Är juli en bra bankmånad?

statistics

pixabay.com

I dagens DI kan man läsa att de stora fyra storbankerna har utklassat Stockholmsbörsen de senaste nio åren i juli månad. De har haft en genomsnittlig kursutveckling de senaste nio åren enligt följande: SEB +8,8%, SHB +6%, Swedbank +5,9% och Nordea +5,7%.

Jag tog mig friheten att expandera denna tidshorisont och tittade närmare på två av bankerna, SEB och Swedbank. SEB har under tidsperioden 1989 till 2014 haft en positiv utveckling i juli arton gånger. Vilket innebär att åtta år har varit negativ. Men då får vi inte heller glömma att vi har gått igenom Fastighetskris, IT-krasch och Finanskris under denna period.

Om vi tittar närmare på hur Swedbank har utvecklats i juli mellan åren 1995 och 2014 visar det sig att fjorton av dessa tjugo har varit positiva medan sex har varit negativa. 

Är det då läge att investera i någon av bankerna under juli månad? Tror man på den historiska statistiken är det ett bra läge att köpa på sig lite bankaktier. Men man får heller inte glömma att vi lever i en mycket volatil aktievärld just nu. 

Med reservation att uträkningar kan vara felaktiga och att detta bara återspeglar historiska fakta.

Annons

2 kommentarer

 1. Tyvärr blev jag besviken på detta inlägg då det bara var spekulativt utifrån historiska värden men har tyvärr ingen bärighet ifrån nuvärden.

  1. Hej!

   Tack för din kommentar! Vi är alltid glada att få feedback från en läsare, och din kommentar har en väldigt viktig poäng. En seriös och långsiktig investerare bör inte spekulera på kortsiktiga mönster som börsen kanske, eller kanske inte har! En värdefull poäng, som är viktig att lyfta fram!

   Inlägget ville dock belysa att börsen historiskt haft en del mönster, vilket också gett upphov till uttryck som ”Sell in May, and go awaý”, som belyser att börsen ofta går dåligt över sommaren.

   Å andra sidan finns uttrycket ”Köp till sillen och sälj till kräftorna”, som vill hävda att man bör investera vid midsommar och sälja till kräftskivan. Att sommaren skulle vara en bra period på börsen.

   Undersökningar ar dock visat att sommaren mer ofta är en svag period, med nedgångar i juni och augusti-september. Däremot juli, kan vara en bra månad. Detta tas bland annat upp i podcasten STOCKholmsbörsen.

   (https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/06/25/sommarens-basta-borstips.html)

   Men till sist. Att köpa bankaktier i juli månad, med bakgrund av ett historiskt mönster är ett rent spekulativt köp. Det kan likställas med att köpa trisslotter, men med den stora fördelen att man med otroligt hög sannolikhet inte kommer att förlora alla sina pengar!

   Glöm inte att det alltid är du personligen som måste ta fullt ansvar för dina investeringar. Och med en Grexit runt hörnet kanske det är säkrare att stanna i hängmattan och lyssna på Sommar i P1?

   Med vänlig hälsning,
   Thobias Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s