The Best of Investmentbolag Part Two

Skärmavbild 2017-11-08 kl. 21.35.19

I ett inlägg från mars 2016, The Best of Investmentbolag gick vi igenom vilka innehav som Investmentbolagen hade och hur de hade utvecklats på börsen. Nu tittar vi åter på vad som har hänt i de Svenska Investmentbolagen.

Börsutvecklingen sedan mars 2016 har varit mycket god. Detta har avspeglats i de flesta av Investmentbolagen med undantag för några av dem. Grundidén är att visa på vilka innehav som Investmentbolagen har, både noterat och onoterat. Det är tämligen intressant att se hur Sveriges elit bland företagsbyggande ser på värdeutveckling och företagsstrategier.  Alla siffror som presenterar kommer för enkelhetens skull (för mig) att inte inkludera utdelningar.

Ratos, Öresund och Bure 
Ratos är Investmentbolaget som få verkar tro på. De har sedan mars 2016 tappat cirka 15% och någon vändning är svår att se på sikt. Bolaget var tidigare frikostiga med sin utdelning men mycket talar för att den kommer att sänkas över tid. På Avanza finns det över 20.000 aktieägare som fortfarande tror på bolaget.
Öresund är bland annat känt för sin ordförande Mats Qviberg och de största innehaven är Fabege, Bilia och Svolder. Alltså har vi ett Investmentbolag som är största aktieägare i ett annat Investmentbolag med nästan 16% i Svolder, prata om diversifiering!
Öresund har dock haft det lite trögt under året där Bilia har varit ett sänke.
Bure Equity har också haft det trögt under 2017, Bure har dock under en treårsperiod gått upp över 200%. Innehaven är lite ojämna men det är helt klart Lauritz och Cavotec som haft det mest motigt.

Latour, Investor och Industrivärden
Här har vi tre av Investmentbolagen som har haft en riktigt fin utveckling sedan mars 2016. De tre bolagen snittar på över 50% under denna period, mycket bra.
Latour har en mycket fin portfölj av bolag där Assa Abloy, Securitas och Sweco är stora innehav. Ägarfördelningar i Latour tillhör övervägande Gustaf Douglas med familj som äger över 77% av Latour.
Investor är en institution inom svensk industriägande och har funnits sedan 1916 där både SEB (14%) och Atlas Copco (20%) fanns med och som fortfarande återfinns bland innehaven. Investor förknippas starkt med Wallenberg som i fyra generationer har varit med och utvecklat bolaget och dess innehav till vad det är idag. Investor är också den absolut mest populära Investmentbolaget på Avanza med 52.000 aktieägare.
Industrivärdens största innehav är Handelsbanken, Volvo och Sandvik som tillsammans är 62% av portföljen. Det var Handelsbanken som bildade Industrivärden 1944 då banken skulle dela ut aktieinnehav efter kraschen på 30-talet till bankens aktieägare. För den som vill läsa ett stycke svensk företagshistoria finns boken Industrivärden 65 år att läsa här.

Innehaven
Sammanställning av innehaven i tolv Investmentbolag där noterade och onoterade aktier finns med.

Skärmavbild 2017-11-08 kl. 21.07.50

Vi har gjort en genomgång av Investmentbolagens noterade innehav sedan mars 2016 och generellt kan man säga att det inte har skett stora förändringar. Svolder är det bolag som har omstrukturerat mest i portföljen. Vi har inte tagit hänsyn till om man har ökat eller minskat sitt innehav i de bolag som man äger. Intresset ligger helt i vad Investmentbolagen anser vara den bästa portföljen.
Nedan visar vi på vilka bolag som köpt eller sålts sedan mars 2016.

Skärmavbild 2017-11-11 kl. 14.16.45

Om man ser till vad bolagen har i sina portföljer är det egentligen allt man behöver äga. Investera i tio Investmentbolag och du kommer att få en underbar mix av aktivt ägande av i huvudsak svenska bolag och där man därtill får utdelning varje år.

Disclaimer: Felaktigheter kan förekomma men huvudspåret kvarstår att redovisa innehaven.

Sparabloggen.com

En kommentar

Lämna en kommentar