Har börsen bara gått upp sedan 2008?

Bara upp
(Grafik från Avanza och sammansatt av Thobias)

Om du investerar på börsen och låter ditt kapital vara i 5 – 10 år så kan jag nästan garantera dig att du har gjort en ganska bra avkastning. Betyder det att börsen alltid går upp? Givetvis inte! Dessutom har jag hört att börsen nu har stigit oavbrutet sedan kraschen 2008, med ett litet undantag för 2011… Stämmer det verkligen? Vi dyker ner i siffrorna!

Om du tittar lite på bilden ovan så ser du hur stockholmsbörsen (omxs30) utvecklats sedan år 2000. Det är en bergodalbana som kan få magen att vända sig hos vem som helst! Jag gick tillbaka till värsta möjliga utgångsläget (eller strax före), vilket är årsskiftet 2000. Det var ungefär då jag köpte mina allra första aktier (Köpte Ericsson sent 1999…). Det blev inte en jättebra affär.

Men till och med om du gick all in årsskiftet 2000, med maximal otur i tajming, så hade du nu tjänat pengar på börsen. Detta är anledningen till att jag känner mig ganska trygg i att säga att du garanterat tjänar pengar på börsen, om du har en tidshorisont på 5 – 10 år*. Det är dessutom så att bilden ovan inte säger hela sanningen. Den visar bara utvecklingen hos de 30 mest omsatta bolagen utan utdelning. Utdelningen ger ytterligare 3% – 4% varje år, och det finns ju fler aktier på börsen.

OMXs30 SIXPRX
En jämförelse av de 30 mest omsatta bolagen utan utdelningar, med hela stockholmsbörsen med utdelningar.

Eftersom bolagen som vi investerar i delar ut en del av sin vinst till aktieägarna så kommer avkastningen att vara lite större än vad den rena aktiekursen säger. SIX Portfolio Return Index visar hur hela börsen (alla bolag) utvecklats inklusive utdelning (som dessutom återinvesteras…). Nu börjar vi se hela sanningen!

Om du nu investerat alla dina tillgångar i börsen… på ett smart sätt, genom att köpa flera bolag. Men du hade maximal otur med tajmingen och köpte när IT-boomen var som högst. Då hade du tre år med våldsam krasch… sedan låg du på plus igen 7 år senare. Men bara för att dyka ner i finanskrisen! Men 10 år efter din ursprungliga investering ligger du sedan plus igen, och idag har du ca 4 gånger pengarna.

Nu hamnade jag lite off-topic av vad jag egentligen tänkte att det här inlägget egentligen skulle handla om. Jag har läst lite kommentarer på olika sociala medier där nystartade investerare antingen varit nervösa för att deras fonder gått ner nu i sommar eller visat förvåning att börsen inte alltid går upp. Dessutom har jag sett artiklar som säger att börsen stigit oavbrutet sedan 2008. Det var kring detta jag egentligen tänkte kommentera…

Vi kan enkelt konstatera att börsen inte alltid går upp. Ibland har vi dramatiska börskrascher, börsen kommer också att påverkas av de naturliga konjunkturcyklerna i samhället. Har man otur kan man råka investera precis på toppen med tre år nedgång framför sig. Man ska absolut inte investera pengar man ska använda inom 2 – 3 år! Börsinvesteringar måste vara långsiktiga

Börsen årlig avkastning 2000 2016
Jan Bolmesson på bloggen rikatillsammans.se har sammanställt börsens årliga avkastning. Här kan vi se att det finns bra och dåliga år.

Titta igen på startbilden. Börsutvecklingen ser it som en backe… Den klättrar uppåt. Visst… det är lite gropar i vägen, men det verkar ju verkligen som om vi står på toppen av en lång backe! De senaste 8 – 9 åren har ju varit riktigt fantastiska! Lilla året 2011 var ett undantag, men annars är det bara upp! Eller… ja… vi har ju 2015 också. Men då stod ju börsen mest still. Den gick till och med upp om man räknar med utdelningar. Alltså har vi inte haft några nedgångar sedan finanskrisen, vilket i stort sett måste betyda att vi står inför en massiv krasch!

Kanske är det så. Jag har själv satt en del pengar utanför börsen på grund av denna risken. Men när jag läser om flera år av oavbruten uppgång så tycker jag att man gör ett misstag när man bara tittar på hela kalenderår. Det är nämligen så att börsen sjönk ca 25 % mellan 27 april, 2015 och 27 juni, 2016! Det är en ganska stor nedgång, som det i stort sett aldrig pratas om av den enda anledningen att uppgången före och efter gjorde att kalenderåren såg ganska bra ut! Är det vettigt?

Nedgången 2011: -26,28%
Nedgång 2011

Nedgången 2015: -26,64%
Nedgång 2015

Slutsatsen är alltså att under denna långa uppgång från 2008 till 2017 har vi faktiskt haft två perioder när börsen faktiskt gått ner över 25%. Börsen är högt värderad, och risken är stor där ute, men vi har faktiskt inte haft en obruten uppgång sedan finanskrisen.

På grund av denna volatila/svängiga börs så är det viktigt att du följer några enkla råd när du investerar:

  • Investera långsiktigt! Pengar som du måste ha närmsta åren ska inte placeras på börsen. Sikta på minst 5 – 6 år.
  • Investera i flera olika bolag. 10 – 15 olika bolag, eller i fonder.
  • Investera regelbundet. Månadsspara helst hela tiden, eller om du ska sätta in ett kapital så sprid ut det månadsvis under ett eller ett par år för att minska risken för dålig tajming.

Läs gärna mer om det här:

Strategi? Att köpa sig genom fallet!
Att månadsspara minskar risken!
Aktieskolan, del 3 – investeringsdags

Lycka till med dina investeringar!

 

* När du investerar på börsen så ska du investera med sunt förnuft! Alltså inte gå all-in i en enda hypad aktie. Då kan jag inte garantera att du kommer tjäna pengar. Ska du köpa aktier så köp 10 – 15 stycken olika bolag som du känner till och som funnits med ett tag. Eller köp in dig i fonder, där förvaltaren väljer aktier åt dig. Då garanterar jag att du kommer tjäna ganska bra pengar på 5 – 10 år!

2 kommentarer

  1. Jag tror anledningen till att så många pratar om en uppgång som varat sedan mars 2009 är att de är USA-influerade. I USA har de en tumregel att en bear market är när det går ner 20% räknat på slutkurser och vare sig S&P500 eller Dow30 har haft en sådan bear market sedan 2009. Det var nära 2011 då jag tror S&P500 var ner 20% från toppen ‘intraday’ men det räknas alltså inte. Varför svenska börsen ska definieras utifrån en annan börs i en annan valuta är högst oklart, men gissningsvis ligger det ingen större intellektuell ansträngning bakom detta utan man har bara plankat analysern rakt av från USA.

    En annan intressant invändning man kan göra är om en bull market ska räknas från botten eller från när den bryter ut från tidigare toppar. Många pratar om den stora bull market som var i USA från 1982 till 2000. Botten var dock redan 1974, men det var först 1982 som gamla toppar togs ut. Motsvarande år idag skulle i så fall vara 2013. Det var först då de stora börserna började ta ut gamla toppar från 2000 respektive 2007. I så fall har denna bull market bara pågått i fyra år, och det låter ju inte alls så farligt.

    Mvh Mattias

Lämna en kommentar