Leif GW Persson – börsorakel?

fortune-telling-1989579_1920.jpg

Mycket finns att säga om GW Persson men han är en intressant och underhållande människa. Främst har han publikt blivit känd för sitt författarskap och sin medverkan i Efterlyst (1998-2010) och Veckans brott (2010-). Vill man komma honom närmare finns det en utmärkt dokumentär i två delar som numera återfinns på YouTube.

Kriminolog
1965 började han studera vid Stockholms universitet och 15 år senare kom hans doktorsavhandling om statistiska mätproblem inom kriminologin. 1982 blev han docent vid Stockholms universitet och 1991 utnämndes han till professor vid Rikspolisstyrelsen i ”kriminologi med särskild inriktning på polisiära metoder och problem”. Mellan åren 1967 och 1977 var han expert och rådgivare åt rikspolisstyrelsen.

Författare och allkonstnär
Som författare debuterade GW 1978 med boken Grisfesten som 1984 filmatiserades och fick titeln Mannen från Mallorca. Sedan dess har han varit aktiv som författare och haft en enorm succé med stora försäljningssiffror som har gjort honom till en rik man.
Han har även gett ut jakt- och kokböcker och medverkar i program som Grabbarna på Fagerhult.

Aktieintresse
GW har ett uttalat aktieintresse och har varit framgångsrik med sina investeringar. Han medverkade på Avanza forum i maj 2011 och blev intervjuad av Cleas Hemberg. Under samtalet lyfter GW fram ett antal bolag som han i grunden bedömer som kvalitetsbolag med möjlighet till mervärde för aktieägaren.
Bolagen som han lyfter fram är Holmen, Skanska, Astra, Bure Equity, Nordea och Haldex och Rosche.
I en artikel från SVD från maj 2012 ger han sin syn på ett antal bolag som han finner som intressanta investeringsobjekt: Balder preferensaktie (inlöst), Teliasonera, Rosche, Nestlé, Proffice (uppköpt av Randstad 2016), Bure Equity och AstraZeneca.
Torsdagen den 15 februari hade Nordnet sitt evenemang NordnetLive på Radisson Blu Waterfront där det bjuds in allehanda gäster från olika branscher och där det bjuds på analyser och aktietips. GW var en av gästerna och i vanlig ordning underhöll han publiken och tittarna på sitt vanliga vis. Han pratade om sitt basutbud av aktier som han har i sin portfölj: Akelius, Novo Nordisk, Sobi, Sandvik, Skanska, Holmen, Klövern och Resurs Holding.
Bland de mindre kända bolagen har fyra av dem introducerats på börsen under andra Skärmavbild 2018-02-17 kl. 10.07.14hälften av 2017 och Footway hade introduktion under 2015. Det man kan säga om dessa bolag med undantag för Footway är att de stigit första dagarna för att sedan falla tillbaka kraftigt. Terranet har fallit nästan 60% sedan toppen för åtta månader sedan. Bio-works -40% och SenzaGen -26% sedan toppen och likaså har H&D Wireless som faktiskt steg under drygt två veckor för att sedan falla tillbaka. Det bästa tycks vara att hänga på i introduktionen och sedan sälja fort. Innan en IPO brukar det ”läcka” att GW kommer att gå in i bolaget och detta har givetvis en positiv effekt för aktien.

Om man har missat dokumentären om GW finns den på YouTube att se. Jag kan även rekommendera dokumentären om Revolver Harry med GW och till sist kan man resa tillbaka till början av 80-talet och det klassiska programmet Måndagsbörsen där han medverkar.

Sparabloggen.com

Lämna en kommentar