Gratis underhållning på semestern!

Gratis underhållning på semestern(Grafik pexels.com och Thobias Eriksson)

Äntligen är semestern här! Vi svenskar längtar ofta till semestern och lata sommardagar, och nu är den äntligen här! Dessutom har vädret varit bra de senaste dagarna. Jag har till och med badat i sjön! En sak som jag uppskattar mycket (på både sommaren och annars) är att lyssna på något intressant i mina lurar. Därför tänkte jag tipsa er läsare om lite gratis underhållning på semestern!

Det jag nästan alltid lyssnar på i lurarna är olika poddar. Det passar mig perfekt! Jag kan lyssna när som helst. När jag diskar eller klipper gräset. När jag joggar eller kör bil. I hängmattan eller på stranden. Eftersom det är sparabloggen du läser just nu så kan du också ge dig på att det är… gratis! Jag uppskattar en bra talbok också, men jag tycker 1 200 kr/år för Nextory och 2 000 kr för Storytel är lite mycket pengar.

Podkicker
Jag lyssnar alltid på podd genom min telefon. Det finns en hel mängd med olika appar för poddlyssning, men jag har fastnat för appen Podkicker, som är liten och smidig och passar mig bra. Man kan ta ner den gratis (med lite reklambanners) eller betala en dryg tjuga för att slippa reklamen (Pro-versionen). Detta är en android-app, och det finns andra alternativ för IOS.

När du väl installerat din podd-app så gäller det att prenumerera på de podcasts du vill lyssna på. Poddar som jag lyssnat på och tycker är ganska bra är:

Sommar.png
Sommar och Vinter i P1
Det klassiska sommarprogrammet! Lyssna på årets sommarpratare, eller varför inte gå bakåt i tiden till 90-talet?

creepy
Creepypodden med Jack Werner
Creepypasta från nätet… Vem vill inte höra om Slenderman och Goatman?

institutet
Institutet i P3
Ett fantastiskt program med vetenskapkomik! Hur vetenskap fungerar förklaras på ett mycket humoristiskt sätt. Väl värt att lyssna på!

Mörk historia
En Mörk Historia
Beskrivningar om otäcka och obegripliga händelser. Hur kunde över 900 människor i Jonestown begå kollektivt självmord?

p1 dokumentär
P1 Dokumentär
Radiodokumentärer där man får höra om händelser och skeenden i Sverige. Jag rekommenderar till exempel Historien om John Hron, Kjell, 62: Försvunnen, Mordbränderna på Öland, Brevbäraren som försvann, Människor i spåren och Skotten i Rödeby.

p3 dokumentär
P3 Dokumentär
Den här podcasten behöver man kanske inte presentera närmare? Det är väl en av Sveriges mest kända poddar, och jag rekommenderar framförallt de äldre avsnitten!

p4 dokumentär
P4 Dokumentär
Här fokuseras det mer på människan bakom historien. Några program som jag tyckte mycket om var Historien om Sveriges märkligaste skiva, Mannen bakom Sveriges märkligaste skiva, Jakten på Roger Moore, När AC/DC kom till byn, Att överleva ett styckmord, Skräcken för Stenbergapyromanen, Skoterfejden och Wwoofarna på gården är några jag gillar!

p3 historia
P3 Historia
Välproducerat om olika viktiga händelser och personer i historien. Blandat mellan dramatisering och berättarröst.

p3 serie
P3 Serie
Dramatiseringar av olika berättelser i serieform. Bra grejer!

På minuten
På minuten
Ordlek på 30 minuter. Kul att lyssna på!

Rättegångspodden
Rättegångspodden
Riktiga fall i rättegången, med inspelningar direkt från rättssalen. Man kan inte låta bli att förvånas över en del människor!

Spår
Spår
Anton Berg & Martin Johnson startade från början P3 Dokumentär. Nu har de en egen podd är de går mer på djupet i olösta rättsfall. Välproducerat och bra!

Filip fredrik
Filip och Fredriks Podcast
Filip och Fredrik talar om högt och lågt och blir personliga. Kan framförallt rekommendera gamla avsnitt, och avsnitt på svenska!

Som synes finns det många bra poddar på svenska. Har du inte hört dem förut finns det hundratals timmar med gratis lyssning att hämta hem. Kanske är jag lite smal i smaken också… om du inte har samma smak som mig kan du kolla in poddtoppen.se eller på brapodcast.se. Där finns fler tips, och ger du dig in i kategorierna finns det hur mycket som helst att välja på!

Sedan gillar jag också att lyssna på en del poddar på engelska. Jag går vidare på temat rättsfall och mysterier. Dessa kan jag verkligen rekommendera, om det också är din grej!

 

serial
Serial
Podcasten som startade ett nytt fenomen… att följa ett äkta fall i realtid, genom att intervjua de riktiga personerna och utreda fallet på nytt. Ibland leder det tillbaka till rättssalen igen…

Lore
Lore
Denna podcast har också blivit ett fenomen. Det har lett till tv-serie och live-framträdande. En podcast med mycket härlig stämning. Tar upp myter, legender och händelser som gett upphov till mytbildning. Ofta lite kusligt.

somebody knows
Someone knows something
En poddcast påverkad av Serial. Riktiga fall tas upp igen och man försöker gå till botten och lösa dem.

casefile
Casefile True Crime
Ännu en brottsfalls podd. (Det finns många!!) I denna återberättas lösta fall som har några år på nacken. Det australiensiska accenten gör sitt!

up and vanished
Up and Vanished
Ännu en poddcast som fungerar som Serial. Ett olöst fall tas upp och reds ut igen. Trådarna nystas upp i realtid, och det händer grejer i detta gamla fallet!

Stown
S Town
En udda podcast som cirkulerar i en udda miljö och kring en udda person. John från Alabama ringer en journalist och vill att han ska reda ut ett mord i ”the sh*tty town” som han bor i. Det är mycket som är märkligt nere i Alabama…

 

Nu har jag lämnat alla ekonomipoddar därhän, för att vi ska kunna ta lite semester… Vi skrev ju ett inlägg om några av dem förra året.  Det har kommit några nya intressanta, men vi får återkomma till det senare. Vi önskar er nu många trevliga stunder på stranden eller i hängmattan, med en podd i öronen! På återseende!

6 kommentarer

    1. Hej Bo!

      Alltså, förutsättningarna är dessa:

      Spartid: 1 – 2 år. Detta får räknas som en kort tid. Om börsen kraschar ner så riskerar du att tappa hälften av kapitalet, och återhämtning hinner knappt ske.

      Du behöver dessutom hela kapitalet (typ) Sedan, annars blir det ingen lägenhet.

      Slutsatsen är att du inte ska investera detta kapital i börsen. Jag hade gjort så här:

      Lägst risk: Sätt hela kapitalet i Spiltan Räntefond Sverige. Den ger någonstans 2% – 4% årligen. (Ungefär… 5% på tre år, men räntan går ju uppåt). Detta kan ge ungefär… 6 000 kr på två år. (jag räknar på 300 000 kr i kapital. Risken att du förlorar pengar är väldigt liten.

      Näst lägst risk: Sätt hälften av kapitalet i Spiltan Räntefond Sverige, 25% i Spiltan Högräntefond och 25% i Lannebo Corporate Bond A. De två nya räntefonder tar lite högre risker. Lånar alltså ut pengar till högre ränta. De kan ge någonstans mellan 3% – 7% årligen, men kan gå ner tillfälligt. Dessa fonder drabbas inte heller så mycket även om räntan går upp. De har ganska korta positioner. Denna lösning kan ge dig kanske 8 000 kr på två år, men risken är lite högre.

      Annat mellanalternativ: Sätt 100 % I Spiltan Högräntefond. Fonden kan gå ner tillfälligt, men kan ge dig någonstans på 6% – 12% på två år. Alltså runt 20 000 kr på två år.

      Ska du vara riktigt aggressiv kan du sätta kanske 1%- 5% på börsen… eller om du räknar med 3 000 inkomster på ränta kan du ju sätta 3 000 kr på börsen. Då kommer räntan att ersätta en ev. börskrasch. Men det blir inte så hemskt mycket ner avkastning.

      Mitt råd är alltså att du inte ska ha någon risk på detta kapital. Det blir alltså räntor. Snabba pengar finns inte… för att tjäna mycket pengar måste du ta en alldeles för hög risk och du kommer antagligen förlora mycket pengar istället.

      Min bedömning är att börsen är för högt värderad just nu för kortsiktiga investeringar. Nu har jag snurrat runt samma tankar tre gånger… Jag tror duvet var jag står! 😉

Lämna en kommentar