Sparmonstret

piggy-bank-850607_1920

Det finns ett sparmonster i några av oss medan andra har ett köpmonster. Några kanske lever mellan dessa monster och slits mellan att spara eller konsumera. Funderingar kring att köpa en viss sak, äta lunch ute eller varför inte skaffa en finare bil kan ständigt vara närvarande.

Vi på Sparabloggen har valt Sparmonstret i stor utsträckning i vårt vardagsliv. Ha koll på utgifterna, köp inte för köpandets skull och investera smart. Vi har pratat om det tidigare hur man kan gå till väga för att hålla koll på sina utgifter här.

Det kan aldrig vara sunt att leva med växande skulder och att ständigt jaga efter kostnadskrävande prylar eller resor. Det kan låta tråkigt och nu menar vi inte att man ska sluta leva, utan lev istället med balans. Givetvis är detta avhängigt hur mycket pengar som kommer in varje månad och det är helt enkelt så att vissa har råd att köpa en Volvo XC 90 för över 500 000 kronor medan andra inte har det.

Anpassa alltid utgifterna efter den personen du är och inte efter någon annan. Glöm tävlingen om resan, fixa hemmet eller nya bilen om du verkligen inte har råd, annars kan det gå riktigt illa. Låter vi tråkiga, ja men vad finns det annars att göra. Svenskarna ligger i topp vad gäller hushållens skulder i världen.

skuldskvot

Hur länge lever ett Sparmonster?
Livslängden är så lång att man överför den till sina barn och barnbarn men poängen är att tack vare kapitalet man bygger upp ökar också den passiva inkomsten genom utdelningar. Vi pratar om balanserad uppskjuten konsumtion.
Låt säga att du under 20 år sparar 5000 kronor i månaden, det kan låta mycket men spelar man sina kort rätt är det inte alls så svårt att göra det. Dock förutsätter det troligtvis arbete och ett allmänt sunt förhållande till pengar.
Nåväl, 5000 kronor på 240 månader blir 1 200 000 kronor. En bra början men då har vi inte räknat med ränta-på-ränta effekten. Vi tar exemplet med 5% avkastning per år och så drar vi bort för schablonskatten om du sparar i Kapitalförsäkring eller ISK. Summan blir då 1 793 638 kronor.
Vad kan man då göra med dessa pengar? Ja, man blir inte ekonomiskt oberoende men man kan skaffa sig en passiv inkomst som man kan välja att återinvestera eller spendera. Med passiv inkomst menar vi utdelning från olika stabila bolag där det i nuläget möjligt att få mellan 4-6% årligen. Om vi räknar med 5% utdelning blir det nästan 90 000 kronor i bonuspengar varje år. Grymt bra, eller hur? Vill du fördjupa dig mer kan du läsa här.

En del kanske tycker att uppoffringen blir lite väl stor men det viktiga är att få in detta i sin vardag och anpassa sparnivån till hushållets förmåga.
Men glöm inte att leva på vägen, livet ska vara roligt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s