Streaming kan bli fulländad

pexels-photo-265685.jpeg

När man pratar om att streama medier är det främst Netflix och Spotify som man tänker på. De har varit banbrytande för hur man konsumerar musik och film och där Spotify ger tillgång till nästan obegränsad musik. Den fysiska enhetens tid är förbi och illegal nedladdning blir utmanad.

Det finns aktörer inom nästan alla kultursegment vad gäller streaming och digitalisering och detta har påverkat tillgången på ett mycket positivt sätt. Man kan se och höra på alla sorters enheter 24 timmar om dygnet alla dagar om året. Linjär-TV känns långt borta och jag har klippt det bandet för länge sedan. Tanken att titta i en TV tablå känns mycket avlägset och att därtill sätta sig ned en speciell tid för att se på TV.

Streaming har inneburit en revolution för oss konsumenter och har haft en positiv inverkar på ett plan samtidigt som artister och skivbolag får se sin fysiska skivförsäljning sjunka kraftigt och därtill är den intäktsmodellen rubbad. Att vara artist på Spotify ger inte i närheten av intäkter mot den fysiska enheten men det är nya tider och med den illegala streamingen av musik och film kom betalmodellen som en räddare för alla parter.

Erfarenhet
Jag är mycket positiv till alla alternativ som erbjuder ett lättare och snabbare sätt att konsumera kultur i olika former. Framför allt är det lagliga alternativ till alla olagliga nedladdningstjänster som där man urholkar hela systemet med att inte få betalt. Jag har provat många av de olika tjänsterna och en del har jag behållit medan andra har sagts upp. Storytel har varit populär i familjen och inte minst barnen lyssnar på det varje dag. Netflix är också standardabonnemanget som har funnits kvar medan andra har kommit och gått.
Att ha ett eller två abonnemang gör att kostnaden känns bra men om man väljer att ha många och dessutom är sportintresserad blir det kanska stora kostnader varje månad.

Spotify
Första gången jag hörde talas om Spotify var när en kompis nämnde att han hade fått en inbjudan att vara användare av grundarna till Spotify någon gång under 2008. Då gick det inte att förstå storheten men nu när de har 140 miljoner användare tio år senare inser man hur lyckat Spotify är. Jag kör gratisversionen med reklaminslag men det kan jag stå ut med tills vidare. Det är sällan man saknar någon artist eller grupp och min förhoppning är att det fortsätter växa och att upphovsmakarna får betalt för sina verk.
Kostnad 99:- i månaden eller gratis med reklam.

Netflix
Där har jag varit användare ända sedan de lanserades i Sverige 2012. Netflix startade 1997 och affärsidén var att hyra ut DVD via post. Det var först 2007 som de lanserade streaming för ett mindre antal användare och sedan har de dominerat marknaden i många länder. Har man barn är detta den absolut bästa tjänsten då utbudet är mycket stort. Vad gäller filmer och serier för vuxna finns det som för de övriga brister i utbudet.
Kostnad 89:-, 109:- och 139:- i månaden.

HBO
Främst känd för alla sina egenproducerade serier som rönt stora framgångar. Mina personliga favoriter är Simma lugnt, Larry! och Silicon Valley. Filmutbudet är begränsat och antalet nya filmer varje vecka känns låg.
Kostnad 89:- i månaden

Viaplay
Förutom streamingabonnemang kan man hyra och köpa digitala filmer men tyvärr är kostnaden relativt hög. Utbudet påminner om Cmore fast givetvis har de inte exakt samma filmer och serier.
Kostnad 109:-, tillägg sport 399:- i månaden.

Cmore
Utbudet är en blandning av svenskt och utländskt och som en extra liten bonus får man tillgång till delar av TV4 utbud utan reklamavbrott.
Kostnad 99:-, Sport 199:-, Premium 449:-, Golf 149:-  per månad

SF anytimeSkärmavbild 2018-01-08 kl. 20.24.36
Detta är ett bra alternativ till att gå och hyra film i en fysisk butik vilket känns väldigt föråldrat. Men det krävs att utbudet är stort både vad gäller nyheter men också äldre filmer och klassiker. Det finns många olika målgrupper som är intresserade av denna typ av tjänst. SF anytime erbjuder både att hyra och köpa film digitalt. Via den utmärkta tjänster Smartson.se blev jag testpilot och fick tre hyrfilmer gratis. För den som är intresserad kan Ni gå in på Smartson och anmäla Er för olika tester av produkter och tjänster.
Generellt tycker jag att priset är lite för högt vad gäller både köp- och hyrfilmer men detta kommer kanske att justeras utefter om affärsmodellen håller.
Kostnad hyra 29-39:-, köp 79-139:-

Amazon Prime Video
Tog en gratismånad och blev kvar en tid. Mycket begränsat utbud där man endast erbjuder engelsk textning.
Kostnad 30:- sex första månaderna sedan 60:-.

Storytel
Storytel grundades 2005 som Bokilur men byte 2007 till det mer internationella Storytel. Under åren som gått har Storytel expanderat kraftigt genom sammanslagningar och uppköp. De har avtal med de flesta svenska förlagen vilket innebär att de kan förmedla nästan alla ljudböcker som ges ut.
Kostnad 169:- i månaden.

Readly
Detta är den digitala motsvarigheten till film, musik och ljudboktjänster inom magasin och veckotidningar. Det finns över 2 500 tidningstitlar från olika länder där det finns möjlighet med bokmärken, spara favoriter och sofistikerad sökfunktion.
Readly täcker många intresseområden som t.ex mode, sport, bilar, inredning, fiske eller träning.
Kostnad 99:- i månaden.

Slutsats
– Alla tjänster erbjuder månadsabonnemang vilket innebär att man snabbt kan säga upp sitt abonnemang utan att ha bundit upp sig på ett år eller mer.
– Om man väljer ut någon av tjänsterna får man kanska mycket för pengarna. Tänk att det inte  var särskilt länge sedan man fick släpa sig till en uthyrare för att få tillgång till motsvarande filmer.
– Alla aktörer måste utveckla sitt utbud, både av nya och gamla filmer. Vad gäller serier tycker jag att de täcker upp väldigt bra även om vissa serier bara går att nå på det bolaget som producerat den.
-Spotify är och förblir en helt fantastisk produkt för oss användare särskilt när man kan välja mellan gratis reklamfinansiering och betalversion.
-Storytel är också en grym produkt där man erbjuder ett stort utbud och som man har möjlighet att ladda ner för att inte dra extra data.
-Erbjudande om en kortare provtid är bra, dock är det lätt att bli kvar.

Vi ser med tillförsikt fram emot nya funktioner och ännu bättre utbud.

Sparabloggen.com

Lämna en kommentar