Disney visar vägen med nya Star Wars

disney-680246_1920

Det finns ett antal företag i världen som nästan alla har en relation till: Coca-Cola, McDonalds, Apple, Google och inte minst Walt Disney Co.
Disney har under den senaste nio åren gjort tre intressanta förvärv: Pixar 2006, Marvel 2009 och LucasFilm 2012. Dessa förvärv har varit väldigt intressanta för den kreativa processen och hur man köper upp bolag som varit framgångsrika och vars varumärke är starkt.

När Disney köpte LucasFilm 2012 för 4.05 miljarder dollar drog de upp riktlinjerna för att släppa ytterligare tre Star Warsfilmer: 2015, 2017 och 2019. Allt talar för att det kommer att bli en riktig megasuccé. Varför? Det går att lyfta fram ett antal faktorer som talar för att Star Wars och Disney kommer att se en ljus framtid tillsammans. Förhandsförsäljningen har dragit in mer än 430 miljoner kronor, vilket är rekord i USA. Originalskådespelarna är tillbaka: Mark Hamill, Carrie Fischer och Harrison Ford. Inspelningsplatserna går tillbaka till rötterna och filmas på plats. Sedan får man inte glömma vilket kultstatus Star Wars har sedan snart 40 år och det är främst de tre första filmerna som får stå för detta. Kan då de nya filmerna skapa samma ikoniska avtryck? Svårt att säga men troligtvis inte, men säkert är att intäkterna kommer bli gigantiska. Detta kommer givetvis visa sig i att Disneys kassa kommer att växa.
Disney har varit en stabil utdelare där man höjt eller låtit den vara oförändrad sedan 1969 med undantag för efter finanskrisen 2007. Utdelningen ligger på drygt 1 procent. Aktien ligger också på tionde plats bland de mest ägda utländska aktierna på Avanza.

Bolaget Disney består av många grenar där de fem benen är: Media Networks, Parks & Resorts, Studio Entertainment, Consumer Products och Interactive Media.
De har ett börsvärde på 179,5 miljarder dollar och är listat som nummer elva på Forbes lista över ”World’s Most Valuable Brands”.
Vad gäller Media Networks segmentet med reguljära tv kanaler har de dock inte riktigt följt med i den uppgång som streamingtjänster som Netflix och Hulu har haft.
Men med sina 130.000 anställda och verksamhet i 40 länder och en ständig framåtrörelse tror jag det kan vara den perfekta aktien för en barnportfölj i ett långsiktigt sparande.

Skärmklipp 2015-11-25 19.50.54Börsutvecklingen sedan 1998
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s