Bästa Sverigefonden

flag-of-sweden_w520

En populär kategori bland fondutbudet är Sverigefonderna. Det är ett logiskt alternativ eftersom man känner till många av de bolag där förvaltaren investerar. Att enbart fokusera på Sverigefonder kan däremot vara förödande eftersom diversifiering är grundbulten i investeringsplanen.
Nu ska vi fokusera på vilka Sverigefonder som är värda att satsa på och ställer dessa mot gratisfonden Avanza Zero. Min filosofi är att fonderna som inte lyckas slå Avanza Zero inte ska ingå i portföljen.

1 år
Vi börjar med ett år och tittar på vilka fonder som haft bättre avkastning än Avanza Zero. Sammanlagt finns det 106 Sverigefonder att tillgå och Avanza Zero hamnar på plats 61 med en avkastning på 13,56% och avgift på 0 kronor. Kanske inte så imponerande men betänk att det finns 45 fonder som har presterat sämre och det med avgifter upp till 2,5%.

sverigefonder 1 år

Topplistan över de tio bästa fonderna under ett år.

Som ohotad etta hittar vi Carnegie Småbolagsfond som förvaltas av Viktor Henriksson och har haft en utveckling på imponerande 33,67%. Vad är det då som gör denna till vinnare? Tittar vi på de största innehaven finner vi allt annat än indexbaserade fonder. Henriksson vågar gå sin egen väg och det har varit en vinnande strategi.

3 år
Nu börjar det bli riktigt intressant, vilka fonder håller i längden och hur ska gratisfonden Avanza Zero stå sig emot de dyrare fonderna? Carnegie som haft bäst avkastning under ett år återfinns nu på plats 14 och Avanza klättrar i listan och intar plats 51. Vinnare under tre år blir delad första plats mellan DNB Sweden Micro Cap och Granit Småbolag med dryga 95% uppgång. 31,3% i snitt skulle vilken sparare som helst vara nöjd med.

Sverigefonder 3 år

Topplistan över de tio bästa fonderna under tre år.

5 år
Spänningen ökar och snart kan vi se vilka som presterar bra över tid. Carnegie befinner sig 17 plats och Avanza Zero avancerar till 27 plats. Ledarplatsen har tagits över av Evli Swedish Small Cap med en avkastning på 127,08% tätt följt av DNB Sweden Micro Cap med 124,78%. Evli har ett snitt på enastående 25,4% per år.

sverigefonder 5 år

Topplistan över de tio bästa fonderna under fem år.

10 år
Nu börjar vi få problem då många av de tidigare bästa fonderna inte har funnits så länge som tio år. Vilket måste ingå i analysen och vägas mot resultatet som ges efter tio år. Hur har det då gått för Avanza Zero? Eftersom fonden startade i maj 2007 kan man inte göra ytterligare jämförelse men under knappt åtta år har den stigit drygt 100% med ett snitt på 12%. Den överpresterar gentemot börsens index för priset av noll.
DNB Sweden Micro Cap intar förstaplatsen följd av Lannebo Småbolag.

Sverigefonder 10 år C

Topplistan över de tio bästa fonderna under tio år.

15 år
Här återfinns ett antal fonder som varit med under alla femton åren. Men en stor avvikelse är att ODIN Sverige seglar upp som ohotad etta. Den har under 15 år haft en avkastning på 629,4%, vilket vida överträffar nummer två på listan Didner & Gerge Aktiefond med 368,9% i avkastning. Hur är det då möjligt att ODIN inte finns med på topplistan något annat år men är klar vinnare under tidsperioden 15 år? Delvis finner vi svaret i IT-eran, ODIN investerade inte i IT-bolag och därmed drogs de inte med i kraschen. Deras filosofi är att investera i undervärderade kvalitetsbolag.

Sverigefonder 15 år

Topplistan över de tio bästa fonderna under femton år.

Och vinnaren är…
Något som alltid upprepas är att det över tid är mycket svårt att slå en indexfond och det är just detta som blir bekräftat, Avanza Zero står sig stark mot många fonder men ett antal fonder har visat sig ha en vinnande strategi och nu är det dags att utse Sparabloggens topplista över de bästa fonderna att äga.

1: DNB Sweden Micro Cap

2: Evli Swedish Small Cap B

3: Lannebo Småbolag

4: Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige

5: Didner & Gerge Aktiefond

Med dessa historiska fakta, ta tag i Ert fondsparande och byt bort förlorarna. Gratisfonden Avanza Zero är ett mycket gott alternativ till många av de sverigefonder som återfinns men kan inte mäta sig med de verkliga högavkastarna. Håll ett öga på Carnegie Småbolagsfond i framtiden som kan förbli en riktig vinnare. Nordnet har också en gratis sverigefond vid namn Nordnet Superfonden Sverige som går att jämföra med Avanza Zero.

Gör Er egen analys och fundera på vilka fonder som Ni tror kommer att prestera bättre Avanza Zero.

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s