Psykologiska fällor, från #Sparpodden

psykfällorDet gäller att inte stoppa huvudet i sanden…

Vi på sparabloggen förordar att man köper flera olika stabila bolag och behåller dem. Det är väldigt lätt att handla sönder sin portfölj. Det är ganska lätt att göra fel på börsen. Speciellt om man inte lägger väldigt mycket tid på att undersöka olika bolag.  

(Detta inlägg är en del av vårt boklotteri! Glöm inte att gilla på Facebook och retweeta på Twitter! Vi lottar ut Tobias Schildfats bok bland er som gör det!)

Det finns fallgropar på börsen. Psykologiska fällor som man kan falla i, och då handla på ett ologiskt och felaktigt sätt. #Sparpodden samlade ihop fem vanliga fallgropar man kan hamna i, man blir sitt egen värsta fiende. De fem vanliga felen som de identifierade var fånga fallande knivar, förlustskräck, strutsen, flockbeteende, kärleksfällan.

Lyssna gärna på en mer utförlig beskrivning över de olika felen man kan göra så gå gärna till #Sparpodden och lyssna på avsnitt 100 själv! Vi listar och förklarar kort de olika fallgroparna här. Om du känner igen dig i dem, så ta en funderare på din strategi när det gäller börshandel!

Fånga fallande knivar
De som försöker fånga fallande knivar letar efter aktier som varit högt värderade och nu sjunkit ganska mycket. De tror på den gamla värderingen och vill inte tro att nedgången faktiskt kan ha en riktig orsak. Därför köper man bolag vars aktiekurs gått ner mycket, i tron att den ska vända upp igen. Detta låter som en bra strategi, men oftast går det helt fel, oftast fortsätter aktiekursen nedåt ännu längre. Oftast skär man sig på den fallande kniven!

Om man verkligen tror på bolaget så får man vänta till nedgången är klar på riktigt, och det kan ta tid. Det är bättra att köpa bolag som är på väg upp än på väg ner!

Förlustskräck
Vi människor är mer rädda för en förlust än vad vi är glada för en vinst. På aktiemarknaden kan det här leda till att man resonerar till exempel ”Jag har ingen förlust förrän jag sålt. Jag står på minus nu, men jag säljer inte förrän aktien går upp igen!” Det resonemanget leder ofta till att man hänger med aktiekursen nedåt ännu längre.

Bättre är att följa ordstävet ”Cut your losses and let your profits run.” Det gäller att lära sig att man kan göra fel. Bolaget gick inte alls som man tänkt, så sälj medan förlusten är liten och tänk om. Bolag som däremot går bra ska man inte sälja för tidigt, de kommer mest troligt att fortsätta att gå upp.

Strutsen
Strutsen kan utvecklas när man samlat på sig en del förluster. Det som händer då är att man inte längre vill se eländet och istället slutar följa utvecklingen på portföljen helt och hållet. Man struntar i hela investeringen och låtsas som om det regnar. Man känner sig dum för att man investerat så snett.

Detta strutsbeteende leder givetvis till att skadan blir ännu värre. Ta istället kontroll över din investering, svälj förtretlighet över att du förlorat pengar. Sedan investerar du de pengar som finns kvar i något som går upp istället.

Flockbeteende
Vi människor är flockdjur. På aktiemarknaden kan detta ställa till det rejält. När alla handlar aktier och du får aktietips från grannen, taxi-chauffören och Aftonbladet då handlar du med. Detta brukar dock vara en signal för att aktiemarknaden är lite överhettad och en nedgång kan vara på väg.

Sedan vänder man på det. Alla säger att de sålt sina aktier och Aftonbladet skriker om börskrasch, då säljer du med. Detta är tyvärr också ofta en signal att nu har det snart fallit färdigt. Följer man flocken så hamnar man ofta i ”baktakt” och handlar helt fel.

Det finns en del rävar som säger att de gör tvärtom. När alla handlar aktier så säljer de aktier, när alla skriker börsras så köper de aktier. Är man duktig kan det vara en strategi.

Kärleksfällan
Det är lätt att bli kär i ett bolag. Har man en gång köpt aktier i ett bolag så blir man mer fäst vid det än om man inte äger aktier i bolaget. Själva ägandet gör att man filtrerar all information lite till bolagets fördel.

Detta kan urarta helt till en sorts ”kärlek”. Går bolaget ner en massa så kan man inte sälja aktierna. Man tror så mycket på det att man är säker på att vändningen kommer snart.

Vad ska man göra då?
Man får fundera på om man verkligen vill vara aktiv på börsen, eller om man vill spara mer passivt. De flesta som är aktiva handlar sönder sin portfölj. Det är svårt att handla aktivt och tjäna stora pengar över tid.

Är du aktiv så handla bolag som går upp. Håll koll på dina innehav men bli inte fäst vid dem. ”Cut your losses and let your profits run.” Sälj alltså de bolag vars aktiekurs sjunker. Sätt gärna en gräns innan vilken förlust du kan tolerera innan du säljer. Behåll de aktier som stiger i värde. Handla inte för mycket!

För nästan alla är det bättre att investera i aktier passivt. Månadsspara i billiga indexfonder eller verkligt aktiva aktiefonder . Köp stabila och bra bolag som du behåller under lång tid. Aktieinvesteringar måste nämligen vara långsiktiga för att risken ska vara acceptabel.

Långsiktigt är nämligen investeringar i aktier det som ger störst avkastning!

ps.
Glöm inte att Gilla inlägget på Facebook eller Retweeta på Twitter! Vi kommer att samla ihop alla som gjort detta och lotta ut en bok bland er! Så dela på och retweeta er hesa fram till onsdag 25 november. Sedan drar vi en vinnare! Vi kontaktar vinnaren via Facebook eller Twitter!

Lycka till!
ds. 

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s