Ha alltid krut i bössan!

year-market-816032_1920

Oavsett om börsen är i en uppåtgående trend eller nedåtgående, bör man se till att ha lite likvider på sitt konto. Givetvis är det bästa om man kan köpa på botten och sälja på toppen, men det är få av oss som bemästrar detta.

Känner man att marknaden är osäker kan det vara klokt att sälja och plocka hem vinster till en viss del. Men för den som inte har bråttom och har tålamod att vänta ut bra lägen är det alltid bra att ha en pott med pengar som man kan agera med mycket snabbt. Dessa lägen dyker upp med jämna mellanrum.

Jag tänkte ge tre konkreta exempel på varför det alltid är bra att ha lite likvider på kontot.

När den stora skandalen om Volkswagen uppdagades sjönk aktien kraftigt och har under en månad sjunkit 40 procent. Det kan ta lång tid innan förtroende och aktie har repat sig. Det är då man ska fundera på vilka bolag som vinner på en skandal kring manipulerade tester av avgaser. Så här i efterhand är det givetvis de som sysslar med bilprovning och där är Opus Group en av de ledande. Kortsiktigt steg aktien med 21% under 21 dagar.

Telia Sonera har blivit anklagade av analysfirman Muddy Waters, för att betalat ut mutor om drygt 3 miljarder kronor i Uzbekistan och att det bara är vara toppen på isberget. Detta fick aktien att rasa som mest 8 procent på drygt en halvtimme. För ett bolag av den här storleken kan det tyda på en kraftig överreaktion och det är då man ska gå in och köpa en liten post för att vara med på uppgången. Dagen efter hade den stigit nära 4 procent.

När råvarubolaget Glencore meddelat att de drar ned produktionen av zink med en tredjedel och att de stänger gruvor i Australien och Peru steg både Boliden och Lundin Mining kraftigt. En aktör som ser till att råvaruutbudet kommer att minska innebär troligen att priset stiger. Är man snabb att dra den slutsatsen är det en bra chansning att köpa aktier i dess konkurrenter.

För att kunna göra dessa ”aktieklipp” kräver dock att man hänger med i flödet av nyheter och att man kan agera snabbt när det väl händer. Men var försiktig och gå bara in med en liten summa för det kan också gå åt andra hållet om den egna analysen stämmer dåligt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s