(Grafik: pexels.com och Thobias)
Det finns pengar att spara på att byta bank! Generellt är kunderna väldigt trogna sin bank, vilket har gjort att de stora bankerna kan göra lite som de vill. I Sverige finns det 4 stora banker, som delar på ca 68 % av kunderna, det är i Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB. Dessa storbanker gör varje år enorma vinster. Inget fel i det, om det inte vore för att de tar betalt för saker som borde vara gratis! Det finns tusenlappar att spara varje år genom att byta bank!
För att kunna göra en jämförelse mellan avgifterna i bankerna måste man utgå ifrån ett kundcase. Avgifterna skiljer sig nämligen beroende på hur mycket pengar man har och hur mycket affärer man har med banken. Jag försökt utgå ifrån en ”normalkund”. Visserligen väl medveten om att det inte finns någon normalkund. Mina beräkningar är i alla fall baserade på en kund med några vanliga intressen hos banken. Har man mer med banken att göra så sparar man mer genom att byta och tvärtom.
Sedan är det inte på vanliga eller små bankkunder som bankerna tjänar de stora pengarna. De horribelt stora vinsterna görs på stora bolån och höga fondavgifter… Så har du ett stort bolån så finns de stora pengarna att spara genom att förhandla din bolåneränta. Den bank som ger dig lägst ränta är där du sparar mest pengar. Har du mycket pengar i fonder så gör du klokt i att titta på fondavgifterna!
”Normalkunden”:
- 2 betalkort, ett bankkort och ett kreditkort.
- 100 000 i sparat kapital, obundet som buffert.
- Ett visst litet aktiespar, storleksordningen ”Aktiesparare” på Compricer, http://www.compricer.se/aktier/.
- 100 000 i billån.
- 1 000 000 kr i bolån.
- Internetbank med räkningsbetalning.
De banker jag jämför är Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken, Skandiabanken, Länsförsäkringar bank, IKANO-banken, ICA-banken och Danske Bank. Det finns fler, men jag har inte undersökt dem.
Slutsatserna man kan dra av detta är:
- Storbankerna är dyra! Man ska inte behöva betala för internetbanken eller betalkort. Man bör få ränta på sitt sparkonto!
- De största pengarna finns att spara genom att pruta på sitt bolån! (om ditt bolån är stort…) Jämför räntor på olika banker, spela ut dem mot varandra och välj den bank som ger dig lägst ränta!
- Även billån kostar mycket i räntor! Hitta det billigaste! Man måste ju inte ha billånet i sin egen bank!
- Man kan spara tusentals kronor genom att kolla runt. Förhandla ditt bolån, låna till bilen där det är billigast, välj fonder med låg avgift!
En strömlinjeformat bankkund: (Här lämnar jag bolånet… det är bolånet som avgör annars…)
- Välj en nischbank. IKANO-banken kostar inget att vara kund hos, men de ger en bra ränta istället! Det ska inte kosta något att ha ett betalkort eller internetbank!
- Buffertspara helst inte banken alls! Det finns sparinstitut som ger hög ränta utan att binda kapitalet, och dessutom har de insättningsgaranti (http://www.compricer.se/sparande/ Där hittar man t.ex. GE Moneybank och Santander. Över 2%)
- All aktie- och fondsparande sköter man hos en internetmäklare. Avanza eller Nordnet har bäst priser, störst utbud!
Ex: Bankärenden hos IKANO-banken (lönekonto, betalkort, räkningsbetalning. 0 kr/år)
Buffertspar hos Santander. (2,1% i ränta ger 2 100 kr på 100 000 kr)
Aktie- och fondspar hos Avanza. (Lägsta courtaget, stort utbud.)
Glöm inte att jämföra!
http://www.compricer.se/sparande/
http://www.compricer.se/aktier/
http://www.compricer.se/kreditkort/
http://www.compricer.se/sparande/page/byt_bank
Lycka till!
Bra tips. Förvånad att det skiljer så lite mellan bankerna…Bra jämförelse!
Ingen bank har avgifter för fondkonto och förvaltningsavgifterna för fonderna är samma. Ex Avanza tar ut ett valutaväxlingspåslag vid köp/sälj av vissa utländska fonder, som ingen storbank gör. Sortimentet större, men priserna kan alltså vara högre hos nätmäklaren.
Intressant! Jag kände inte till att det gjordes ett påslag när man handlade fonder i utländsk valuta. Fick kika runt lite på Avanza:s hemsida innan jag hittade information som nog var relevant:
https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/handel-vardepapper/valutakonto.html
https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/handel-vardepapper/fonder.html
Man får alltså betala 0,5% extra i växlingsavgift när man handlar i utländska fonder (och aktier?) Detta kan man minska genom att växla själv manuellt, alltså köpa utländsk valuta och handla för den. Blir fortfarande avgift på manuell växling, men då endast 0,15%
Detta gör att en kund som har lyckats förhandla till sig en förmånlig bolåneränta, lyckats förhandla bort alla avgifter på internetbank och kort och bara sparar i vanliga fonder skulle kunna vara kvar i en storbank… men:
* Man får inte ta hjälp av bankpersonalen när det gäller val av fonder. Då åker man på bankens egna fonder som ofta utvecklas sämre, dessutom till ett högre pris.
* Utbudet är, som sagt sämre. Detta gör att man måste nöja sig med en svensk index fond, inte hitta den billigaste indexfonden. Man får nöja sig med EN amerikansk indexfond, man kan inte välja den billigaste amerikanska indexfonden osv. Dessutom är en dyrare förvaltningsavgift något man betalar VARJE år, inte en engångskostnad vid köpet. Detta tror jag väger upp valutaväxlingspåslaget.
Med detta sagt så är det ett par saker som ska fram till:
– Fondavgifterna hos storbankerna har gått ner på senare tid.
– Det är lite fult av Avanza att inte vara tydligare med att det faktiskt kostar 0,5% att handla i utländsk valuta. Detsamma gäller för övrigt Nordnet.
Men här kan man läsa mer om vad olika människor säger om sitt val för värdepapperhandel:
https://www.bankbetyg.se/bank/26/avanza
http://www.aktieinkomster.se/2012/05/21/konsten-att-v%C3%A4lja-m%C3%A4klare-bank-9659063
http://www.kolozzeum.com/forum/archive/index.php/t-199856.html
Att byta bank är fortfarande såpass hett att det når tidningen! Mer råd finns här:
http://www.di.se/artiklar/2014/10/10/sa-hamnas-du-pa-banken/