Bästa betalkortet till resan!

hängmatta semester

Det är lätt att drömma sig bort till en semester, så här i mörkaste vintern! När man ska ge sig iväg utomlands inställer sig frågan; hur ska man betala när man kommit till resmålet? Det finns ett antal svar:

Ta med kontanter.
Finns alltid risk att kontanterna försvinner (stöld, rån, borttappat). Det kostar pengar att köpa annan valuta. ”Risk” att pengar blir över och måste växlas tillbaka mot ytterligare avgift. Fungerar överallt, om man har rätt valuta!

Köpa resecheckar.
Lite omak att köpa resecheckar. De håller på att bli omoderna (utkonkurrerade av kreditkort) och går därför inte använda överallt. Kostar pengar att köpa resecheckar, men det bli ju som att köpa en försäkring.

Använda betalkort.
Det fungerar samma som hemma. VISA/Mastercard är tämligen vida spridda. Finns säkerhetsrutiner mot stöld/skimming mm. Men det finns ”dolda” avgifter. (Dolda för att det stod på hemsidan eller villkoren då när man tog ut kortet… numera glömt ju!)

Mitt tips blir att främst använda betalkortet på semestern, men att ha med en liten handkassa i kontanter att ha om kortet inte fungerar när man ska äta / dricka lite innan man når nästa uttagsplats. Annika Creutzer ger mer saker att tänk på.  Men det gäller också att ha koll på de där avgifterna som kortet kan ha, och vilket kort är egentligen bäst på resan?

De avgifter som finns på betalkorten är: årsavgift, uttagsavgift i automat, valutaväxlingsavgift och eventuell kreditränta. Enligt mig är det bästa kortet att ta med på resan det som inte kostar så mycket.
(eventuell reseförsäkring kan man ju få också… men man måste ju inte använda reseförsäkringskortet på själva resan! Jag rekommenderar Skandiabankens kreditkort för reseköp och elektronikköp! 0 kr årsavgift med extra reseförsäkring och köpskydd!)

DN har gjort en sammanställning över de bästa korten för olika kunder (dock ej ungdomar… det finns en här). Några av uppgifterna i DN:s sammanställning gäller inte riktigt längre… besök banken för senaste uppgifterna!

*********************************************
Detta inlägg är uppdaterat eftersom kortmarknaden
ändrat sig. Läs uppdateringen här:
KREDITKORT PÅ RESA, UPPFÖLJNING
*********************************************

Det bästa kortet för resan är denna gång lite svårare att kora. Det står mellan ett kort från ICA. Nämligen ICA Bankkort! (ett Mastercard) och ett kort från Santander, nämligen Santander Mitt kort med ränta!

Santander kortICA bankkort

Använder du ofta uttagsautomat utomlands är ICA Bankkort bäst…
men Santander Mitt kort med ränta passar de allra flesta!

 Kortbetalning utomlands
Ju mer du använder kortet utomlands… desto mer sparar du på ICA Bankkort.
Men håller du dig bort från uttagsautomater (max 12 ggr/år) så blir Santanders kort gratis!.

Kom bara ihåg att även betalkorten har några nackdelar! Tänk på att:

Skydda ditt kort under resan
Man är väldigt beroende av att ha tillgång till pengar under resan. Var försiktig med kortet under resan. Utan kort, inga pengar. Skydda dig mot ficktjuvar och lämna inte ifrån dig kortet vid betalning (risk för skimming!).

Ha lite backup, genom att ha ett reservkort
Blir du av med kortet, eller kortet inte fungerar av någon annan anledning, se till att ha en backup. Ditt vanliga kort kan få följa med, eller ett kreditkort som inte har någon årsavgift (kan vara bra som backup hemma med! Ta Skandiabankens kreditkort… det har du ju redan eftersom du köpte resan med det!)

Valutaväxlingsavgiften ska vägas mot årsavgiften
Väg alla avgifter mot varandra! Att skaffa ett kreditkort utan årsavgift är inte svårt, det finns flera. Dessa har dock andra avgifter (uttagsavgift och valutaväxlingsavgift). Det gäller att väga utgifterna mot varandra. En valutaväxlingsavgit på 1,5% blir större än en årsavgiften på 300 kr om man handlar för minst 20 000 kr/år i utländsk valuta. Frågan är ju hur mycket du kommer handla för? (och vilka avgifter ditt kort har!)

Läs mer här:

Artikel på SVD
Bra sammanfattning på pengar.se

Ha en trevlig resa!

En uppföljning, med praktiska test av Mitt Kort med ränta kan du läsa här.

Ytterligare ett tips om hur du undviker extra utgifter på resan läser du här.

* Vi på sparabloggen.com rekommenderar en del olika kreditkort. Det går att spara pengar på att använda dem. Men ett varningens finger! Kreditkort sparar bara pengar om man inte konsumerar mer bara för att det ska betalas i efterhand OCH att man alltid betalar av alla inköp innan de räntefria dagarna löpt ut! Kreditskulder är oerhört dyra! Använd både sträng konsumentkontroll och autogiro på räkningen! Kreditkorten ska SPARA pengar inte kosta pengar!

Annons

17 kommentarer

 1. Räntor och avgifter för Santanders kort: ”Alltid upp till 60 dagars räntefrihet på allt du betalar med Mitt kort. När du tar ut kontanter i bankautomat eller genom att köpa valuta betalar du ränta från den första dagen.”

 2. Absolut! Santanders kreditkort Mitt Kort är ett billigt och bra kort, men om man använder bankautomat eller köper valuta blir det kreditränta omedelbart. Men… det kort som det står om ovan har ingen kreditränta:

  Mitt Kort med Sparränta används på så sätt att man sätter in sin lön på ett sparkonto varje månad. Då får man ränta på sitt lönekapital! (0,5 % i denna lågräntemiljö) Sedan är kortet helt gratis i årsavgift, valutapåslag och automatuttag (dock max 12 uttag! Kortet ska användas till betalning!)

 3. Betr. jämförelsen ”bästa betalkortet på resan” undrarjag om ni gjort jäförelse av växlingskurserna. Min magkänsla efter att efter resor ha jämfört Ica, Norwegian och AMEX är att ICA har haft den klart bästa växlingskursen, och AMEX den sämsta. Ett annat problem med Norwegian är att det inte funkar på försäljningsställen utan chipläsare. I USA är det långt från alla butiker som använder chipläsare, och då är det tvärstopp med Norwegian. Jag har påpekat detta för BankNorwegian, och uppmanat dom att informera om detta. Enda svaret är att man prioriterar säkerheten. Speciellt som man själva flyger på många destinationer i USA borde denna information vara tydlig.

  1. Vi har tyvärr inte tittat på eventuella skillnader i växelkurs. Bara att rekommenderade kort använder VISA:s eller Mastercards egna officiella kurser. Eller? Värt att kolla!

   Mvh,
   Sparabloggen.com

 4. Har länge använt Icas kort på resor, men från och med mars 2016 kommer Ica också att lägga på en växlingsavgift, vilket gör att jag nu funderar på att byta bank (eller åtminstone utlandskort). Så här skriver Ica i sin information till kunderna:

  ”Valutaväxlingspåslag
  EU har ändrat reglerna för kortersättning. Det gör att vi från den 1 mars 2016 kommer att införa ett valutaväxlingspåslag på 1,25 procent när du handlar eller tar ut pengar med ditt bankkort i utländsk valuta. Vi har gjort vårt påslag så lågt vi kunnat, så det är ett av marknadens lägsta. Andra banker och kortutgivare tar oftast mellan 1,50-1,65 procent. Så även framöver kan du spara en del genom att betala med ditt ICA-bankkort utomlands.”

  Låter då som om Santander vore värt att titta närmare på ..

  1. Jag såg det! Santander Mitt Kort+ verkar vara alternativet, men jag behöver kolla upp vilka vilkor de har.

   Dags att sondera marknaden för kreditkort för resan igen!

   1. Möjligtvis Mitt kort, inte Mitt kort+. + tar avgift + procent på varje automatuttag.
    Även på Mitt kort står det att det inte är räntefritt när man tar pengar i uttagsautomat, vad nu det innebär? Kan man ”sätta in” pengar utöver krediten så gör det ju inget men om man tar av kredit (och inte kan sätta in pengar innan) och räntan börjar ticka direkt så är det ju kasst!
    Hade gärna ringt Santander för klargörande själv men är utomlands för tillfället. Är mest glad att vi redan har varsitt Mitt kort med sparränta sen tidigare, nu får vi se hur länge vi får behålla våra ursprungliga villkor.

 5. ICA inför växlingsavgift from 1 mars 2016
  Dags att uppdatera hela jämförelsen nu, då även EU påverkar regelverket, så tex de som ger ”kickback” på gjorda inköp, tex OKQ8 sänker bonusen från 1% till 0,3%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s