Halvtid 2018

adventure-athlete-athletic-235922
(Grafik: pexels.com och Thobias Eriksson)

Vi är lite sent ute… men vill gärna vara med och dela med oss av våra resultat för första halvåret 2018. Flera twitter-profiler och bloggare har lagt ut halvtidsresultat när Q2 tog slut 29 juni. Som ni kan läsa på vår historiksida så var 2017 inget vidare år för Sparabloggen AK. Hur har det då gått för oss 2018?

En sak man ska vara medveten om när man läser om andras resultat är att det har skett ett ganska tydligt urval innan siffrorna presenteras. Det jag menar är att personer som har lyckats väl delar med sig av sin framgång, och de som inte lyckats så väl inte säger så mycket om det. Eftersom jag skriver inlägget så måste jag vara ganska nöjd. 🙂 Men det finns säkert många som lyckats väldigt mycket bättre. Lägg gärna en kommentar nedan med din egen avkastning. Även om du kanske inte lyckats så väl.

Resultat Q1Q2 2018
Som synes så följde vi börsen som en skugga fram till början av maj månad. (Fast lite lite bättre… 😉 ) Sedan i maj/juni så gjorde vi ett litet ryck och avslutade Q2 med en avkastning på strax över 9%.

Under året har vi gjort en del affärer. Några bolag har bytts ut, och fonder har köpts. Under året har vi köpt aktier i Nolato och Kinnevik. Två bra affärer då Nolato har stigit med 28% och Kinnevik med 20%. Samtidigt har vi också sålt av två bolag; Invisio Communication och Bilia. Något som också varit ett smart drag, då Invisio har sjunkt med 17% och Bilia ca 10%.

De fonder som vi köpt in oss i är Öhman Etisk Emerging Markets A, Lannebo Europa Småbolag A SEK, Pacific Explorer Dynamic A, Swedbank Robur Ny Teknik. Dessa fonder har gått bra under en längre tid, och ger oss en ganska bra diversifiering i världen. Nu hoppas vi bara att Trumps handelskrig inte ska förstöra allting…

Under året har vi också investerat en del i Spiltan Högräntefond. Ovan nämnda Trump, handelskrig, konjunkturtopp är några tecken som kan tyda på att börsen kommer att gå ner. Under en sådan period kan det vara klokt att vara investerad i räntor eller andra instrument som inte följer med ner. Kanske är Spiltan Högräntefond inte exakt rätt ränteinstrument (eftersom det investerar i företagsobligationer… som blir mer riskfyllda om räntan stiger och företagen hamnar i svårigheter). Läs gärna mer om hur man kan hantera en nedgående marknad här.

Sparabloggens Aktiesparklubb fungerar så att vi sätter in 2 000 kr var när lönen kommit in på kontot. Detta kapital investerar sedan regelbundet i vår portfölj. Vissa månader bygger vi på ett innehav i ett bolag genom att köpa ytterligare aktier, andra månader ökar vi på ett innehav i en fond. Detsamma gäller när det kommer aktieutdelningar. Ibland får vi också ombalansera portföljen, om ett innehav halkat efter eller vuxit sig för stort.

Själva portföljen bygger vi av 10 bolag på stockholmsbörsen, med en fördelning mellan LargeCap, MidCap och SmallCap. För tillfället har vi bara 8 bolag i portföljen, så vi behöver hitta två bolag till att investera i för att få en komplett portfölj. Har du några förslag? Hör av dig!

Sedan använder vi fonder för att fånga in andra marknader än den svenska. Läs gärna mer om vår portfölj här.

Nu siktar vi in våra tankar på andra halvåret 2018. Men kanske ska vi ta lite semester först? 😉

Trevlig sommar!

 

 

Lämna en kommentar