På börsen kan ingen höra dig skrika

moon-landing-apollo-11-nasa-buzz-aldrin-41162.jpeg

Nu var vi där igen, en kraftig rekyl under några dagar. Skräcken sprider sig och värdet på tillgångarna sjunker i snabb takt. Då dyker den ständiga frågan upp, vad gör man?

Den första frågan man bör ställa sig är vad som kan ha orsakar denna nedgång? Vid tidigare stora nedgångar kan man lätt se en utlösande faktor till exempel It-kraschen där de extremt övervärderade bolagen aldrig infriade några löften eller Lehman Brothers som antagligen är världens största konkurs som orsakade att arbetslösheten steg och världens börser föll stort.
Vad är det vi ser den här gången som tyder på något liknande? Inte mycket skulle jag säga, men det finns alltid flera orosmoment som tillsammans kan skapa denna effekt. I Veckans Affärer finns en artikel från Business Insider som visar på fem punkter som kan vara orsaken i USA:

  • En svag dollar driver inflationen
  • Ökat lönetryck på arbetsmarknaden som också har samma effekt
  • Skattesänkningar som är lånefinansierade
  • Hot om handelskrig
  • Dödläge i amerikanska kongressen

Sedan får vi inte glömma att det kommer naturliga korrigeringar när börsen börjar kännas övervärderad och bolagsrapporter över lag känns svaga. Detta behöver dock inte innebära en långvarig nedgång generellt.
Rubriksättarna i olika tidningar älskar att basunera ut budskap med stora rubriker för att dra till sig uppmärksamhet och här är exempel på några av dem:pexels-photo-326580.jpeg

  • Blod, svett och börstårar – illröd dag i Stockholm
  • Aktiestrategen: ”Bra tillfälle att köpa kvalitetsaktier till reapris”
  • Stockholmsbörsen faller fritt 
  • Fall på börsen i USA – Dow Jones backade med 4,6 procent
  • Börsraset stannar upp

Finns det då någon universallösning i dessa dagar?
Det enkla svaret är nej och vi hade kunnat stanna där. Men det som historiskt har visat sig vara mycket framgångsrikt för den vanliga aktiespekulanten är att behålla sitt innehav och öka medan rean pågår. För vem vill inte fynda på marknad som ständigt blir dyrare?
Nu är inte alla helt övertygade om denna strategi och då kan man ta till de mindre bra varianterna som över tid kan visa sig vara riktigt dåliga.

Sälj hela skiten
Tanken är frestande och om man backtradar så är det ju helt självklart att man skulle ha sålt i början av 2000 eller i början av 2007. Men eftersom det är helt omöjligt att sia om framtiden kan vi lika gärna ha en stark börsuppgång inom några månader och därmed har man stått utanför marknaden. Tål man inte svängningar ska man inte investera i aktier eller aktiefonder.

skydiving-jump-falling-parachuting-38523.jpeg

Hedgefonder kan det vara något?
Hedgefonder är något som jag har utvecklat ett mer negativt förhållningssätt under senare tid. Dels för att de flesta av dem är mycket dyra med låg avkastning. De Hedgefonder som lyckas bra som Gladiator medför också en stor förvaltningskostnad som man måste ha med i beräkningen i andra ändan av skalan finns Brummer Multi-Strategy som har en totalkostnad på över 4% och har under många år presterat mycket dåligt.

Vikta över till räntor
En del väljer att dra ned på risken i sin portfölj genom att balansera upp den med räntefonder från och till. Om man känner en oro drar man ned på sitt aktie- och fondinnehav till förmån för räntefonder och tvärt om när det finns positiva signaler i marknaden. Det blir dock lite som när man säljer aktier vid en dipp, man vet inte hur länge och hur djupt det skall rasa.

skydiving-jump-falling-parachuting-38523.jpeg

Spekulera i börsfall
Man kan spekulera i om börsen faller och tjäna pengar på det genom att till exempel köpa Xact Bear. Detta är en ETF som är en fond som kan handlas över en börsen och målet är att nå positiv avkastning när börsen går ned. Man kan även blanka specifika bolag eller OMX Stockholm 30 som man tror kommer ha en negativ utveckling. Detta innebär att man lånar aktier och säljer dessa direkt på börsen i väntan på nedgång. Sedan köper man tillbaka aktierna till en lägre kurs som man sedan lämna tillbaka och allt däremellan är din avkastning.

Det finns många varianter och man måste själv skapa sig en bild på hur man ser på marknaden och världsutvecklingen. Men en sak är nästan säker, börsen kommer att repa sig, oavsett hur lågt den sjunker, det kan bara ibland ta lite tid.

Sparabloggen.com

4 kommentarer

  1. 4% är helt fel i Brummer Multi Strategy. Avgiften är 0 för fonden men 1% i fast för respektive underliggande fonder och 20% i prestationsbaserat mor respektive fonds jämförelseindex. Hur kommer du fram till 4%?

    1. Hej!

      Jag gick efter Avanzas beräkningar av avgifter vad gäller Brummer. De anger 4,09% som innefattar Avanzas avgifter, löpande avgifter, transaktionsavgifter samt övriga avgifter.

Lämna en kommentar