Aktierna du inte vill äga

financial-crisis-544944_1280Med jämna mellanrum presenteras det listor hur fonder och aktier har gått under en viss tid. En vanlig rubrik är till exempel: Vinnarna och förlorarna under 2014. Finns det då något att lära av denna statistik?

Kanske är det som det brukar står; historisk avkastning är ingen garanti för framtida. Alltså, om ett bolag har presterat dåligt under en lång tid kanske man bör tänka igenom huruvida man vill äga aktien. Jag tror definitivt att det finns saker att lära sig av historien, kanske framför allt hur marknaden reagerar på olika signaler. Vet man varför vissa produkter, tjänster eller affärsidéer fungerar bättre än andra kan man kanske dra en slutsats inför framtiden. Vi tänkte göra ett kort dystert nedslag på några av de riktiga förlorarna på den svenska börsen.

Eniro: Bolaget som blev känt för sina nu mera ur tiden gångna telefonkataloger. Nu är man ett sökföretag som tillhandahåller tjänster på internet, i katalog och mobil där intäkterna kommer från annonsörer. Bolaget har varit indragna i tvivelaktiga affärsmodeller och där oegentligheterna avlöst varandra.
Aktien har alltså sjunkit 99.94% sedan 27 april 2001. Men den köpte aktien i slutet av 2012 kunde se en uppgång på otroliga 710% fram till februari 2014. Sedan dess har aktien sjunkit med 99.74% vilket kanske inte är konstigt då kvartalsrapporten visade förlust på 1 189 miljoner.
Cefour: Detta är ett företag som tillhandahåller vin och andra alkoholhaltiga drycker i drickfärdiga engångsförpackningar i form av plastglas. Aktien har fallit över 99% sedan 29 juli 2013 och är numera en riktig frimärksaktie med ett värde på runt 5-6 öre. Bolaget har ett förflutet med insiderbrott vilket kan påverka förtroendet, men det har absolut inget med dagens ledning att göra. Kan det vara så att det är en riktigt dålig affärsidé trots allt.
Cortus Energy: Bolaget arbetar inom förnyelsebar energi och har tagit fram en lösning för att ersätta industrins fossila energibehov med förnybar energi. Detta låter som en framtidsbransch men aktiemarknaden har tolkat det som raka motsatsen. Aktien har sedan toppen 9 september 2005 rasat 99.99%.
Jays: Ett bolag som grundades 2006 där det varit stark framtidstro med olika avtal kring försäljning. Jays designar och marknadsför hörlurar och musikrelaterade produkter för användning med mobiltelefoner, surfplattor och mediaspelare. Uppenbarligen har det inte riktigt fungerat då aktien toppade 18 mars 2013 och har därefter sakta men säkert sjunkit mot avgrunden med en nedgång på strax över 92%.

Det bör kanske nämnas att ingen av bolagen gör någon vinst vilket är mycket vanligt i dessa sortens bolag. Något som också symboliserar bolag som inte är fullt etablerade på marknaden är många PM och nyemissioner, bolaget behöver helt enkelt hjälp från sina aktieägare för att kunna fortleva eller att kunna expandera. En del bolag av den här karaktären drivs också av ivriga forumanvändare. Man får inte luras att tro att aktien blivit billig och att man ska tillbaka till tidigare nivåer. Många bolag kommer helt enkelt få det svårt att klara sig.
Det är bättre att satsa på vinnarna och försöka upptäcka de små guldkornen bland bolagen som ännu inte tagit fart.


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s