Kan man lita på aktietips från proffsen?

expert.jpg

Så här i början av året kommer publiceras det många aktietips från olika håll. Just aktietips är något som florerar i diverse media och var och varannan ”expert” levererar gärna råd om vad man som sparare skall köpa.

Dagens Industri brukar varje år vid den här tiden fråga vad de själva kallar Sveriges sex största aktiestjärnor; Börsakademin. Vilket givetvis inte är fallet men låt gå för deras beskrivning. Bland dessa finns herrarna Blecher, Douglas, Didner & Gerge, Lundberg, Qviberg och Gifford.
Sex kategorier och sex aktier finns med i potten och resultatet ser ut enligt följande:

Bästa tillväxtaktie: H&M
Bästa utdelningsaktie: Handelsbanken
Bästa återhämtare: Holmen
Bästa kassako: Atlas Copco
Bästa substansklipp: Investor
Bästa småbolag: Nolato
Bästa aktie alla kategorier: Investor

Börsakademin har i stort gått på kvalitetsbolag som förväntas leverera år ut och år in.
Om man tittar vad Svenska aktiefonder har för största innehav är det föga förvånande att att se H&M och Investor som basinnehav bland fondförvaltarna vilket väl överstämmer med vad DI:s Börsakademi hade dragit för slutsats.

Skärmavbild 2017-01-14 kl. 16.22.10.png

Svenska aktiefonders toppinnehav

 

Är det då detta man skall ha i sin portfölj under det närmaste året eller ännu längre? Vad gäller mitt egna eller Sparabloggens innehav finns Handelsbanken och Atlas Copco med. Historiskt är Handelsbanken den aktie som som har stigit mest av alla bolag sedan år 1900 med otroliga 1,9 miljoner procent.

Mera aktietips
Från Privata affärer lämnar den utmärkta aktieskribenten Marcus Hernhag några aktietips där Atlas Copco B och Evolution Gaming nämns men även Nibe med motiveringen att förvärv och bra försäljning inom värme och klimatkontroll kommer att påverka kursen. Läs hela artikeln här.
I artikeln Här är analysföretagets bästa aktieval inför 2017 från Privata Affärer redogör de för vilka bolag som Investmentbanken Pareto Securities tror på under 2017. Uppdelningen gjordes utifrån fyra sektorer; fastighet, energi, hälsovård och teknik.Läs hela artikel här.

Fastighet: Fabege och Victoria Park
Energi: Lundin Petroleum och Enquest
Hälsovård: Elekta och Sobi
Teknik: Stillfront och Vostok New Ventures

Affärsvärlden publicerar med jämna mellanrum sin köp- och säljrekommendationer. Om vi tittar tillbaka på 2016 finner vi ett antal bolag och vi gör en liten minianalys hur det har gått för deras aktietips.

expert2.jpg

Om man hade satsat på dessa 21 köprekommendationer sedan 27 april 2016 hade man haft en avkastning på 10% i snitt till dags datum.

I Affärsvärldens första aktietips publicerad den 11 januari finner vi Electrolux, Tethys Oil samt Proact. De sätter även riktkurser på tre av bolagen och om man sätter dessa i förhållande till nuvarande kurs får vi följande värdeökning:

expert3.jpg

I Privata Affärer den 16 januari lyftes en analys gällande spelbolag som Swedbank stod bakom, de har en stark tro på dessa bolag inom sektorn och här är topp tre:

Expert 5.jpg

Hur ska man då förhålla sig till alla köp- och säljrekommendationer?
Köpråd finns överallt i tidningar, aktieforum, banker eller kanske av någon man känner. Att sålla bland allt detta kan vara mycket svårt och när många springer åt ett håll är det lätt att följa med. Det är då viktigt att stanna upp och göra en fördjupad analys vad man själv tror om ett bolags framtid, trots allt är det dina egna pengar du ska förvalta.
Ett som är säkert är att vara mycket försiktig när det gäller aktietips på olika forum. Anonyma människor som inte behöver stå för sina åsikter skulle jag aldrig lita på.

2017 kommer garanterat att bjuda på mängder av aktietips och överraskningar.

Lycka till!

Sparabloggen.com
19 januari

 

En kommentar

Lämna en kommentar