen och se hur det gått om man investerat i den för tio år sedan och sedan återinvesterat utdelningarna, samt haft ett månadssparande. Hur står sig bolagen då? Återkom om en vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s