Analytikerna gick bort sig i H&M

hm-share-image.jpg

För nästan exakt fyra år sedan sålde jag hela mitt innehav i H&M, alldeles för tidigt för aktien hade mycket kvar att ge. Uppgången pågick fram till februari 2015 och sedan var det slut. Föga anade vi alla hur det skulle se ut några år senare.

Under åren har man hört från många analytiker och insatta i branschen att H&M skall man ha i sin portfölj, ett tillväxtföretag utan dess like. Det fanns antagligen ingen anledning att betvivla att företaget H&M har varit en fantastisk framgångssaga inom billigt mode i hela världen. För 2,5 år sedan skrev jag en liten kort historik om H&M som bolag och vad man än säger om företaget idag så är det helt fantastiskt vilken utveckling det  haft sedan börsintroduktionen 1974. Aktien har stigit 25 337% om man gick in 1 Skärmavbild 2018-01-17 kl. 21.49.17.pngjanuari 1990 och sålde 1 januari 2015, bolaget har gjort många aktieägare förmögna. Därtill får man inte glömma direktavkastningen som är och har varit mycket god.
Det är inte svårt att förstå den eufori som funnits kring bolaget då de år efter år infriar förväntningarna hos aktieägare och analytiker. För att ta ett exempel skrev Privata Affärer 15 oktober 2015 så här:

Efter en stor rekyl är det dags att köpa Hennes & Mauritz igen. Tillväxten är stark, vinsten hänger med och bolaget fortsätter att utvecklas på både nya och gamla marknader.
H&M är en aktie som borde finnas i alla portföljer, speciellt de som har en långsiktig placeringshorisont. Bolaget är störst på börsen, växer oavbrutet och gynnar aktieägarna med en bra utdelningspolicy som ger klirr i plånboken framme i vår.

Drygt två år senare har det vänt kraftigt och domedagsprofeter skriver om sin negativa syn av H&M och många gör analyser om vad som gått fel och hur man skall komma ur denna kris.
Veckans Affärer publicerade en artikel 17 december 2017 där de presenterar sex punkter för att lyfta bolaget ur krisen.

1. Höja kundupplevelsen i butik
Merparten av H&M:s intäkter kommer fortfarande från de fysiska butikerna. Experter pekar nu på att kundupplevelsen måste höjas i butiksnätet. Handelsbankens analytiker Magnus Råman menar exempelvis att bolaget måste öka investeringarna H&M-butikerna i syfte att göra dessa mer attraktiva.

2. Förbättra sortimentet
Bolaget erkänner själva att de behöver se över klädsortimentet. I samband med försäljningsrapporten förra veckan skrev klädjätten att ”…det varit obalans i delar av H&M-varumärkets sortimentsammansättning”.

3. Rekrytera ny ledning
Det kan vara nyttigt med en ny ledning som kan se bolaget med andra ögon. Det menar bland annat Henrik Didner, vars fondbolag Didner & Gerge är en av storägarna i H&M, som ifrågasätter om Karl-Johan Persson ska leda bolaget. Kritiker har länge pekat på att han bör ersättas med en ny kraft.

4. Stänga butiker
H&M flaggade förra veckan för att det kommer bli fler butiksstängningar framöver – men även färre öppningar. Många hävdar dock att bolaget varit senfärdiga i att agera. Analysfirman Carnegie skrev nyligen att ”…ett beslut att stoppa, eller till och med reversera, den aggressiva butiksexpansionen borde ha kommit för länge sedan”.

5. Snabba på omställningen till e-handel
Vissa menar att H&M:s onlinesatsning inte håller måttet. I den stora omvälvning som sker på marknaden – där kunderna överger fysiska butiker till förmån för näthandeln, råder det inget tvivel om att H&M måste hårdsatsa på sin e-handel för att inte tappa mark mot konkurrenter som exempelvis Zalando.

6. Sänka aktieutdelningen
De investeringar som H&M måste göra för att vända utvecklingen är rätt väg att gå – men kan bli kostsamma – och därmed finns en risk att klädjätten måste sänka aktieutdelningen, menar Handelsbankens aktieanalytiker Magnus Råman. Enligt hans prognoser så räcker inte vinsten på långa vägar till för att betala aktieutdelningen för 2017.

Det finns säkert en hel del sanningar i de sex punkterna men det var ingen som såg ett problem innan krisen började. De är ofta självutnämnda experter som på pappret vet vad som skall göras, men få har nog varit i närheten av att driva en affärsrörelse där man måste ta ansvar för sina beslut och därmed ta konsekvenser.

Är då H&M uträknat och har denna framgångssaga nått sin ände? Ingen aning, precis som de flesta analytiker. För hur skall man vet hur ledningen tänker, för rimligtvis ser de samma problem men de har också möjligheten att agera. För inte är det väl så att den välspridda myten kring familjeföretag stämmer;  förvärva, ärva och fördärva?

Sparabloggen.com

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s