Aktier – del 1

stock_graph_picture_170389

För Er som är nyfikna på aktier och vill veta lite mer om hur det fungerar kommer Sparabloggen att publicera ett antal inlägg i ämnet. Så håll till godo här kommer del 1.

Vad är aktier?
En aktie är helt enkelt en ägarandel i ett företag som är registrerad i form av ett aktiebolag. När du innehar en eller flera aktier blir du alltså delägare i detta företag. Med ett innehav har man rätt att gå på bolagsstämma och vara med och påverka och ställa frågor. Vid bolagsstämman utses en styrelse som i sin tur utser en VD. Denna VD ansvarar för skötseln av företaget även om styrelsen är ytterst ansvarig för organisationen av företaget.

När man handlar aktier finns det preferensaktier, A-aktier, B-aktier, C-aktier osv. Skillnaderna mellan de olika aktierna brukar var rätt att förvärva vissa aktier eller rätten att rösta på bolagsstämman. Vanligt är att A-aktier ger rätt att rösta på bolagsstämman vilket då kanske B-aktien inte gör. Det brukar aldrig vara någon skillnad till rätt på utdelning.

Aktier är en fantastisk möjlighet att börja intressera för företag, samhälle och omvärlden. Men den största drivkraften är troligtvis att i slutändan tjäna pengar.

Hur tjänar man pengar på aktier?
Avkastning kan man få genom att aktien stiger i värde och du tar hem vinsten (säljer aktien). Detta kan vara under en kort period eller att man sitter på aktien under många år. Ett annat sätt är den utdelning som många av bolagen ger på Stockholms börsen. Utdelning är aktieägarens del av företagets vinst. Tacken för att du investerat pengar i företaget. Det är styrelsen som föreslår storleken på utdelningen, men årsstämman som beslutar om den. En gång om året vid bolagsstämman beslutas om och hur mycket som ska delas ut till aktieägarna. Utdelningar på upp till 6-7% varje år förekommer vilket är fantastiskt om man ser på dagens låga ränta.

Historiskt är aktier en mycket bra sparform där Stockholmsbörsen stigit ungefär 10 procent de senaste 100 åren trots diverse stora kriser som har påverkat avkastningen. För den som skänker sitt nyfödda barn 10 000 kronor ser till att denna har 4 903 707 kronor vid 65 års ålder. Nu kan man inte räkna med att alltid tjäna de stora pengarna. Satsar man på fel bolag vid fel tidpunkt kan det få förödande konsekvenser. It-kraschen under 2000-2002 är ett tydligt exempel där det gick riktigt illa för många bolag och inte minst aktieägare. Ericsson toppade på en kurs av 832 kronor per aktie i mars 2000 och sjönk ned till 32 kronor på drygt två år. Sedan dess har bolaget inte varit närheten och har i nuläget en kurs på 86 kronor. Det finns alltså alltid en risk förknippat med att äga ett företag. Om företaget går dåligt, så blir det värt mindre, och du förlorar pengar!

Minska risken
Bästa sättet att minska sina risker är att välja bolag som är stabila med en lång och lönsam bakgrund och förhoppningsvis en bra utdelning. Motsatsen till detta är företag som inte går med vinst som satsar på ny teknik, medicin, gruvnäring eller andra ovissa faktorer i samhället. Här pratar man om en lottsedel istället för investering.

För att ytterligare minska riskerna är det bra att använda sig av diversifiering. Diversifiera är samma sak som att äga flera olika bolag, att inte lägga alla ägg i samma korg. En bra aktieportfölj kan innehålla 8-12 aktier inom olika branscher för att sprida riskerna. Något som många förordar är att ha byggbolag, investmentbolag, banker, fastighetsbolag, industriföretag i sin portfölj. Men det beror också på hur konjunkturen ser ut i vissa branscher eller samhället i stort. För att göra det lite extra roligt tycker jag att man ska peta in någon liten krydda i sin aktieportfölj. Något bolag som man tror på men som inte riktigt har visat det i börskursen.

Att investera i aktier innebär hög risk vilket kan dämpas om man balanserar upp portföljen med räntor och obligationer som har lägsta risknivå.

I del 2 kommer vi titta närmare på hur man handlar aktier.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s